onsdag 20 september 2006

"Sagornas Ådal" av Albert VikstenDelar ur ensemblen från krönikerspelet "Sagornas Ådal" 1989. I huvudrollerna som Pelle Molin och hans käresta Margret spelade Jacke Sjödin och Cecilia Jakobsson. (egna foton)Som ett tillägg till kommentarerna om krönikerspelet "Sagornas Ådal" i mitt förra inlägg, visar jag ett par kort från uppsättningen 1989. Korten är tagna i Bodö, Norge under deras stora kulturfestival sommaren 1989. Det var ju till Bodö som Pelle Molin drog efter sin fyra års långa vistelse i Näsåker. Där dog han ett par år senare, 1986, av sjukdom som han drabbades av efter en strapatsrik reportageresa till Sulitelmafjällen.

Pelle Molin blev känd för norrmännen som den mystiske bohemen som på ett säreget sätt skildrade folket och bygderna i ord och bild. Därför var det naturligt för regissören och ensemblen i "Sagornas Ådal" att krönikerspelet även skulle spelas i Bodö till slut.

Det blev en fantastisk upplevelse för mig och de medverkande aktörerna som i fyra busslaster drog iväg till Norge för att sätta upp teatern för den norska publiken sommaren 1989. Spelet blev mycket uppskattat av den norska publiken och ett mycket roligt minne för oss som medverkade, arrangerade och hjälpte till.

4 kommentarer:

Karin Irene 60+ sa...

Jag har läst mig till att premiären av krönikespelet ägde rum den 23-24 juli 1949. Som barn tyckte jag att spelet var magiskt. Kostymeringen av älvor, troll och tärnor gjorde väl sitt till.

Det måste ha varit magiskt i det vackra Bodö också.
//Karin

smulan sa...

Ja, resan til Bodö var mycket trevlig. Vi var inkvarterade på skolor och hotell - fast det råkade vara lite kyligt just de dagar vi var där. Så de små älvorna fick ha tröjor under de tunna klänningarna! En sevärdhet för oss var ju förstås Pelles gravsten nere vid havet - den fick Kenneth och jag tillfälle att återse förra sommaren när vi bl.a. besökte Bodö på vår resa till nord-Norge.

petra sa...

å vilka roliga berättelser!! SAån där kulturhistoris får man helt enkelt aldrig nog av!!

smulan sa...

Vad roligt att du tycker det, Petra! Tack!