fredag 14 december 2007

Lästips

Jag har nyss läst ut en bok, skriven av journalisten Ewonne Winblad, som heter "Frälst, förmögen förskingrad". Det är en intressant bok som handlar om Ewonnes svärmors moster Hanna Lindmark (1860-1941) som kom från en mycket fattig barndom i Ångermanland och så småningom blev en driftig grundare av den kända Margaretaskolan. Hanna Lindmark blev så småningom mycket rik och kunde förvärva både gods och guld.

Hanna var djupt gudfruktig. Hon kunde visa hårdhet både mot sina närmaste och anställda, men även en stor aningslöshet mot de manipulativa kristna missionsförbund, som hon ekonomiskt stödde under hela sin livstid. Hanna testamenterade sin stora förmögenhet till dessa missionsförbund och inom några år var alla pengar förskingrade av förslagna direktörer. Denna förskingring tystades effektivt ner tills Ewonne och hennes man Lennart på märkliga vägar lyckades hitta de handlingar som fortfarande fanns kvar om denna smutsiga historia. En mycket läsvärd bok!

En annan bok som jag nyss fått i min hand är "Att människan levde - Maria Larssons eviga ögonblick" av Agneta Ulfsäter-Troell. Jag skrev om den boken här på bloggen för en tid sedan. Bokens förlag läste mitt inlägg och skickade mig boken gratis! Jag blev så glad. Ett stort och varmt tack!

Boken är delvis en släktkrönika men som först och främst handlar om Agnetas släkting Maria Larsson. Maria fick ett hårt liv med sin man Sigfrid, en man som inte alltid var "Guds bästa barn". När Maria vinner en kamera på ett lotteri under 1900-talets första år blir det som ett under för henne. Hon skapar "eviga ögonblick" med sin kamera, och Maria skapar också med kameran ett eget mentalt rum i sin hårda tillvaro. Jag har inte hunnit så långt i boken ännu, men jag förstår av texten och de många fantastiska bilderna att jag har en fin läsupplevelse framför mig.

Boken är också underlag till en film "Maria Larssons eviga ögonblick" med Agnetas man Jan Troell som regissör. Huvudrollerna i den filmen spelas av Mikael Persbrandt och Maria Heiskanen, och filmen kommer förhoppningsvis upp till hösten.

2 kommentarer:

Inkan sa...

Grattis - vilken rolig överraskning! Och så generöst av förlaget.
Bloggare lever lite spännande:)

smulan sa...

Ja, jag blev verkligen överraskat glad!