onsdag 7 september 2011

Förändrad utsikt..


Så här är det tänkt att det kommer att se ut från vårt köksfönster när vindparken är klar...! (Bilden är tagen strax utanför vårt hus)

Den något oskarpa bilden (montage) är hämtat ur vindplanen för Västraområdet, och visar hur det kommer att se när snurrorna är uppsatta på Kälshöjden. Bergen runt Omsjö och Fängsjö är planerat att bli en stor del av vindparksområdet.

Länk till Vindplanen: http://www.solleftea.se/download/18.227392cc11c6766ee06800050744/Vindplan+-+080922.pdf

Lite ordlös är jag allt...


Tack Pia för länken till en artikel i SvD igår. Mycket läsvärd artikel!
Film från Hishult (Laholm) om hur det är att vara granne med vindkraftverk. Filmen är gjord av Per von Wachenfeldt.

26 kommentarer:

Anonym sa...

Det är ett svårt val! El vill vi ha, men helst inte kärnkraft, va har vi att välja på. Man kanske kan vänja sig med vindsnurrorna. Vi accepterar ju vattenkraftverken också efter några år.


Sven Olof Selinder

Anonym sa...

Hej Anita

Jag ser hellre dessa snurror än stora vattenfördämningar som förstör den fria framfarten av en älv. Detta är mindre åverkan på naturen anser jag. Det går faktiskt att bortse från vindkraftverken och se naturen runt dem, men försök se en oförstörd fors där en kraftverksdamm byggts. Nä det går inte :=/

Hej från Evy

Anita sa...

Visst är jag benägen att hålla med er. Delvis. Ett problem är att den el som produceras via bl.a våra förstörda forsar fraktas söderut och till Tyskland. Det är syftet med vindkraften också!

Är export av elkraft värt priset av att ovärdeliga naturvärden är förstörda för alltid?

Jag känner mig lite förvirrad och frågande...

Anonym sa...

En kraftledning är inte särskilt vacker i naturen. Men den står stilla.
Vindkraftverket rör propellern och inte i takt med andra verk. Det är det plus ljudet och blixtarna som blir mycket irriterande.

Här en artikel som ger en helt annan version än den exploatörerna visar. Youtube-filmen från Hishult är faktiskt ganska bra.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/boende-far-betala-ett-hogt-pris-for-vindkraften_6445466.svd

Pia

Anita sa...

Tack Pia för länken till artikeln! Mycket läsvärd!

Jag ska ladda ner och se You tube filmen som nämns i artikeln också (det tar tid hos mig! ;)

Jarl sa...

Hej Anita!

Lyckligtvis behöver du inte vara förvirrad.

Ansökningarna om att få bygga sönder det svenska landskapet, krossa livsmiljöer, erodera fastighetsvärden, inskränka allemansrätten och utsätta människor och andra djur för hälsorisker, rentav livsfara....

Allt detta beroende på ett Klondykerace där kapitalet piskar sina Sibirian Huskies till det yttersta för att hinna plocka ut så mycket pengar det bara går innan tvärstoppet kommer.
För det gör det och då ska vi inte glömma dem som gjorde detta vanvett möjligt.

Det handlar enbart om Mammon, men förklätt i termer av hänsyn och ansvar för vår miljö, klimatet, vår framtid. Det gör det hela ytterst osmakligt och närmast kriminellt.

Anonym sa...

http://www.scienceagogo.com/news/20110613232554data_trunc_sys.shtml

Anita sa...

Jarl: Jag länkar gärna till din vildmarksblogg om vindkraft!

http://vildmarken.wordpress.com/

Amelie sa...

Forsarna är för evigt förstörda efter ett kraftverksbygge. Vindkraftverk däremot är lätta att ta ner, och vid behov sätta upp någon annan stans.

Alla kraftverk är fula att se på, men utsläppen från tyska brunkolsverk syns inte. Men de finns ändå.

Jarl sa...

Svar till Amelie:
Som jag tvekade innan jag svarade..

