söndag 19 juni 2022

Mötet med en björn


För ett par dagar sedan var jag med om en mycket obehaglig händelse. Jag stötte på en björn på ca 3-4 meters håll på en skogsväg under min morgonpromenad med min lilla vovve Sally. (Efter kontroll på kvällen med min man så var det inte mer än 2-3 meters avstånd till björnen från där jag stått.)

Björnen stod något skymd bland lite sly alldeles intill skogsvägen när jag upptäckte den. Jag tror att hen var fokuserad på Sally, som var ett tiotal meter före mig, men Sally hade inte uppmärksammat björnen. Jag såg inte björnen förrän jag var strax intill den. Jag trodde först jag såg fel. Det var så totalt overkligt! En björn stod alldeles intill mig!!

Björnen var något skymd av sly, men hela bröstet och huvud syntes. Jag kunde inte avgöra om den satt eller stod. Jag såg rakt in i björnens ögon på nära håll. Det var så totalt overkligt alltihopa. Jag förstod inte först vad jag såg. Trodde det var en skylt eller liknande. Men när jag strax insåg att det var på riktigt, så blev jag helt kall.. Björnen såg dock snäll ut och verkade mest nyfiken på mig. Men jag hade bara ett val, att ge mig därifrån så snart som möjligt.

Jag skrek åt Sally att komma medan jag snabbt sprang tillbaka till bilen som stod ca 75-100 meter bort. Jag tror att Sally uppfattade allvaret på rösten och sprang snabbt efter mig till bilen. Björnen försvann uppenbarligen, för jag såg den inte mera.

Jag kände mig väldigt skakad, trots att allt gick bra. Jag tror dock inte att Sally hann se björnen eller uppfatta faran. Jag körde direkt hem. Jag var rejält skakad. Det tog många timmar innan jag kunde släppa tanken på vad jag varit med om. Jag såg hela tiden björnens stora huvud och hans granskande små, men snälla ögon. Det var så overkligt alltihopa.

Det var mitt första möte med en björn. Jag hoppas dock att det var den sista..


4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Anita. Är du släkt med familjen Westermark/Vestermark i Resele Tängsta? Jag är det iallafall om du vill så kan du kontakta mig på
j.westermark(a)gmail.com :) min farfar Hette Folke Westermark f.1909 iallafall.

johnw sa...

Hej Anita.
Är du besläktad med familjen Westermark/Vestermark i Resele Tängsta?

Jag är nämligen det. Min farfar är f.1909 och hette Folke Westermark gift med Elsa Westermark.
Min pappa (Folkes och Elsas son) hette Gunnar Westermark. Jag är döpt i Resele Kyrka 1976.
Jag ska om jag uppfattat det rätt vara 5 Generationen Ståbi

Om du vill så kan vi prata vidare.. har precis börjat titta på släktforskning.

j.westermark@gmail.com

Anita sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anita sa...

Hej johnw, visst är vi släkt! Vår gemensamma ana är Erik Ersson Ståbi i Fängsjö Ådalsliden. Mer om honom och hans familj i Fängsjö kan du läsa på min hemsida: http://anitaberglund.se/

En av hans söner hette Hans Ersson Westermark (1823 -1896) som du bör härstamma från.

Om Hans Ersson Westermarks hustru "Nischamor" och deras familj i Tängsta, Resele har jag skrivit om här: http://smulansblog.blogspot.com/2007/10/nischa-mor-en-riktig-krutgumma.html

Mvh Anita