Translate

fredag 11 maj 2018

Handlare Johan Eriksson f 1889, Forsås Ådals-Liden


Stående. från vä. Gustaf f 1906 (?) nr 3 Otto f 1901 och längst till höger Sven Petter f 1904.
Sittande: Johan f 1889 i mitten, Carl f . 1896 t.hö (?)

Jag fick för en tid sedan ett mail av Annika Lidén, Umeå.  Hon skriver:

"Jag har ett kort med 7 män, bara en är identifierad, nämligen Johan Fabian Eriksson som var handlare i Forsås, han sitter i mitten. Johan var född i Söderfors den 24/6 1889 och var barndomsvän med min mans farfar Teander Lidén som också var född i Söderfors.
Det skulle vara intressant om det gick att få reda på vilka de andra på bilden är, jag funderar om det skulle kunna var Johans bröder.
De
var 8 bröder sammanlagt men en står som sinnessjuk och avled 1924.
Jag undrar om du skulle kunna lägga upp bilden och se om någon ev kan identifiera någon av de andra på bilden. Jag har lagt in bilden i Porträttfynd."


Kan någon hjälpa Annika att identifiera övriga personer på bilden? Troligtvis är de övriga herrarna Johans sju bröder. Tacksam för kommentarer. Finns det mera att berätta om bröderna Eriksson så berätta gärna.

Uppdatering: Margareta Pehrson skriver att hennes morfar Sven Petter Eriksson står längst t.hö. i övre raden intill Otto. Hon tror att det är Gustav stående längst upp till vänster.


                                                     Johan Eriksson 1889-1982

Johan Fabian Eriksson 1889-1982
Johan Eriksson och hans bror Karl startade sin handelsverksamhet i sin födelseort Söderfors, Ådals-Liden. Därifrån finns en unik interiörbild från handelsboden som jag lånat av Birgit Rodin.

Så här skriver Birgit:
"Det här kortet från Johan Erikssons affär i Söderfors finns i min morfars, Per Magnus Stenmark Gårelehöjden, fotoalbum. Jag visade det en gång för Paul Lundin, som gav mig namnen på några av personerna. Längst till höger i hatt står Carl Eriksson. Kvinnan bredvid honom heter Göta Lidén. Mannen i mitten i hatt är fjärdingsman Otto Jonsson. Till vänster om honom i väst är Johan Eriksson. Mannen bakom de två unga kvinnorna är Einar Eriksson, Lidgatu, målare och murare."



Johan Eriksson f 1889 fortsatte därefter sin handelsverksamhet tillsammans med sin yngre bror Karl Eriksson f 1896  i Forsås Ådals-Liden f.o.m. 1910-talet och i flera decennier framåt. Den första  handelsboden anlades på den sk Vallbacken. Därefter flyttades verksamheten till Forsås.
 
 Johan Erikssons gamla handelsbod i Forsås som revs i slutet av 1940-talet i samband med kraftverksbyggandet i Nämforsen. Johan Eriksson lät istället bygga en ny affär på andra sidan vägen
 
Det vita huset till vänster i bild är den gamla handelsboden som finns på bilden ovan.
 
Carl Johan Nyberg i Forsås har i en mycket intressant skrift som heter "Livet på Vallbacken" (från 2012) berättat om bland annat Johan och Karl Erikssons handelsverksamhet i Forsås. Jag citerar ur hans skrift:


" I början av 1910-talet kom den mycket driftige handlaren Johan Fabian Eriksson från Söderfors in i bilden. Exakt år har inte kunna bekräftas. Johan Erikssons bror Karl Eriksson blev vid unga år ansvarig för verksamheten på Vallbacken."

"Johan Eriksson visade redan vid unga år en förvånansvärd förmåga att vara vad man kallade en riktig "affärsman". Han drev en affär i Söderfors, han ägde sju hemman, bland annat två i Lidgatu och ett i Söderfors alla med betydande skogsarealer. Affären i Forsås byggde han "För att framför allt kunna betjäna den kommers som uppstod i samband med järnvägsbygget med alla inflyttade rallare".

Denna affär stod klar 1922 på norra sidan av vägen. De lokala bönderna hade svårighet att få avsättning för sina jordbruksprodukter, kanske ffa mjölk som producerades. Det sägs att det var böndernas önskan att han borde starta ett mejeri. Mejeriet gav arbetstillfällen för flera av byns kvinnor. Anna Grelsson (Forssén), Rut Eriksson och Linnea Lögdberg (Hedenström) var några av de anställda och som alla blev mejerskor hos Johan Eriksson. Mejeriet blev särskilt uppskattat för sin produktion av ostar.

I samband med älvens reglering och utbyggnaden av Nämforsen i mitten av 40-talet, måste affären upphöra. En ny affär byggdes på den södra sidan av vägen och var klar 1946. Johan Eriksson dör 1982.

Karl Eriksson blev först ansvarig för driften i den första affären. Han lämnade  i och med den nybyggda affären all drift, men blev delägare i den nya fastigheten. 1959 sålde Karl sin andel i affären och lämnade då helt verksamheten."

Karl flyttade till Lidgatu och avled där 1975.

Johan Erikssons familj.

Från Magnus hemsida lånar jag dessa familjeuppgifter:

Erik Petter Johansson 1864-1940, Kristina Erika Ersdotter 1864-1946, Söderfors  (Bild lånad av Birgit Rodin)


Erik Peter Johansson var född den 18 januari 1864 i Söderfors, Ådals-Liden sn. Han gifte sig den 6 januari 1889 i Ådals-Liden sn med Kristina Erika Eriksdotter. Hon var född den 1 september 1864 i Lidgatu, Ådals-Liden sn. Erik Peter var bonde i Söderfors nr 1, Ådals-Liden sn (5 seland). Makarna lever 1930 i Söderfors.

Barn:


Johan Fabian Eriksson, född den 24 juni 1889 i Söderfors, Ådals-Liden sn. Han dog den 8 oktober 1982 i Ådals-Liden sn (SDB2).

Erik August Eriksson, född den 29 oktober 1890 i Söderfors, Ådals-Liden sn.

Nils Felix Eriksson, född den 30 december 1892 i Söderfors, Ådals-Liden sn.

Andreas, född den 17 februari 1895 i Söderfors, Ådals-Liden sn.

Karl Eriksson, född den 27 oktober 1896 i Söderfors, Ådals-Liden sn. Han dog den 25 juni 1976 i Ådals-Liden sn (SDB2).

Hilma Eriksson, född den 15 september 1898 i Söderfors, Ådals-Liden sn. Hon dog den 10 augusti 1995 i Ådals-Liden sn (SDB2).

Otto Eriksson, född den 9 februari 1901 i Söderfors, Ådals-Liden sn. Han dog den 22 oktober 1981 i Resele sn (SDB2).

Sven Peter Eriksson, född den 10 februari 1904 i Söderfors, Ådals-Liden sn. Han dog den 21 maj 1989 i Ådals-Liden sn (SDB2).

Gustaf Eriksson, född den 13 december 1906 i Söderfors, Ådals-Liden sn. Han dog den 21 oktober 1967 i Ådals-Liden sn (SDB2). 

 






Inga kommentarer: