Translate

söndag 16 december 2007

Nämforsen

Fotot från Karins Blogg.


Fram till mitten av 1940-talet var Nämforsen en stor, mäktig och vacker fors. Namnet Nämforsen kommer från det forngermanska ordet nehma (tyska nehmen) som betyder taga eller fånga (underförstått fånga fisk) Forsen bestod av flera mindre fall vid forsens överdel där laxarna fanns i överflöd. Laxfiskare från när och fjärran kom förr till Nämforsen för att fiska, och forsen utgjorde också ett viktigt motiv för alla de konstnärer som under årens lopp bott och verkat i Näsåker. Pelle Molin är kanske den mest kände av dem och hans målningar av Nämforsen är otaliga. De över 4000-åriga hällristningarna som finns på klipporna runt den forna forsen är fortfarande en stor sevärdhet.

Under åren 1944-1947 försvann Nämforsen genom en utbyggnaden av ett kraftverk. De små fallen och strömdragen runt den stora forsen torrlades, och ovanför kraftverket dämdes istället Ångermanälven upp och förstörde mycket åkermark efter älvfåran. 16 stora och mindre forsar byggdes ut eller torrlades i Ådalslidens socken under de här åren. Naturvärden som inte går att få tillbaka.





Strax ovanför kraftverket ligger det s.k. "Inget". "Inget" såg ut som på bilden ovan före kraftverksutbyggnaden, men efter utbyggnaden blev en stor del av åkermarken lagt under älven. I "Inget" var det dock fortfarande åkermark ända upp till nipkanten när jag var liten. Kor betade på niporna och nere vid den lilla nyblivna viken vid älvkanten låg badet där alla Näsåkers barn - även jag - gick i simskola på 1950-talet. Det var kallt, mycket kallt att bada i Ångermanälven, minns jag, men vi var härdade :). I den lilla ån intill, Per Hansch bäcken, brukade vi meta.

På fotot ovan ser man de hus som fanns i "Inget" före uppdämningen. Alla hus ligger under vatten idag. Där bodde "Pär Hansch´n" eller Per Hansson (1853-1935). Han var den siste färjaren som skötte färjöverfarten över Ångermanälven innan Nämforsbron stod färdig 1920. Den lilla ån intill som rinner till älven kallas än idag Per Hansch-bäcken efter denne siste färjare.

Fler kort av "Inget".


Tillägg: H. W. Wallin 1880-1956 (min mans morfar) skrev visan "Nämforsens klagan" när forsen ödelades. Så här lyder den.

4 kommentarer:

Karin W. sa...

Är fotot ett vykort, Smulan? Jag har ett större inramat foto hängande på väggen här hemma som jag tycker påminner om den här bilden. Den finns också någonstans på min gamla blog.

Apropå något helt annat och mer aktuellt: Persimon och sharonfrukt förbryllar mig. Varför då? Jag har lämnat en kommentar om det på Inkans blog och på min blog.

Anonym sa...

Fotot har jag lånat från din blogg, Karin... :)!!
http://gammaltochnytt.blogspot.com/2006/11/nmforsen-1943_13.html

Det finns också ett snarlikt foto av Nämforsen i Sollefteå fotodatabas, och i Paul Lundins böcker.

Ang. persimon/sharon har jag svarat i din blogg.

Allt gott! Smulan

Karin W. sa...

OK! Jag tyckte väl det såg välbekant ut. Det var pappa som någon gång i tiden tyckte att det var värt att rama in. Han skrev också på baksidan att det var taget 1943.

Anonym sa...

Karin! Jag har skrivit en hänvisning till ditt blogginlägg under fotot. Rätt ska vara rätt....