fredag 18 november 2011

Vindkraftsindustri i Omsjö!Det här är ett fotomontage över Karvsjön och Campingen i Omsjö lånat från Vindkraftsbolaget Forsca AB:s hemsida. En utsikt över bergen fullt med vindsnurror! Så är planerna hur det kommer att se ut i vår lilla by om ett par år.

Det planeras för ca 165 vindsnurror på ca 70 km2 i området Omsjö/Fängsjö och det har mer och mer har gått upp för oss vilken förändring detta kommer att bli. Jag har svårt att ta till mig att vi kommer att få ett otal vindsnurror på ca 2-3 kilometers avstånd på alla berg runt om oss.

Vi flyttade hit för ett femtontal år sedan för att vi älskar skogen och naturen, vi älskar att vandra i skogen, åka skidor på vintervit snö och njuta av tystnaden och fågelsång. För min man betyder en orörd skog det mesta. Han älskar att gå med hundarna i skogen och jaga. Vi flyttade inte till Omsjö för att se vindsnurror på alla berg runt om oss eller för att höra ett ständigt vinande ljud och få blinkande röda ljus kastade i ansiktet dygnet runt.

Forsca AB bildades 2011 för etablering av vindkraft på SCA:s marker i området i Omsjö och Fängsjö. Vi har förstått att vindprojektet i vårt område har planerats en längre tid, men inte förrän i höstas fick vi veta vad som är på gång. På det första informationsmötet i oktober stod kommunordförande Elisabet Lassen (s) och log så rart åt Forscas representanter. Kommunens ledning var såå positiva till  det här projektet! Men i n g e n hade frågat oss boende i området vad vi tyckte om att få vår boendemiljö så radikalt förändrad! Men det skulle väl vara lite för mycket begärt av det socialdemokratiska styret i vår kommun förstås...

Jag började skriva det här inlägget igår och tänkte fortsätta, men jag nöjer mig idag att återge lite av en något "hätsk" diskussion på Facebook med anledning av ett inlägg jag gjorde där av fotomontaget ovan. En  släktforskarvän i Frankrike lade in en länk från sin blogg i diskussionen, som retade upp en våra mest engagerade sk "miljökämpar" i Näsåker:

"Det var bland det mest dumma jag läst någon gång!" - "Kritik mot vindkraft som fenomen bör bygga på studier och vetenskap. Kritik mot nuvarande planer i Omsjö med omnejd bör också bygga på fakta. Fråga: Är det utsiktsproblem vi pratar om eller har någon några fakta (inte rykten spridna på bloggar av kärnkraftsanhängare). Eller är det möjligen en ilska över att vi (norrlänningar) återigen blir överkörda? Bra om man har ordning på sina argument. Gället det sista ovan kan man kanske fundera på vilka man röstar på... Själv tycker jag att infrastruktur ska ägas gemensamt och att någon form av kompensation ska utgå om man "förlorar" något. Ni som inte vill ha vindkraften "hos er", var ska den byggas? Eller med vad ska kol- och kärnkraft ersättas? Kol och olja ger klimatbekymmer som överträffar era vildaste mardrömmar. Uran är en ändlig resurs som snart är slut (7 år om all kol ska ersättas av kärnkraft). Dessutom innebär den risker som ingen kan ha undgått se, Fukushima i tankarna...

Därtill ska det brytas mer uran, bland annat i vår kommun, vilka konsekvenser innebär inte det? Utsiktsproblem är väl det minsta bekymret vi har framför oss...

Kräv att de mest störande snurrorna inte byggs, kräv att kommunen köper in sig i ett antal och att boende får del av både ekonomi och rabatterad el! Rösta i nästa val på parti som vill bygga det nya samhället på andra premisser än att bara bygga "mer av allt" som lösning på de globala problem som vi gemensamt ansvar för lösningen på. Era argument om utsikt är precis de samma som sörlänningar kört med. Därför vill man nu bygga i norra Sverige, trots överföringsförluster. Vi behöver inte mer el. Men Sverige behöver ställa om både förbrukning och produktion...

Själv blir jag glad när jag ser vindkraft och det har jag överfört till mina barn, eftersom jag också överfört kunskapen om konsekvenserna av alla andra energislag och överhuvudtaget vår livsstil som kräver all denna el. Och ja, vi ska få vindkraft även i ......, kul tycker jag."

Forskarvännen svarade förstås. Klart, koncist och vänligt, men hans svar återger jag inte i det här inlägget.

Jag svarade så här:

"Vad Jan skriver är några fakta som forskare kommit fram till när det gäller vindkraften. Ingenting annat! För min egen del är jag fortfarande i startgroparna av att lära mig mer om vad vindkraften är och dess ev. konsekvenser. För mig och många av oss som b o r på den plats där vi ska få 165 vindsnurror runt om våra hus kan jag garantera att det är inte trevligt! Vi har inte flyttat till Omsjö för att höra vinande snurror eller se blinkande ljus på bergen. Du gör mig besviken med din kategoriska inställning, och det hjälper då åtminstone inte mig att bli mera positiv till vindkraft (än vad jag egentligen hitintills varit)

Du är en fantastisk miljökämpe och starkt kritisk till att kraftverken förstört våra forsar och det ska du ha all heder för. Men jag förstår inte logiken: Du kritiserar förstörelsen av älvarna, men inte att man nu håller på att förstöra alla Norrlands skogar genom en explosionsartad vindparksutbyggnad i hela Norrland. För oss är skogen och naturen lika viktig som älvarna är för dig! Vi som är födda "i skogen". levt med den och älskar skog och natur, så är det lite som att förstöra vår "själ" att se hur skogen och naturen misshandlas och kommer att förstöras med vindsnurror. Ska hela Norrland bli en vindpark, är det så du tycker?

