lördag 16 september 2006

Pelle Molins kärleksbrev....

Det finns många historier om Pelle Molin. Om hans nycker, våghalsighet och tokiga upptåg och infall. Och att Pelle Molin var en stor kvinnotjusare står klart för de flesta. Han älskade att skriva och ser ut att ha njutit i fulla drag när han skrev ner sina tokerier och noveller. Ibland nöjde han sig inte med att dikta historier. Han ville också själv uppleva dem. Man kan tycka att Pelle skulle ha haft övernog av flickvänner i Näsåker och att hans möten och korrespondens med dem var tillräckligt. Men sommaren 1890 satte Pelle in följande annons som ledde till en kolossal korrespondens med giftaslystna damer.... Pelle maskerade sig ofta som lanthandlare i sina brev till damerna och skriver ofta högst naiva, felstavade och "krumbuktiga" brev. Troligtvis träffade han ingen av "annonsdamerna" - utan det var mest ett sätt att ha roligt, att få skriva....

Pelle driver ganska mycket med sig själv i sina brev. Så här skriver han till sin syster Terése 1891: "Sjelf får jag nu rangera min tillvaro, möblera mina tre rum, sätta upp gardiner, påta med innanfönster, skura kaffepanna och spänta stickor. Tänkte ett tag städsla en kärring, men drog mig, för att odelat vara mig själf. Efter dessa mödor är min hvilstol upptagen av en mager satan med reumatism i bakhufvudet; det är jag, mitt nya jag, som du aldrig har sett och knapt får se."

Källa: "I Pelle Molins spår" av Per Nilsson-Tannér (1951)

4 kommentarer:

Karin Irene 60+ sa...

Du gör mig riktigt nyfiken på Per-Nilsson-Tannérs bok. (Åker till Ö-sund på måndag... hoppas den finns på Länsbiblioteket).

smulan sa...

Karin! Ja Per Nilsson- Tannérs bok om Pelle Molin är verkligen informativ och bra. Jag fick boken av Paul Lundin. Hoppas att du kan låna den - om inte annat finns den säkert via fjärrlån.

Det finns en annan mindre bok av samme författare som behandlar (med avskrifter) Pelles brev och dagboksblad. Boken är utgiven av Sollefteå stadsbibliotek 1966. Också mycket bra!

smulan sa...

PS. Den senare boken heter kort och gott "Pelle Molin".

Karin Irene 60+ sa...

Jadå, jag kan fjärrlåna. Åtminstone en av dem två, fanns nämligen på kommunbiblioteket. Båda finns i Ö-sund.