Och ändock blir du kanske arg och oförstående..

Det som nu sker med utbyggnaden - snarare sagt ansökningarna om utbyggnad, de är uppemot 19000(!!!) vad jag förstått - är de 4-5000 som behövs för att uppfylla de 20 GwH man vill bygga till lands (resterande 10GwH till havs).
Fram till 2020) kräver... OCH HÄR KOMMER DEN LÅNGA FORTSÄTTNINGEN: DEN KRÄVER UTBYGGNAD AV VÅRA SISTA FREDADE ÄLVAR!! Alternativt att vi reglerar motkraften från kol- gas- eller oljekraft, vilket vi inte har eller vill ha.

Men vem kan då - ska bli oerhört intressant att få komma i kontakt med den personen - förklara för mig varför vi ska behöva bygga ut både vind- och vattenkraften!
Vad ska vi då med vindkraften till? Utom för markägare, kapitalister och vilseförda politiker?

Om några år få vi svaret, men många av oss tycker att det är för sent.

Steve sa...

”En välplanerad vindkraftanläggning smyger sig inte på" står det i vindplanen. Nej, verkligen inte. Den bara tar plats och står där och tar över/raderar ut allt det vackra som naturen bjuder.
Ordlös kan väl gå an, värre är att känna sig maktlös.

Anita sa...

Det ska påpekas att SCA styr jaktlagen på sina marker med järnhård hand. Opponerar de sig mot vindparksplaneringen så är risken stor att de mister jakträtten.

På informationsmötet vågade i n g e n av jaktlagen yttra sig av rädsla för att mista jakträtten!

SCA har redan tagit tillbaka jakträtten för ett jaktlag på SCA:s mark. Ett maktmissbruk!

Farmor Ingegerd sa...

Hej Anita...
Det där är svårt att ta ställning till, tycker att här i norrland där det finns miltals med obebyggda områden, kunde de placera snurrorna där...
Länkar också till vindkraftsplanen i min blogg.
Välkommen till min blogg: http://farmor-gammaltochnytt.blogspot.com/

Ha en bra dag
Ingegerd

Jarl sa...

Svar till Anita och farmor Ingegerd.

Först till dig Anita: Jo, det är så. De stora skogsbolagen har av tradition ett månghundraårigt inflytande - ibland t.om styrande - över hur kommunen/regionen skulle förvaltas. Det är egentligen inte kostigt, men borde ifrågasättas i "modern" tid.

Din fråga om jägare vilar på samma känsliga grund, men det finns de som frågar:
http://www.dt.se/opinion/debatt/1.3077436-radda-skogen-fran-vindkraften?pageNumber=3

Lägg märke till att inget kommenterat!

Farmor Ingegerd:
Tack för den underbara bloggen

Hälsar er
/Jarl

Anita sa...

Jarl: Mycket bra insändare! Det kanske är på tiden att även Jägarförbundet ger sig in i diskussionen om den nya industrialiseringen av skogen.

Ingegerd: Jag hade inte sett din "nya" blogg! Vi har ju många gemensamma rötter! :) Och så många intressanta kort du visar! Jag ska gå in och läsa mera och kommentera. Kul!

Farmor Ingegerd sa...

Tack för ditt besök och kommentarer, det uppskattas mycket.
Måste in på din andra blogg nu.
Ha en bra kväll/Ingegerd

Steve sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anita sa...

Ursäkta Steve, jag missförstod dig! Jag har raderat mitt och ditt inlägg.

Anita sa...

Jarl: Du känner säkert till organisationen "Älvräddarna" vars ordförande Christer Borg bor i Näsåker. Han och organisationen gör en jätteinsats för att rädda de sista orörda forsarna och älvarna i vårt land. "Älvräddarna" har en mycket välbesökt och livlig diskussionssida på Facebook.

Anita sa...

"Älvräddarnas" hemsida: http://www.alvraddarna.se/

Jarl sa...

Jag har sett sidan innan, men förlorat den...

Så otroligt vackert!

Jag tappar andan.

