Translate
måndag 9 september 2013
Pehr Andersson Kruse 1847-1905 Ådals-Liden
För en tid sedan råkade jag gå förbi en gravsten på kyrkogården i Näsåker som fångade mitt intresse. Jag kände igen namnet på gravstenen, men kunde inte minnas från vilket sammanhang. Men som vanligt så hittade jag vad jag sökte i Paul Lundins bok: Sanningar och sägner". Paul skriver bland annat så här om denne man:
"Pehr Andersson Kruse var en av de många värmlänningar som under bolagstiden vid sekelskiftet invaderade mellan-Norrland. Han var en man med gott intellekt, framåtanda och goda kunskaper. Snart togs hans praktiska kunnande i anspråk som faktor i Strömnäs AB med stationering i Forsås. Ungefär samtidigt invaldes han i kommunalnämnden och i fullmäktige.
Som ledamot i de kommunala nämnderna arbetade "Svart-Andersson" (som han mest kallades på grund av sin mörka hud- och hårfärg) mycket med att stävja fylleriet och arbeta för nykterhet. Fylleriet hade ökat i samband med det expansiva skogsutveckligen och s.k. ölschapp växte upp lite varstans i socknarna. Lanthandlarna var också i regel krögare under denna tid. Man blandade brännvinet med ett slags färgämne och sålde det som champagne. En sådan "champagne-flaska" kostade i runt tal 10 kronor.
Modigt och kraftfullt uppträdde nu faktor Andersson mot detta ofog, och lyckades genomdriva kommunens beslut om förbud mot denna olaga sprithantering. Det väckte tillfredsställelse och glädje hos de flesta sockenbor, men också illvilja och hat hos andra.
Pehr Andersson Kruse arbetade energiskt inom nykterhetslogerna med att propagera för faran med spriten. Han ställde också upp för de svaga i socknen. Ett exempel är att Kruse ställde upp i rätten för att försvara en åldring i Åhs, som svårt förfördelats och behandlats illa av sin svärson som underlåtit att ge honom de föderådsförmåner som han hade rätt till.
Pehr Andersson Kruses modiga och stridbara uppträdande kom att ge honom många vänner men också en del fanatiska ovänner. På nyårsaftonen 1904 hade Pehr Andersson Kruse ett ärende till grannbyn Häxmo och på hemvägen till Forsås överfölls han av okända män som misshandlade honom svårt till medvetslöshet. Faktorn hämtade sig aldrig riktigt efter det och avled knappt ett år efter överfallet i vad som antogs vara i sviter av de skador han fått. Kruse blev 58 år gammal.
Gärningsmännen blev aldrig fällda och Kruse själv hade inget minne av vilka angriparna var. Givetvis florerade en mängd rykten och tydligt var att de skyldiga kunde finnas bland de som förfördelats av Kruses stridbara arbete för rättvisa, ordning och nykterhet."
Ingvar Norlin, Näsåker skriver i en artikel så här:
"Men han ägnade sig inte enbart åt politik på sin fritid utan han var något av en advokat för de mindre bemedlade som på något sätt kom i knipa i samband med de många gånger olagliga skogsförsäljningarna. Allt detta gjorde honom inte allt för omtyckt bland en stor del av befolkningen, men Per var orädd och brydde sig aldrig om de många hoten han fick, utan fortsatte oförtrutet vidare på det som han trodde var rätt."
Av Magnus Johansson fick jag följande uppgifter nedan. Magnus skriver att det finns inga ättlingar efter Pehr Andersson Kruse kvar i Ådals-Liden. Fyra av barnen emigrerade till USA. Gravstenen på kyrkogården i Näsåker är dock en påminnelse om Pehr Andersson Kruses liv och gärning i Ådals-Liden. Ett livsöde om en modig och stridbar man. Gravstenen restes av skogsbolaget Strömnäs AB med inskriptionen: "Över redbar o trogen tjänsteman reste Strömnäs Aktiebolag vården".
Pehr Andersson Kruse var född den 18 mars 1847 i Kläggstranden, Östmark sn som son till drängen Anders Hindriksson från Ransjön och pigan Karin Arvidsdotter f. 1820. Han gifte sig den 13 februari 1870 i Fryksände sn med Karin Jönsdotter. Hon var född den 14 oktober 1843 i Rådom, Fryksände sn som dotter till torparen Jöns Olsson (f. 1815) och hans hustru Kajsa Jansdotter (f. 1816). Familjen var först bosatt i Smedserud, Fryksände sn, där Pehr först skrevs som inhyses, sedan arbetare och slutligen faktor. 1877 flyttade familjen till Forsås nr 3, Ådals-Liden sn, där han var torpare, timmerfaktor och skogsinspektor. Karin dog den 16 november 1898 i Forsås av magkräfta. Pehr dog den 18 december 1905 i Forsås. Han dog av anæmia perniciosa progessiva (fortskridande elakartad blodbrist). Han dog enligt uppgift i sviterna av en misshandel året innan.
Barn:
Per Kruse, född den 20 augusti 1870 i Smedserud, Fryksände sn.
Karolina Andersson Kruse, född den 25 september 1873 i Smedserud, Fryksände sn.
Hulda Maria Andersson Kruse, född den 14 augusti 1876 i Smedserud, Fryksände sn.
Amanda Teresia Kruse, född den 20 mars 1880 i Forsås, Ådals-Liden sn, död där den 16 juli 1882 av difteri och halssjukdom.
Oskar Fritiof Kruse, född den 25 oktober 1882 i Forsås, Ådals-Liden sn.
Amanda Teresia Kruse, född den 26 januari 1885 i Forsås, Ådals-Liden sn.
Hildur Ingeborg Kruse, född den 16 oktober 1889 i Forsås, Ådals-Liden sn.
Uppdatering 24 aug. 2014.
Magnus Johansson har forskat vidare på vad som hände Pehr Andersson Kruses fyra barn som emigrerade till Amerika. Magnus skriver om det på sin blogg här: http://adals-liden.blogspot.se/2014/08/emigration-syskonen-kruse.html
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
5 kommentarer:
Vilket livsöde!
Tack som berättade!
Och tänk ..,. om han hade anat att du - långt, långt senare -, skulle skriva om honom!
Elisabet, tänk alla människor som gjort något betydelsefullt i livet - och sedan blir de bortglömda. Jag tänker på det ibland.. Kram vännen!
Hej, mitt namn är Oskar Kruse och Pehr är min farfars farfar och det är jätte kul att jag har hittat detta inlägg. Jag är döpt efter Oskar Fritiof Kruse eftersom han testamenterade 400 dollar till min farfar så han kunde studera och då studerade min farfar till att bli präst. Kul att det finns sådana som är intresserade av andras släkter!
Tack så mycket //Oskar
TACK Oskar för din kommentar!
Allt gott! / Anita
I also am a descendant of Pehr Andersson Kruse living in Tucson, Arizona, USA. Hulda Marie Kruse in my great grandmother. I have only recently begun to organize my family history. I have recently come to realize the volume of materials that my parents acquired, but never organized. Karl-Erik Brink, a relative in Sweden, has done a tremendous amount of work on our family history and the story of Pehr Andersson Kruse is certainly a highlight of that history.
This makes me proud of my family.
Ron Wolfarth
ron@ronwolfarth.com
Skicka en kommentar