onsdag 14 mars 2007

Lidgatu byskola

Ännu ett gammalt kort från svärfars fotosamling. Kortet ser ut att ha tagits en vacker vårvinterdag ca 1924 - precis en sån fin dag som vi just nu har häruppe. Tänk att min mans äldsta moster (92 år) kan minnas alla namnen på barnen! Dottern Anita hjälpte också till. Ett jättevarmt tack "moster" Annie och Anita! (klicka på fotot så blir det större)


Gamla skolan i Lidgatu (numera Olssons) Ca 1924.

Från höger (husknuten) Magnhild Hägglund, Lilly Andersson, Maj Wallin (min svärmor), Signe Nilsson, Astrid Gustafsson, Astrid Nilsson, okänd, Mary och Gerda Blom. Bakom i mörk luva Annie Wallin, Nailma Pettersson. Snett framför Gunnar Halén, Hjalmar Norström (i mörk mössa), Ivar Ritzén (med halsduk och ljus tröja med bård nertill), Per Tenglund. Ytterst står Gunnar Persson. Lärarinnan hette Adele Vinge. Hon bodde en trappa upp i skolhuset.

5 kommentarer:

Karin sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Karin sa...

Ett skolhus anno 1924 på landsbygden. Verkligen en samhällspegel. I städerna byggdes långt tidigare nya skolor för att imponera och de var ritade av kända arkitekter.

smulan sa...

Ja, sådana här skolor var vanligt ute i byarna. I den här skolan bodde lärarinnan ovanpå och på nedre botten bodde en familj Altin. Och där skulle också alla barn samsas!

I ett av min farmor och farfars hus i Gulsele fanns en tid en skola. Ett rum användes som skolsal, och lärarinnan bodde i ett annat rum.

Anonym sa...

Hej Anita!
Vad glad och överraskad jag blev när jag såg kort på skolan i Lidgatu. Huset till vänster på bilden var en gång min farfar och farmors hus. De hette Milton och Märta Halén. Min pappa är Gunnar Halén, som är med både på skolkortet och kortet från din svärfars fotosamling. Jag har liknande kort som jag tror är tagna vid samma tillfälle. Kul att få namn till personerna som är med på bilden. Min pappa (gick bort 1980) och Annie Wallin höll kontakt hela livet. Jag kommer ihåg hennes sånger. Jag har kanske träffat fler på bilden. Jag kommer ihåg att jag var med pappa och hälsade på Lydia Westin och jag tror att hon målade.

På skolkortet finns även Ivar Ritzén med. Han och pappa plus 6 andra personer från Ådalsliden och Resele åkte ner till Västmanland runt 1940 för att jobba med kolning i Tillberga.

Jag har inte släktforskat, men det var jättekul att se bilderna. Jag har ärvt foton från Lidgatu efter farfar, farmor och pappa så jag kanske också skall börja forska någon gång i framtiden när tiden tillåter.

Jag tycker att din hemsida är jättefin och intressant. Jag fastnade på de här korten, men jag skall definitivt återvända till sidan och läsa mer.

Hälsningar
Marianne Halén

Anita sa...

Marianne: Sent omsider... Ett stort tack för ditt intressanta inlägg, som jag glömt att svara på tidigare.

Allt gott!
Anita