Själv har jag fått "flunsan" eller vad det nu är som slog ner ikväll. Hemskt känns det i alla fall.

Hörs och ses!

Amelie sa...

Jarl, det är klart att jag inte blir arg, jag tycker den här diskussionen är intressant och att alla försöker hålla sig på en acceptabelt trevlig debattnivå. :)

Vi har ju redan vattenkraft så det räcker och blir över, varför skulle vi då behöva mer för att reglera de vindkraftverk som skall byggas? Det skulle i så fall vara om vi samtidigt lägger ner kärnkraften. Men det skall vi väl inte, hoppas jag?

Vi borde kunna bygga ut vindkraften tills den täcker lika stor maxeffekt som vattenkraften gör, vilket är ca 45% av elförsörjningen, innan vi behöver mer för att reglera vindkraften. Sen kan det ju diskuteras vad vi skall med all den elen till.

Sen finns det ju fler lösningar, som att pumpa tillbaka vatten till dammarna när det blåser mycket, för att lagra tills det blåser litet.

Anonym sa...

Det här med energiförsörjningen är inte helt lätt, men inte olösliga problem heller.
Där i din utsikt kunde jag räkna till 13 verk och jag tyckte det var märke Enercon med effekten 2,3 MW som kan göra upp till 6 miljoner KWh/år per st där på berget framför dig.
Det är ju en stor möjlighet! Att få ut 13 x 6 miljoner= 78 miljoner kWh varje år där på skogskullen ur bara luft.
Inte så svårt att förstå att ägarna till kullen vill bruka både vinden och skogen. Men dom bör tänka på dej Anita när dom ska ta i håll med det. Helst ska det vara 1500 meter till ditt hus och är det närmare så tycker jag dom ska kompensera dig för intrång på din fastighet, förslagsvis en halv procent på deras bruttointäkt som de får varje år från elförsäljningen. det blir runt 250 000 kr om året. Om ni är många som bor nära blir det för dyrt och då flyttar dom hellre bort verken lite längre.
Ännu bättre för dig Anita är om du får gå med som delägare i anläggningen. Eller att du och dina grannar går med tillsammans. Då kan ni låta vinden försörja er livet ut.
Och vattenkraften behöver inte alls byggas ut som reglerkraft. Varje gång det blåser kan ju vattenkraften spara vatten så dammarna räcker längre. Så funkar det idag när vi producerar 5 miljarder (TWh) vindkraftel/år coh samma system funkar upp till 30 TWh/år. Det behövs 5-6000 likadana maskiner som på din bild för det. Om varje kulle rymmer 15 verk som på din bild så behövs det 400 likadana kullar för att få fram 30 TWh/år. Går det på 15 år? Sen om 30,40 år får barnbarnen bestämma om de vill ha dem.
Då kanske fusionskraften kommer och löser problemet med ren kraft i tysta, osynliga anläggningar som lämnar lika lite avfall och som är lika lätta att plocka bort som vindkraftverk.

Anita sa...

i det här fallet är det inte aktuellt med något delägande i vindparken av bybor. Alla snurror ska stå på SCA:s skogsmarker och kommer att ägas av SCA och ett norskt bolag gemensamt, FORSCA AB.

Anonym sa...

Om ni nyttjar era lagliga rättigheter att överklaga och krångla så är det nog inte omöjligt att bygden fick köpa in sig i ett av verken om ni skulle vilja.
Bolaget vill nog undvika krångel så långt möjligt. Jag tror att alla vinner på samarbete i stället för bråk i såna här situationer. Kan bli win-win-lägen i bästa fall.
Och vi behöver bygga om energisystemet i hela världen till något som funkar på naturens villkor.

Anita sa...

Tack för tipsen Anonym! Jag tror de flesta här verkar tagna på sängen och är lika okunniga och frågande som jag är i denna fråga. Vi får se om det blir lite mer engagemang vad tiden lider och vad som kan göras i så fall.

Överklagan kanske fungerar en tid, men sedan...?