Translate

söndag 19 november 2006

Klockargården i Lidgatu. Fam. H.V. Wallin

Fr.vä: Maj Wallin, Kristina Wallin f. Nordahl, Gustaf Wallin, Valle Wallin och Annie Wallin.


Fr.vä: Kristina och Valle Wallin, Gustaf, Annie och Maj Wallin.


Strax söder om Näsåker ligger den gamla byn Lidgatu som är en av Ådals-Lidens äldsta byar. Lidgatu är nämnd första gången 1550 i skatteboken för Ångermanland.

Under senare delen av 1700 och fram mot 1850-talet var tre släkter framträdande i Lidagtu; kända för gott intellekt och konstnärliga anlag. Det var släkterna Lidblom, Lidholm och Lidén av vilka flera ättlingar kom att sätta spår både inom och utanför bygden. Bland de mer kända namnen som härstammar från Lidgatu kan nämnas konstnären och författaren Pelle Molin (genom sin mor Anna Helena Lidblom) och den kände träsnidaren och skalden Zachris Persson (farbror till Anna Helena Lidblom)

En av de gamla gårdarna i Lidgatu hette - och heter fortfarande - Klockargården. På den gården (numera Lidgatu 3:6) bodde för ett halvt sekel min mans morföräldrar Henrik Valentin "Valle" Wallin (1880 - 1956) och hans hustru Kristina Nordahl (1884-1953) De var båda födda i Junsele sn men flyttade efter giftermålet 1907 till Lidgatu i Ådals-Liden.


Henrik Valentin "Valle" Wallin f 1880 och hans hustru Kristina Nordahl f 1884 med yngsta dottern Maria Wallin f 1918 (min svärmor)

 
Familjen kom att bruka ett mindre tegelbruk på gården. Bilden nedan. I tegelbruket användes bland annat en häst som vandrade runt - s.k. "hästvandring". En tegelsten på den tiden kostade 10 öre

Fr.vä: Petrus Westin, Annie Wallin, Valle Wallin, Gustaf Wallin (längst fram), Gustaf Westin (bakom) och Maj Wallin t. hö. 1924

Valle Wallin var även en mycket duktig visdiktare - han skrev bland annat den kända lokala visan "Nämforsens klagan".  Valle och Kristina fick fem barn varav den äldste sonen dog som liten. En av döttrarna blev min svärmor Maria (kallades "Maj"). Det är flickan i den ljusa klänningen på de översta korten. Den andra flickan på korten, Annie, ärvde faderns diktande förmåga. Hon har skrivit många fina dikter och visor genom åren, som hon tidigare gärna framförde i olika lokala framträdanden. "Moster" Annie bor numera i Skåne - hon är inte helt purung men sången inom henne finns fortfarande kvar. Många varma hälsningar till Dig "moster" Annie!


Källor:
Skriften "Lidgatu" av Ann Renström
Paul Lundin, bygdeforskare

Mer om Lidgatu på min blogg:

"Nämforsens klagan"

Tjärbränning i Lidgatu

Kyrkomålaren Pär Andersson

Lidgatu byskola

Tröskning i Lidgatu

Zacharias Westin

"Johan i kroken"

Gamla bilder från Lidgatu

13 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Smulan

Vill bara säga Tack! för att du delar med dig av dessa underbara berättelser och bilder. Gillar särskilt dessa där man ser hur arbete av olika slag gick till, och så alla dessa fantastiska trähus som ofta var omålade :-D Rena trähus är underbart vackra liksom stenhus som dessa jag en gång såg i Frankrike.

Tack än en gång från Evy

Anonym sa...

Det borde fungera med en länk till Wallins Nämforsens klagan. Du ju länka till dig själv: ´http://smulansblog.blogspot.com/2006/04/nmforsens-klagan.html´

Mitt inlägg ´http://gammaltochnytt.blogspot.com/2006/04/nmforsen-ngermanland.html´ ser ut att vara utan fel, när jag kollar ... men man vet ju aldrig.

Av de Lidgatusläkter du nämner är Lidéns, de som jag känner bäst till. (Henrik Eriksson Lidéns dotter, gift med farmorsfarfar)

Anita sa...

Vad glad jag blir Evy! Tack!

Tack för hjälpen Karin. Fixat! Hur gör du för att länka till enskilda avsnitt i blogen? Jag lyckas inte...

Anita sa...

På bilden med tegelbruket finns tre av barnen Wallin med. Min svärmor är den lilla tösen i svart längst bak.

Anonym sa...

Nämforsens klagan
Fungerar inte det i html?

Anita sa...

Hmmm...Karin. Jag är dålig på det här. Men jag ska göra ett nytt försök när jag är lite mindre trött än vad jag är just nu... Återkommer!

Berit sa...

Få se om jag kan förklara. Kopiera adressen till den länk du vill ska visas. Highlight "klickordet " i din text, gå till compose, klicka på den lilla kedjesymbolen( den närmast till höger om T ) då får du en ruta dit du kan kopiera in adressen. Så är det klart.

Lycka till

Anita sa...

Berit! Det är inte själva kopieringen som är problemet, utan att jag inte kan hitta adressen. Ingenstans hittar jag adressen till tidigare inlägg (förutom de inlägg som finns under "previous posts")

Hälsningar Smulan

Berit sa...

Det låter för avancerat för mig!

En helt annan sak. När min mormor berättade historier om folk från Indal uttalade hon alla i-ljud med tungan långt fram i munnen så det blev liksom ett långdraget iiiande. Förstår du vad jag menar? Talar man fortfarande så?

Anonym sa...

Berit! Jag tror - som många gör - att du blandar ihop Liden (i Medelpad) med Ådals-Liden i Ångermanland. Ådals-Liden i Ångermanland hette tidigare också Liden, men sedan lång tid heter det Ådals-Liden för att inte blandas ihop med Liden i Medelpad. Ådals-Liden nämns numera mest som Näsåker - den största orten i den tidigare kommunen Ådals-Liden. (numera ingår i Sollefteå kommun)

I Liden talar de (åtminstone förr) med det i-ljud du nämner. Det är en lite kul dialekt i mina öron! :)

Berit sa...

Som jag mins det sa hon "Indals-liden" och då blev det två i-ljud som man kunde härma, som barn. Men jag kan mycket väl ha blandat ihop det.

Anonym sa...

Ja men visst är det så, Berit! Liden i Medelpad heter Indals-Liden! Indals-Liden ligger vid Indalsälven till skillnad mot Ådals-Liden, som ligger vid Ångermanälven.

Fast man säger bara Liden i Medelpad.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.