Translate

lördag 10 maj 2008

Skolkort från Hömyra

Fr. vä: okänd,  Essy Linnea "Frida" Berglund f 1921, Fridas äldre syster Jenny Evelina f 1919,  syskonen  Sally Berglund f 1918 och Gunnar f 1922 . Barnen i bakre raden okända.


För en tid sedan visade jag det här gamla skolkortet i bloggen. Kortet hade hittats i en gammal bibel som tillhört min farfarsfarfar Anders Berglund f 1826 i Hömyra, Junsele. Jag har fått kortet via märkliga vägar ; en nästan osannolik historia i sig. Det finns inga namn på ort eller personer skrivna på kortet, men jag trodde att skolkortet möjligen skulle kunna vara från Hömyra.

I dagens TÅ har jag lagt in en efterlysning med förhoppning om att något av barnen på skolkortet skulle kunna identifieras och var kortet möjligen skulle vara taget.

Jag har tur! En dotter till den lilla flickan på skolkortet, tvåa från vänster i främre raden, kontaktade mig idag. Hon bekräftade att kortet är taget i Hömyra och att förutom hennes mamma, Frida Berglund f 1921, så är det troligtvis Fridas äldre syster Jenny som står till höger om henne. Kortet bör vara taget ca 1927-28. De två barnen till höger om Frida och Jenny kan vara deras kusiner Sally Berglund f 1918 (hon som förmodligen hade ägt den bibel av ffff som nu hittats i Sthlm) och Gunnar Berglund f 1922. Alla barnen bodde i Hömyra.

Fridas dotter berättade också att skolundervisningen bedrevs i ett hus i Hömyra som tillhörde en annan släkting, Viktor Berglund (från Åkerbränna?).

Tack snälla Fridas dotter (tyvärr minns jag inte Ditt namn) för den värdefulla informationen!


Uppdatering den 2/9 2009.
Fotograf: Tage Johansson N.N.

Jag har fått veta att lärarinnan på skolkortet ovan bör vara Jenny Skoglund gift Eriksson. I ett reportage i Nya Norrland 1968 blev hon intervjuad av journalisten Tage Johansson i samband med att småskolan i Vallen, Junsele skulle dras in. Jenny Skoglund höll där sin sista examen.

Min uppgiftslämnare skriver: "Hon berättar i reportaget om sin tid som lärarinna på Hömyra och Åkerbränna. Hon kom till Junsele från Häggdånger första gången som vikarie 1924, berättar hon. Ordinarie tjänst fick hon 1928. Det var i Vallen.

I början skötte hon en så kallad ambullerande skola på Hömyra och Åkerbränna. Det innebar att hon undervisade varannan termin i den ena byn, varannan termin i den andra. Det var en vanlig modell på den tiden.

Hon beskriver sin tid på Åkerbränna och Hömyra som den kanske trevligaste under sin mer än 40 år långa lärargärning: "Människorna där var så underbart snälla och rara på alla sätt"."

9 kommentarer:

Inkan© sa...

Så kul - ibland leder det ena till det andra... och vips har man ett pussel nästan klart. Kul!

Och vilket härligt foto det är: barnens ögon som misstroget nyfiket kollar fotografen, allvaret hos andra i att sitta stilla och lilla Frida som nog känner sig lite ihoptryckt mellan storasystern och pojken längst ut.

Anonym sa...

Inkan! Ytterligare en poäng är att jag känner Frida ganska väl; hon var vårdtagare på det äldreboende jag var ansvarig sjuksköterska för.....

Lilla Frida var nog egentligen lite för liten för skolan på det här kortet; men det var inte ovanligt på den här tiden att mindre syskon fick följa de äldre syskonen till skolan....som du vet.

Anonym sa...

Så här skrev Tå-redaktören i Allehanda nära när jag fick svar på min efterlysning i TÅ:

"Bilden som fick liv igen.

Hemma i bokhyllan har jag ett fotoalbum med bilder från tidigt 1900-tal. Människor stiligt uppklädda och poserande för fotografen på den tidens manér.
Det är ett intressant tidsdokument. Tyvärr har jag ingen aning om vilka personerna är, ingen av mina släktingar heller. Men nu har jag fått en idé.
Förra lördagen publicerade vi ett gammalt skolkort som Anita Berglund från Omsjö utanför Näsåker hade funnit i en bibel som tillhört hennes farfars farfar. Se
bilden, läs om den plus kommentar på Allehanda Näras hemsida. Bibeln hade hittats i ett förråd på Östermalm i Stockholm. Anita undrade om det fanns någon
som kände igen barnen på bilden.
Nu har hon fått napp!
En dotter till en av eleverna på bilden kunde berätta att bilden är tagen i Hömyra i Junsele, troligen runt 1927-28, och om flera av de andra skolbarnen.
Ett anonymt fotografi har fått liv."

Ja, det är jättekul när gamla kort "får liv"!

smulan sa...

Jag har fått en uppgift att lärarinnan möjligen kan vara Jenny Skoglund från Häggdånger, senare gift Eriksson.

Smulan

Anonym sa...

Åh så roligt att få se detta kort på min gamla 'fröken'Jenny Ericsson. Jag gick i hennes småskoleklass 1957 i Vallen tillsammans med bland andra Gunilla Granqvist, Carola Berg, Kristina Jakobsson, Göran och Rickard Styf. Jenny var en väldigt snäll lärare och jag minns hur hon till varje Jul bjöd hem klassen för att bl.a stöpa ljus. De skolkamrater jag räknat upp bodde i Vallen, själv åkte jag skolbuss från mitt hem i Solberg. Vänlig hälsning / Monika Morén (Alstergren var mitt flicknamn). Jag bor i Stockholm sedan länge.

Anita sa...

Hej Monika! Tack för din kommentar! Så roligt att du skrev och berättade dina minnen av din "fröken" Jenny.
Allt gott! Anita

Uppgiftslämnare sa...

Smågrabbarna på klippbilden är fr v Hans-Ivar Karlsson, Ulf Henriksson (djurparkschef i Junsele numera) och en grabb som hette Björn i efternamn tror jag, kan det ha varit Hans-Olof (vackert namn) i förnamn? Jo, det var det nog.

Anonym sa...

Hej Anita och Berglundare!

Jag har precis börjat släktforska och hittar nu två av mina mostrar Frida och Jenny på bilden från skolan. Vill gärna ha kontakt med barnbarn till Martin Berglund. Jag är barnbarn till Martin genom den yngsta i hans barnaskara Naima Berglund gift Lindahl. Min mor dog 1966 och jag har ej haft någon koll på släkt så det vore trevligt att få kontakt med er.
Med vänlig hälsning Roger Lindahl e-post roger.lindahl@neuroforbundet.se

Anonym sa...

Hej Anita och Berglundare
Jag har precis börjat släktforska. Hittar mina mostrar Frida och Jenny på skolfotot. Vill gärna ha kontakt med släkt som kan berätta mer om min mors bakgrund. Min mor var yngsta barn till Martin Berglund och hon avled 1966. Har ej haft mer kontakt med släkten än genom moster Jenny på 1980-1990 talet. Hör gärna av er till mig Roger Lindahl roger.lindahl@neuroforbundet.se