Translate

lördag 12 november 2011

Anders Håkansson Djerf f 1785-11-14 Hallaryd Småland

Det är roligt att släktforska. Speciellt roligt är det när man hittar vad man söker efter lång och ibland "besvärlig" forskning.  Besvärlig så till vida att ibland finns inte kyrkoböcker kvar (ofta pga brand), att man blivit vilseledd av uppgifter som så småningom visar sig vara felaktiga och saknar grund i källarkiven, eller för att man inte vet vilka vägar man ska gå för att komma vidare i sin forskning.

Men desto roligare är det när man till slut hamnar rätt och hittar det man söker! Vi släktforskare är lyckligt lottade att vi kan söka råd och vägledning i det eminenta forumet Anbytarforum (ett forum för släktforskare), där många av de mest kunniga och erfarna släktforskarna deltar och gärna hjälper till.

Den senaste tiden har jag parallellt hållit på och forskat på två olika familjelinjer (inte mina egna). Båda objekten blev spännande och intressant forskning, men där många knepiga vägskäl och frågor uppstod på vägen. I det ena fallet kom jag en ganska god bit på väg, men tyvärr lyckades jag inte ända fram. Men i det andra fallet blev det ett positivt resultat, vilket kändes mycket tillfredsställande och roligt!

"Smålänningen" August Jonasson Djerf 1857-1938
ohh Inga Dorotea Lidberg 1865-1930. Omsjö.
Det började med att jag fick veta att en vän och gästjägare från Halland visade sig ha samma anfader som en av våra grannar! Jag visste att grannens farfar "Smålänningen", August Jonasson Djerf f 1852, hade utvandrat från Småland till Omsjö, men eftersom "smålänningens" alla syskon hade stannat kvar i den småländska myllan så tycktes möjligheten att sentida ättlingar skulle träffas vara minimal. Allra minst i den lilla skogsbyn Omsjö!

För att göra en lång historia kort, så hade vännen och grannens gemensamme anfader, den indelte soldaten Anders Djerf f 1785, fått olika  patronymikom (dvs efternamnet efter faderns förnamn) av ett par forskare: Månsson och Håkansson. "Djerf" var det soldatnamn som Anders fick när han antogs som soldat i Markaryd omkring 1810. Inga källuppgifter fanns uppgivna på de uppgivna föräldrarna.

Födelseböckerna i Markaryd saknades för de aktuella åren, ingen födelseort stod uppgiven på Anders i Markaryds husförhörslängder och inte heller stod Anders patronymikom, som skulle kunna hjälpa till i sökandet efter Anders föräldrar. I soldatarkivets akt för  Anders Djerf hade han fått patronymikomet Månsson, vilket till en början kändes som en säker källa. Men det visade sig dessvärre vara fel.

När jag med hjälp av hjälpsamma och duktiga forskare på Anbytarforum så småningom hittade rätt spår till Anders Djerfs föräldrar så kändes det väldigt trevligt! Det visade sig att Anders Djerf även hade fått fel födelsedata i Markaryd.  Det var inte ovanligt att präster slarvade med både datum och födelseorter i kyrkoböckerna förr.

Anders föräldrar hittades i Hallaryd, några mil utanför Markaryd.

I Hallaryds Hfl A1:5 nedan hittas Anders Håkansson f 1785-11-14 i Hallaryd, Småland som son till Håkan Andersson f 1747 och hans hustru Lusse Persdotter f 1753.

Anders  fick senare soldatnamnet Djerf när han blev soldat i Ekhult rote i Markaryd omkring 1810.

Anders Håkansson Djerf 1785-11-14 i Hallaryd och hans hustru Lucia Nilsdotter f 1781-05-09 i Markaryd fick sex barn:, Johanna f 1809-1810, Nils f 1810, Johanna f 1813, Karl f 1816, Kristina f 1819 och Jonas f 1821. Jonas blev far till August Jonasson Djerf, "smålänningen", som flyttade till Omsjö ca 1886-87.


Källa: Hallaryd (G) A1:5 bild 43 (SVAR)

"Smålänningen".

Diskussionen i Anbytarforum

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej igen Anita!

Nu kan jag äntligen komma in här igen efter månader med problem. Anledningen är att jag (vet inte om jag vågar tala om det med tanke på vad du skrivit längre ner) fått bredband installerat. Trodde inte att det var någon mening med att ens forsoka (får inte fram o med prickar) men det hela fungerar och är fantastiskt. Vilken skillnad!

Nu ska jag inte skriva mer om det, bara säga att det känns underbart att kunna hälsa på dig igen.

Kram
Lillan

Anita sa...

Nej, men Lillan vad roligt att se dig här igen!! Jag har saknat dig!

Hoppas allt är väl med dig och de dina?

Åh, såå roligt att du fått bredband! Jag förstår att det är fantastiskt. Jag vill också!! ;)

Jag förstår att hösten har kommit till Cornwall? Ingen snö här ännu, men vitt av frost. Vintern är på väg.

Jag skickar dig många varma tankar, hälsningar och kramar!

På återhörande snart. Kram! <3

Siv Pettersson sa...

Har genom min dotter, Den Ofrivilliga bloggaren, fått din blogadress. Ett av mina intressen är släktforskning. För tillfället studerar jag domböcker, det finns mycket iteressant att hitta i dom.

Anita sa...

Hej Siv! Välkommen hit!
Ja, domböcker är en intressant läsning. Man kan hitta många spännande notiser om man har tur. Lycka till med din fortsatta forskning!