Translate

fredag 2 september 2011

Gamla, vackra fäbodbilder

Mobodarna ca 1920






Jag har fått ett par gamla kort som jag gärna vill visa. Det övre fotot är från Mobodarna i Oringsjö naturreservat i Resele från ca 1920. Tack Harriet för det vackra fotot!

Det nedre fotot har jag fått mig tillsänt. Tack Leif! Fotot är köpt på en loppmarknad för några år sedan i Lunde, Kramfors, i närheten av där Ådalskravallerna hände 1931. Det finns inga uppgifter om var fotot är taget eller vilka personerna är. Kan det vara en fäbodvall? Arbetarbostäder för skogsarbetare? Alla tips tas emot med glädje! :)


Jämför det här gamla fotot från Gensjöbodarna.


Ang. kommentarer av bild nr 2: Jämför den långa brunnsstången på den här bilden från Junseletrakten (Hällberget 1909). Denna typ av brunnar var inte helt ovanliga i våra trakter i början av 1900-talet.
(klicka på bilden så blir den större)


Kort nr 2 är även inlagt i Anbytarforum

29 kommentarer:

reneesfotoblogg sa...

Nog är det skogsarbetare eftersom hästarna är selade för skogskörning. Så mycket kan jag bidra med.

Anonym sa...

God morgon Anita

Underbara bilder :D. Är så fantastiskt roligt att få se sådana här bilder där gemenskap och samarbete är den röda tråden.
Gemenskap och samarbete har vi inte idag då de flesta jobbar ensamma oavsett vad de ska göra. Åtminstone gäller det för oss som jobbar inom skogs- och lantbruksnäringen. Och allt är industrialismens "fel" ;-)

Trevlig helg från Evy

Anita sa...

Reneé: Ja, jag är också inne på att det är bostäder för skogsarbetare. Jag hoppas någon kan verifiera det. :)

Evy: Ja, samarbete var a och o förr, vare sig det gällde skogs- eller jordbruk. Och visst är det en fin bild! :)

Anonym sa...

Onekligen drar de tre hästarna var sin timmerstötting (bôck). Men lägg märke till hårdaskärn längst fram, med väst och klockkedja, två jakthundar och ett gevär i handen.

Anita sa...

Och vad kan det tyda på...??

Allmän samling på fäbodvallen, tro? ;)

Anita sa...

Eller är det kanske älgjakt på gång? Älgarna ska dras hem på timmerstöttningarna...

Det är nog långsökt.. ;)

Steve sa...

Underbara bilder. Tyvärr kan jag inte bidra med något men jag följer gärna mysteriet.

Anita sa...

Jägmästare? Vad är det för hundras?

Cecilia N sa...

Stövare eller pointer tror jag.
Stövare: harjakt
pointer: fågeljakt.

Det står en påle/flaggstång på kullen ovanför. Kan det ge någon ledning till vad för sorts hussamling det rör sig om?

Anita sa...

Tack Cecilia! Jag tror också på någon typ av småviltshund.

Jag har även tänkt på stången som syns. En märklig stång på den här platsen! Till vad?

Anita sa...

Stången tror jag är en typ av hävstång för att pumpa vatten - man kan ana en mindre stång på stenen med en hink på. Brunnen ligger ganska högt, men det kan vara en kallkälla där.

Husen ser nybyggda ut. Kan männen använda bockslädarna för att frakta hem timmer till nya hus? Bockarna är egentligen vintersläden, men för att dra hem enstaka stora träd kan de säkert fungera på sommaren också.

Spekulationer... ;)

Och jägarens roll??

Jan Granath sa...

Min första reaktion var också timmerkörning eftersom hästarna drog Lunnkälkar som det heter söderöver. Gevär och hundar kan ju snarare tyda på att man skall lunna hem viltet, men det verkar ju optimistiskt att sela på innan man skjutit älgen och lite knepigt att ta med hund och bössa samtidigt som hästar på jakt.
Vad gäller samarbete i en by om arbete så kan man bara konstatera att det idag skulle vara grovt svartjobb om inte arbetsgivareavgifter, skatt och moms betalades för varje gubbe och häst.

Anita sa...

Tack för din kommentar, Jan! Ja, det verkar långsökt att ta med hästar och slädar till småviltsjakt (som hundarna tyder på) Det måste vara en annan typ av samling "vid pumpen"... ;)

Dina sista rader är dock helt säkert och sant! ;)

Anonym sa...

God afton!
Vad trevligt med så stort intresse för bilden!
Jag har funderat mycket på stången. Den ser ut att vara för lång för att ha med en brunn att göra.
Har man i trakterna där ni bor brukat sätta upp en stång som kallas ungefär "häschung"? Jag tror att man reste den i samband med att något byge var färdigt. Leif

Anita sa...

Hej Leif! Jag har lagt ut en liten bild av den typ av brunn som jag tänkte på. (Även min pappa fraktade hem en sådan till vår sommarstuga ;))Såna brunnar var ganska vanliga i vårt område. Jag håller med dig att den ser dock inte riktigt ut som på din bild.

Att husen ser ganska nya ut, tycker jag också. Jag har inte hört talas om "häschung" tidigare. Har någon annan? Är det för att fira, eller? (Jag kan berätta att Leif bor i Norrbotten)

Jag har lagt ut bilden på Anbytarforum också, men inga svar ännu.

Anonym sa...

