söndag 1 juni 2008

Kazimierz

Torget Bohaterów Getta i Krakow.

Stadsdelen Kazimierz ligger strax söder om gamla staden i Krakow. Det var det gamla judiska området som senare blev ett getto under nazisternas ockupation av Krakow under andra världskriget. Före kriget bodde omkring 60.000 judar i Krakow och några få tusen fanns kvar efter kriget. Idag lär det finnas bara ett hundratal judar kvar i Krakow.

I ett mindre judiskt getto, Podgórze, på andra sidan av floden föstes judarna ihop för att transporteras vidare till koncentrationsläger. Det här torget på fotot eller "Umschlagplatz", Bohaterów Getta (gettots hjältar), användes till för att deportera och avrätta judarna på plats. Längst bort i hörnet av det vänstra huset på bilden låg det kända apoteket "Örnen", som under kriget tillhörde den enda icke-judiska polacken, Tadeusz Pankiewicz, som hade tillstånd att bo i gettot. Han gav skydd åt många judar under kriget och blev en av de viktigaste vittnena i Nurnbergrättegångarna. Idag är apoteket ett judiskt museum.

Oskar Schindler har genom Spielbergs film blivit världsberömd. Han var en nazistisk fabriksägare som lyckades rädda ett tusental judar. Schindlers gärning hyllas i dag genom det lilla museum som finns i fabriken några hundra meter utanför gettot. Det är en oansenlig industrigata, men trots att det är söndag förmiddag kommer skolklasser och enstaka personer hit, kanske för att försöka förstå historien. Steven Spielbergs kända film "Schindlers list" från 1993 spelades in i Kazimierz och Podgórze.

Läs gärna mera om torget och dess historia här.

Den morgon jag vandrade runt på torget var det lugnt och spökligt tyst där. Det kändes som om sorgen fortfarande låg tung över det torg som blev vittne till så många judiska tragedier under andra världskriget.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Anita

Hur skräckfylld din berättelse än är så tycker jag det verkar vara en fantastisk uppelevelse att vandra på dessa historiska platser. Du får gärna skriva en rad och berätta vad det var för resa du var på. Var den privat eller var det en bussresa??? Du verkar ha haft så mycket att se och höra att jag blir riktigt sjuk.

Ha en skön söndag önskar dig Evy

Anonym sa...

Evy!

Resan till Krakow var helt privat. Jag gör ibland sådana här stadsresor på egen hand, eftersom jag då får flanera och planera på egen hand vad jag helst vill se och göra:) Det är frihet för mig och jag är ganska van att resa ensam. Jag hittade en jättebillig flygresa till Krakow via nätet, och hotellet bokade jag via Airtours.

I morgon berättar jag mera.

Kram! Anita

Anonym sa...

Hejsan där!

Du reser vidare du och vi hänger med.

Europas historia är sannerligen ett dokument i blod och tårar.
Och dessa plågade judar.

"Schindlers List" i svartvitt tror jag förmedlade skrämmande och gripande inblickar i mänsklig ondska
men också engagemang för det goda och stort personligt mod - ja, mod över allt förstånd ibland.

Men från tragedi till GLÄDJE: Kolla in ett känslosamt judiskt bröllop hämtat ur storfilmen: Fiddler on the roof (spelman på taket).
Det här är en stark och känslig scen med kloka ord och finfin musik och man ska härbärgera ett bra hårt hjärta om man inte djupt berörs.

"Youtube sunrise sunset"

Högst upp. Marriage procession: Fiddler: 3 min 52 sek.

En hälsning från thord.

Anonym sa...

Thord! Åh, jag älskar "Fiddler on the roof"! Filmen, teatern och den underbara sången! En sån stor glädje! Jag minns en underbar föreställning på Dramtaten för många år sedan där Börje Ahlstedt spelade Teyve. En fantastisk upsättning.

Ja, Polens historia är oerhört blodig och krigsdrabbad. Andra världskrigets fasor utrotade nästan 20% av Polens befolkning inkl. den judiska befolkningen på nästan 3 ½ miljon! I morgon visar jag bilder från Auschwitz och Birkenau....