torsdag 25 maj 2006

Tjärbränning i Lidgatu 1933. Olle Håkansson.
Det här fotot hittade jag i min svärfars gömmor. Fotot är taget i Lidgatu 1933 vid tjärbränning. Att det var så många människor samlade vid denna procedur hör väl till undantaget, men det fanns väl någon anledning till det. Det som blev ännu mer intressant med kortet var när jag upptäckte att både min mamma och svärmor finns med på kortet! De kände inte varandra då (min mamma var på tillfälligt besök i Lidgatu) och att de råkade hamna på samma foto är en rolig tillfällighet. Min mamma säger att det var Olle Håkansson - mannen längst bak utan hatt - som skötte tjärbränningen.

Min mamma (i vit mössa) står längst till höger i mellersta raden och min svärmor trea från höger i samma rad.

För den som vill veta mera om tjärbränning , så har jag hittat bl.a. det här


Uppdatering 2010.

Jag har fått ytterligare ett foto från samma tillfälle som ovan. Anita Monés och hennes mor Annie Wallin Nässlander har varit till stor hjälp att identifiera personerna på kortet. Tack snälla!Fr. vä. längst upp: Två okända, Ivar Ritzén, Gustaf Wallin, Hilding Andersson (i vit keps i fronten), Nils Nyström, okänd dam, Olle Håkansson (i svart hatt), Augusta Kjelldén.
Nedre raden fr.vä: Brita Nyström, Elin Lidholm, Maj Wallin (min svärmor), Maja Nyström, Brita Öhrbom och Kristina Wallin (sittande), Berta Kjelldén, två okända. Flickan längst ut till höger ( i vit mössa) Signe Johansson, Fängsjö (min mor).


Uppdatering. Kolaren och tjärbrännaren Olle Håkansson var född i Jansjö 1868 och dog 1950 i Lidgatu. Han kunde spå och trolla och var ett av dåtidens original.

"Olof Petter Kristoffersson Håkansson (1868-1950) var född i Holafors, men hans föräldrar flyttade därefter till Jansjö. Han gifte sig med Kristina Sjöberg (1876-1917) från Sunnansjö, Junsele sn. Familjen bosatte sig först i Sunnansjö, där Olof Petter skrevs som arbetare. 1906 flyttade Olof Petter hem till Jansjö med sin familj. Han var arbetare även där. Två barn dog i späd ålder. Hustrun Kristina och en son dog av lungsot. Olof Petter blev då ensam kvar av sin familj. Han flyttade 1931 till Lidgatu, där han också skrevs som arbetare." / Källa: Magnus Johansson


Olle Håkansson Lidgatu

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej, vad roligt med det andra kortet! När jag visade det första för mamma så tyckte hon nog att Elin, hennes mamma, borde ha varit med på kortet. Nu på det andra kortet så finns Elin Lidholm där. Men korten är väl inte tagna vid exakt samma tillfälle? Daina

Anita sa...

Daina: Vad roligt att din mamma finns med på fotot! Om korten är tagna samtidigt vet jag inte, men min mamma vistades bara en kortare tid i Lidgatu, så de bör vara tagna inom en period av några månader. Alla personer finns inte med på båda korten. Min svärmors mor tex (Kristina Wallin) finns inte med på det övre kortet.

Allt gott!