Translate

tisdag 15 augusti 2006

Kyrkomålaren Pär Andersson Lidgatu

Under vår resa på Gotland besökte vi många vackra medeltidskyrkor. Alla kyrkor är byggda av gotländskt vacker sten och har en unik stilren och stram skönhet. Att de många (92 stycken) medeltida kyrkorna har bevarats är fantastiskt. Man tror att gotlänningarna under följande århundranden saknat resurser att (som i andra landsändar) rasera och bygga nytt. Det är något för oss sentida intresserade att vara tacksamma för.

När vi besökte Visby gamla domkyrka (från 1200-talet) blev jag mycket glad när jag upptäckte vem som målat de vackra kyrkofönstren. Glasfönstren i Visby domkyrka restaurerades under mitten av 1980-talet och konstnären för glasmålningarna är "vår" kände kyrkomålare Pär Andersson som sedan början av 80-talet bor i Lidgatu utanför Näsåker.

Pär Andersson och hans fru Astrid Theselius är båda två kända konstnärer som under åren skapat en rik och vacker produktion av konst främst i akvarell och kyrkomålningar. Pär Andersson är en av vårt lands mest kända kyrkomålare och skapare till många av de vackraste glas- och dekorationsmålningar som finns i våra kyrkor. Pär Andersson har dessutom gjort många andra dekorationsmålningar bla. de tidigare så vackra blomstermålningarna i Universitetets tunnelbana i Stockholm (de är tyvärr borta nu av skäl jag inte känner till)

Sonen Mats Theselius fortsätter det konstnärliga skapandet i familjen som mycket känd möbelformgivare.

Uppdatering dec. 2020.  Pär Andersson avled 2015. Mer om honom här: Pär Andersson (konstnär) – Wikipedia



Foton: Glasmålningar från Visby Sankta Maria domkyrka. (egna foton)



Ett litet kuriosa från min släktforskning: I det vackra hus som Pär Andersson och Astrid Theselius bor i Lidgatu, träffades mina morföräldrar under ett husförhör i början av förra seklet. Hemmanet ägdes vid den tiden av J.P. Sjödin.

10 kommentarer:

Karin W. sa...

Tack för länkningen till tavlorna. Det var många vackra tavlor av Pär Andersson att njuta av.

På framsidan av häftet "Lidgatu" ( Ann Renströms utredning om en by i Ådals-Lidens socken, Sollefteå kommun, 1998) finns ett vykort fastklistrat: "Nils-Olovs" efter en akvarell av Pär Andersson. Har du det häftet?

Anita sa...

Visst har jag häftet! Det är gården Lidgatu 2:28 (sid. 36) som är det hus som numera bebos av Pär Andersson och Astrid Theselius.

Smulan

Karin W. sa...

OK! Jag ska slå upp sidan omedelbart.

Anita sa...

Ja, visst är glasfönsten vackra! Fast jag förstår inte varför jag inte får dem klickbara till större format! Jag har prövat att ändra bilderna flera gånger, men bloggen vill inte samarbeta...

Jag tror att alla Pärs och Astrids fyra söner är konstnärer. Men Mats är nog mest känd, tror jag.

Anonym sa...

Hm -bor inte Mats Theselius i Tomelilla? undrade skåningen...

Smulan! Du har blivit utmanad! Se min sida för mer info.

Anonym sa...

Dessa fönster är så vackra. Minns första gången jag var in i den kyrkan, kunde knappt slita mig från fönstren. Vilka mästerverk!

Anita sa...

Hmm Tell...få se vad jag kan göra åt den utmaningen. Men måste man skicka utmaningen vidare till fem nya??? Det känns som den svåraste utmaningen.....

Anita sa...

Ja, Eva, Pär Anderssons kyrkomålningar är så speciella i sitt slag. Lite naivistiska men oerhört vackra. Jag tycker också mycket om dem.

Anonym sa...

å vad roligt att vara tillbaka i bloggarna igen - har läst igenom dina senaste inlägg och blivit alldeles tagen av allt...dels det hemska med din svägerskas son...herregud, hoppas det går bra? Var det gängvåld? Fruktansvärt...
Och sende fina bilderna från Gotland och Ångermanland osv....och den där roliga hälsningar fr Inkan - underbart! jag hänger gärna med till Agueli - där har jag spelat själv faktiskt...du råkar inte vara i sthlm på bloggpicnicen? sönd 20 aug kl 14 i Rosendals trädgård?
kram!

Anita sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.