Translate

fredag 15 september 2006

Målaren Pelle Molin

"Afton vid Åkvisslan" 1891.


"Andjakt i dimma"



"Nämforsen"


Pelle Molin vid Laxbäcken i Näsåker, fotograferad 1890 av lärarinnan Maria Lindbom. (originalbild)


Pelle Molin ( 1864-1896) var verksam som författare och målare i Näsåker under några år i början av 1890. De flesta känner till novellsamlingen "Sagornas Ådal" som bland annat innehöll de mycket kända novellerna  "En ringdans medan mor väntar", "Kams", "Kärnfolk" och "Historien om Gunnel". Men kanske något mindre känt är att Pelle Molin också var målare - en mycket duktig målare och konstnär.

Pelle Molin ville själv helst ägna sig åt måleri, men han var tvungen att mer eller mindre skriva för brödfödans skull. Han var förutom sitt eget författande även skribent åt ett flertal tidningar både i Sverige och senare i Norge. Pelle kunde verkligen skriva - hans brevsamlingar som finns samlade i några böcker är långa, mustiga och roliga skildringar - påhittade och sanna - om livet, kärleken(ar) och de ekonomiska och konstnärliga motigheter han ansåg sig ha drabbats av i Näsåker. Men det var målare Pelle helst ville vara. Han studerade några år (1887-1890) vid Svenska Konstakademin i Stockholm. Pelle Molin inspirerades av de svenska konstnärer som kom hem från Frankrike vid den här tiden. Den impressionistiska tekniken de hade lärt sig i Frankrike övergick på 1890-talet i nationalromantiska målningar, där landskapet och dess stämningar utgjorde grunden för konstnärsskapet. Många av de hemvändande konstnärerna på den tiden åkte hem till "sina" landskap (t.ex. Carl Larsson och Anders Zorn Dalarna, Albert Engström Roslagen, Johan Tirén Jämtland och Helmer Osslund till Norrland) och fortsatte sitt måleri utifrån de nationalromantiska strömningarna.

Pelle Molin inspirerades och kände sig i fas med den nya trenden. Han flyttade hem till Ådalen för att måla. Han slog sig ner i Näsåker (1890-1894 ) där den mesta av hans produktion av tavlor - och författarskap - har skapats. Ofta kunde ortsbefolkningen se Pelle Molin sittande vid Laxbäcken eller Nämforsen. Han målade med förkärlek de stora forsarna som då fortfarande fanns kvar i Ådalen, och i efterhand är det möjligt att se forsen som en metafor för Pelle Molins starkaste personlighetsdrag; ombytligheten, okuvligheten och dramatiken. Tyvärr hann Pelle Molin knappt börja sin målarbana förrän han dog en alltför tidig död i Bodö, Norge 1896.

Mer om Pelle Molin i min blogg:

Om krönikerspelet "Sagornas Ådal".

Pelle Molins kärleksbrev..

Pelle Molin i Bodö.

Pelle Molin i Karins blogg.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Otroligt vackra tavlor.
Jag har alltid beundrat de som kan måla vatten så kraftfullt så man nästan känner stänket.
Zorn gjorde några fantastiskt vackra målningar med vatten som såg ut som foton.
Jag köpte några reproduktioner på Akvarellmuséet på Tjörn, när det var en utställning där.
Hälsn. Eivor

Anita sa...

Hej Eivor! Ja, jag tycker också att P.Molin är "outstanding" att måla vatten. Han var "outstanding" helt och hållet Pelle! En mycket speciell person och konstnär. Synd bara att han dog - jag skulle vilja ha sett utvecklingen av hans konstnärsskap.

Karin W. sa...

Skräddare Ritzén berättar om en stor tavla som Molin påbörjade - en tavla som skulle kallas "En nyodling". Den blev spänd i ram och konturerna blev uppritade. Men sedan fick arbetet vila.
Undrar om den någonsin blev färdig och i så fall vart tog den vägen?

Anita sa...

Per Nilsson-Tannér nämner tavlan och citatet av Ritzén i sin bok "I Pelle Molins spår" (Saxon & Lindströms 1951) Har du läst den boken? Den är mycket informativ och bra. Men han skriver inget mer om tavlan blev färdig eler ej. Troligen blev den väl inte det...

1996 visades en ganska stor utställning av Pelle Molins tavlor i Näsåker. Såg du den? De tavlor jag visar var med på den utställningen. En utställning arrangerad av Länsmuseét Härnösand, Sollefteå konstförening och Hembygdsföreningen i Näsåker.

Karin W. sa...

Nej, den boken har jag inte läst.... bara läst om Ritzéns umgänge med Pelle Molin i hans egen bok.

Vem äger tavlorna du visar?

Anita sa...

Karin! Enligt utställningshäftet från 1996 så tillhör "Nämforsen" och "Afton vid Åkvisslan" den Qvistska samlingen (vad det nu är) "Andjakten" är i privat ägo efter en auktion 1950 i Näsåker. Hembygdsföreningen försökte köpa in tavlan för 3000 kr men en spekulant bjöd 3400 kr och fick tavlan. (det var nog mycket pengar på den tiden)

qi sa...

Andjakten (den blå) fantastisk tavla! Kände inte till Pelle Molin, tack för att du berättar, mycket intressant!

Anonym sa...

Hej Smulan

De där bilderna av Pelle Molin är jag uppväxt med. Vet inte var jag sett dem men känner igen dem allihop. Och den med Pelle Molin själv där han sitter och målar tror jag finns i mitt hem som reproduktion typ.... Underbara vyer :D

Trevlig helg önskar dig Evy

Anita sa...

Qi! Ja, andjakten är fin, mycket fin. Dimmorna över sjön (jag tror det är Åssjön, har jag hört)KÄNNS nästan. Tidig morgon.

Evy! Fotot av Pelle vid Laxbäcken är väl ett av de mest kända av Pelle Molin. Trevlig helg själv Evy!

Anonym sa...

Häftiga vattenmålningar. Det är svårt att måla vatten och få det levande. Det har han verkligen lyckats få till, levande alltså.

Anita sa...

Absolut Eva! Du skulle se tavlorna "in live" då! Vattnet lever verkligen!