söndag 9 december 2007

Lite funderingar kring julmaten....

Så här till jul kommer många gamla recept och maträtter fram.Vattlingon är en efterrätt som jag gärna håller fast vid - det är både lätt att göra på hösten och jättegott att äta efter all tung julmat. Rullrån är gott på kakfatet; speciellt när de är nybakta och spröda. Min mamma håller fast vid den traditionen fortfarande.

Karin har receptet på rullrån på sin mat-blog, om någon vill prova.

Programmet häromkvällen om kötthanteringen på några ICA-affärer var förskräckligt. Jag är ingen stor köttätare - jag köper aldrig kött i affärer och äter inte kött på restaurang av princip - men kött av älg, tjäder och hare (som min man har skjutit) äter jag ibland. Då vet jag i alla fall vad det är för kött och hur det har hanterats. Julköttbullarna steker jag av egen älgfärs. Det känns bra att jag har möjlighet att laga mat av kött, köttfärs och fläsk från djur som man vet har haft det bra tills de avlivades och från kött som inte paketerats om ett flertal gånger....

I år har vi färsk skinka från en lokalproducent. Skinkan ska läggas i saltlag cirka tio dagar före jul. Skinkspadet av den ugnsstekta skinkan blir "dopp i gryta" på julaftonslunchen. Det är en mycket fet maträtt, som jag gärna skulle avstå men det är en tradition som min man älskar! ;) Hmm....

Idag är det Anna-dagen. Det är den dag som lufisken lades i blöt förr. Jag minns tunnan i källaren som mamma använde för att luta fisken i när jag var liten. Det känns bra att slippa de bestyren. Lutfisk är jättegott - det är tur att det finns att köpa. Färdiglutat och klart att äta.

Man kan ju bara hoppas att lutfisken inte har fraktats runt hela jordklotet innan den kom till affären. ....


En fin andra advent alla!

8 kommentarer:

Inkan sa...

Tänk jag har ett rånjärn (krumkakepanna)- men det är många år sedan jag gräddade rån. Det är godis som vi alltid hade vid jultid när jag var barn - med hjortron och grädde till.
När glassen kom så smakade allt så det gott ihop.

Idag firar jag mig själv;) på Anna-dagen och har precis grattat en annan Anna, min kollega. På tisdag ses vi vid Göta Ark-huset och går på lokal. Kanske blir det samma ställe som du och jag var på. Fisksoppan var så god.

smulan sa...

Inkan!
Jag brukar heller inte göra rån.
Men hemgjord glass med hjortron blir det idag! :)

Grattis på Anna-dagen Inkan!
Och visst var fisksoppan god, där i Söderhallarna! Jättegod.

En varm kram från mig!

Karin sa...

Smulan! Det enda som mina barn inte vill avstå ifrån på julafton är faktiskt dopp i grytan. I år firar vi ju inte jul hemma utan tre familjer med stora och små barn samlas på annan ort och "knyter ihop" julmaten. Bland annat har skinkan och doppet med bröd och de andra tillbehören fallit på min lott.

smulan sa...

Karin! Jodå, jag smakar dopp i gryta. Men visst är den kraftig, tycker jag... Men äter man lite så orkar man med resten av matdagen också ;)

Anonym sa...

Hej igen Smulan

Dopp i grytan med riktigt saftigt vörtbröd missar jag inte på julafton. Men det du säger om fett behöver man inte stå ut med. När jag ugnsbakat min skinka tar jag alltid reda på spadet och låter det svalna. Då flyter allt fett upp och lägger sig som en kaka ovanpå. Den vita kakan tar jag bort!!!! Sedan tillsätter jag lite soja och vips har jag en fettsnål men fantastiskt god dopp.

Rätta mig om jag har fel.

Hej igen från Evy

smulan sa...

Du har så rätt, Evy! Ibland har jag gjort så, men då protesterar vissa i familjen ;) Jag brukar ha i en buljongtärning också; så blir den extra god.

Anonym sa...

Hmm. Vad jag förstått så är buljongtärning en mycket fet produkt. Och inte särskilt nyttig. Men som du säger - den är en mycket god smaksättare :D

Varför skulle man protestera mot att ta bort fettet (läs flöööötet) ur skinkspadet? Det är i högsta grad onyttigt. Så det så!!

Smakrik jul önskas dig av Evy

smulan sa...

Rätt igen! Enligt de allra senaste rönen är fett nyttigt (GI)och buljongtärning onyttigt. Så "dopp i gryta" får väl anses som en mycket nyttig maträtt då!:)