Troligen Fäbodvall, alldeles för välbyggda byggnader, men det var vanlligt att fänbodar användes höst, vinter för skogsarbetare. Däremot kvarstår frågan om huggare-timmerkörare eller jägare.

Göran Stenmark

Anita sa...

Jag har lagt ut ett kort i inlägget av den brunnstyp jag tänkte på...

Anonym sa...

Hej igen Anita

Det blev en spännande läsning detta. Jag tycker inte heller det ser ut som en brunn-stång. Det där om "häschung" lät ganska troligt, men jag kom att tänka på en annan sak. Kan inte sådan här stång även ha använts som signal. Tänker på de stänger jag såg då jag var på Gotland, där man hissade upp en korg med brand för att signalera långt. Vet inte om det förekommit i Norrland.

Bara en tanke :D

Hej från Evy

Anita sa...

Evy: Det var ett spännande tips! Det har jag inte hört talas om tidigare heller. En typ av korg/hink tycker jag ligger på stenen på kortet.. Vad man lär sig! ;)

Anonym sa...

Från Leif
Jag tycker att stöttningen (uppstöttandet) av stången ser ut att vara tillfällig.
Jan-Olov Nyström skriver som nedan i sin utmärkta ”Ordbok över lulemålet”:

Hösjåong – en lång unggran där barken och kvistarna skalats av men ”toppruskan” och några längre kvistar lämnats kvar, hönsung, ”Hönsungen” restes t. ex. vid en lada eller vid ena taknocken vid ett taklagsöl. Den brukades främst som en slags välkomsthälsning, ofta vid slåttertiden, men kunde även resas för att peka i den riktning den tillkommande skulle bo, eller då en piga kom till huset eller en ny lärarinna till byn. Den var ibland virad med blomsterkrans och lövruskor och försedd med en diktad vers. Den son hönsungen restes för måste bjuda på kalas.
Hösjöongskalas – hönsungskalas

Bertil sa...

Jag gissar att det är ett skogsarbetarlag med tanke på hästarna och deras "stöttingar".

Marken i sluttningen vid stugorna ser ut att vara bruten. Stora stenar i dagen.

Med tanke på stöttorna till stången kanske det inte är en brunnsstång utan nåt annat.

Flaggstång? Hade man såna?


Spännande!
Bertil

Lasse sa...

Tycker det ser ut som ett stolt arbetslag som nu byggt fler stugor, till vad är dock osäkert. Det är skorstenar på alla husen uppe på höjden så de är säkert tänkt som boende på ett eller annat sätt. Hästarna har väl använts för att dra fram och eller flytta timmer till husen. Mannen som står främst är väl någon sorts chef/arbetsledare för hela gänget. Sen ville han ha med alla attribut för att han är lite för mer än de andra, hundarna o bössan alltså.
Taklagsstång finns i södra sverige också. Brunn uppe på högsta punkten på berget känns inte rimligt. Personligen så känns detta som ett högtidligt tillfälle, man har släpat upp en fotograf som ska föreviga att nu är alla byggnaderna klara, vi har rest vår taklagsstång och här är vi allihopa som hjälpte till med bygget, inklusive hästarna. Som kanske drog upp timmret vintertid och bygget slutfördes på sommaren.
Det är i mina ögon mycket folk som ska bo i stugorna, kanske 5-6 man i varje, ger ju c:a 30 personer. De två nedre är av annan typ, kan det vara stall åt hästarna? Känns lite som ett mer permanent skogshuggarläger i så fall kanske komplett med hölador o stall.

Anonym sa...

Från Leif
Skicka bilden till några tidningar så kanske det är någon som vet..
Pite-Tidningen har en sida och där har jag fått hjälp någon gång.
Jag känner inte så väl till tidningarna i mellersta Norrland. Det har du Anita bättre koll på.

Vad trevligt med det stora intresset för bilden!

Anita sa...

Ett husbygge med arbetslag och "taklagsstång" verkar rimligt. Det skulle förklara varför slädbockarna användes sommartid också.

Så roligt det skulle vara om platsen för fotot kunde lokaliseras! :) Det skulle säkert underlätta att få svar på "bildgåtan"! ;)

Anita sa...

Leif: Tidningen Ångermanland TÅ är den lokala tidningen. Jag är skribent ibland i tidningens nära-nyheter på nätet, så jag kan ju lägga in en blänkare där. :)

H sa...

Bild från Hällberget 1909... men hörddä, nu blir jag lite intresserad: vad är det för gård? Iljas Abrams? Måste det väl vara. Där träffades mina morföräldrar (hon var piga, han dräng) och gifte sej 1908.

Anita sa...

H: Tyvärr vet jag inte mer än så om fotot från Hällberget. Jag har hittat fotot i SCA:s bildarkiv
http://sca.bildhotellet.se/fotoweb/cmdrequest/HomePage.fwx (skriv Junsele i sökordsrutan)

Det finns flera bilder från Hällberget i arkivet, tror jag. Det skulle vara kul om du kunde verifiera huset/husen! :)

Anonym sa...

Jag har lagt in "Lundebilden" på http://sv-se.facebook.com/#!/groups/141458949299405/
Titta gärna in där!
Leif

Anita sa...

"If it is Frank Frolen, this photograph would be from the area where my grandmother grew up, Nora Parish in Angermanland, near Sundsvall"

Ett tips har kommit - mera står här: https://nosleinad6.wordpress.com/2013/11/06/the-swedish-loggers/#more-1355