Att vi norrlänningar dessutom inte förstår varför ALL elkraft , vatten som vind, ska transporteras söderut utan att vi får något i gengäld är svårt att smälta . Det är en exploatering av Norrland som kan jämföras med många andra annekteringar av områden i världen där människor drabbas. Du får gärna arbeta för miljön och vår framtida elförsörjning, men lär dig att vi alla kan ha olika syn på hur vägen dit ska nås."

Jag borde ha skrivit: Vi arbetar alla för en bättre miljö och miljövänlig elförsörjning, men att vi har olika syn på hur vägen dit ska nås.

Min syn på vindparker i Norrlands skogar börjar i alla fall klarna...


Uppdatering: Nästa informationsmöte om den planerade vindparken i Fängsjö/Omsjö området är den 22/11 kl. 18.30 på Markusgården i Näsåker.


Uppdatering: En av de otaliga vindparker som planeras i Norrland är i Täfteå utanför Umeå. Täfteåbor har skapat en hemsida för information och diskussion om vindparkens konsekvenser. Där finns många bra och informativa länkar.

http://vindkraft.taftea.net/

Uppdatering: Jag nämnde i en kommentar "Stockholmsmiljöpartister", vilken ger mig anledning att länka till Jans underbara, sanna och roliga analys. Ni måste läsa den! :)

http://france-midi.blogspot.com/2011/08/ett-kluvet-land-for-miljons-skull.html?spref=fb

12 kommentarer:

Anonym sa...

Även de mest militanta vindkraftförespråkare måste erkänna att detta är en överetablering och rovdrift./tomas

Anonym sa...

Varför döljer du miljökämpens identitet, har han krävt det? /Anny

Jan Granath sa...

Bra skriven redogörelse av diskussionen. Vad som alltid förvånar mig är hur engagerade människor numera blir så uppretade av information som modererar eller motsäger det de redan bestämt sig för. För mig är alltid kunskap positiv även om det tvingar mig att ändra mina egna ståndpunkter. Hur skall man annars komma vidare och utvecklas? Jag ser ständigt numera hur avvikande uppfattningar bekämpas och motarbetas. Trist!
Mvh Jan

Anonym sa...

Jag finner detta vara vår tids Baggböleri!

Vår sista vildmark blir statligt sponsrat industriområde för kapitalister från söder återigen, som på 1800-talet när skogarna såldes bort för en billig penning av godtrogna bönder här i trakten.


Lars Eric

Anita sa...

Anny: Nej, jag har inte frågat C.B. om lov att lägga in valda delar av hans inlägg. Men de som bor i bygden vet alla vem jag avser. Jag har den största respekt och är en stor beundrare och stödjare av C.B:s miljöengagemang, men i vindkraftsfrågan skjuter han över målet, anser jag. Om vindparker ska finnas (jag vet inte ännu vad jag står i den frågan) så ska de placeras där det inte bor människor!! Vi känner oss helt överkörda i nuläget.

Anita sa...

Tillägg: Jag borde ha skrivit följande i sista raden i mitt svar till C.B: "VI arbetar alla för en bättre miljö och miljövänlig elförsörjning, men att vi har olika syn på hur vägen dit ska nås."

Anonym sa...

Då förstår jag att det är Christer Borg, när jag sa det till min man så sa han nu har han tagit sig vatten över huvudet.
"Kul tycker jag"./Anny

Anita sa...

Anny: Vi har tyvärr en hel del "stockholms-miljöpartister" (nu får jag säkert på nöten ;)) i Näsåker som egentligen inte förstår den botten v å r t miljöengagemang grundar sig på. Vi som är födda i Norrland känner för vår natur på ett helt annat sätt än de inflyttade aktivisterna.

Men som sagt jag respekterar C.B. för hans "mission" för älvarna. Men i vindkraftsfrågan har han kört fast.

Anita sa...

När det gäller Christers inlägg har jag tagit bort de värsta förolämpningarna, de lämpar sig inte riktigt i tryck... ;)

Anonym sa...

Jag förstår verkligen inte varför det är okey av vissa att förstöra våra sista vildmarker.

Undrande

Anonym sa...

Jag läser Christer Borgs drapa här ovan och förstår nästan ingenting, Nån konsekvens och ordning måste det väl vara även på hans tankar.
Till exempel: han frågar "Är det utsiktsproblem vi pratar om eller har någon några fakta?". Motfråga: är det utsiktproblem det varit snack om i Röån och Nämforsen, eller har någon några fakta?
Vidare skriver han "Ni som inte vill ha vindkraften "hos er", var ska den byggas"? Byt gärna ut vindkraften mot vattenkraften i den meningen.
Och så vidare och så vidare.
Även en hedersmedlem i byalag och hembygdspristagare måste väl ha lite ordning på sina argument.
Gösta

Jonna sa...

Åh vad bra att du tagit upp det här Anita. Jag fick ett foto hemskickad i brevlådan för några veckor sen, med en bild på hur det skulle se ut med alla vindsnurror härifrån Grundtjärn. Jag kunde inte tro mina ögon. Jag visste om jag skulle skratta eller gråta. Ush jag är så himla ledsen för det här, så ledsen att jag helst inte vill tänka på det alls..
Det är så märkligt, att här har man flyttat 100 mil för att komma bort från allt, från störande ljud, från lampor, från fabriker. Så får man nu reda på det här.

Jag har inget emot vindkraft alls..men det känns så himla hemskt att de ska sätta upp dem här. Hade det varit 5 stycken hade det varit okej. Men över 100 stycken?! Det är ju helt galet.
Ush jag känner hur jag blir alldeles darrig nu av både frustration och sorg.

Jag hoppas av hela mitt hjärta att de inte ska göra det. Men det verkar ju som om det redan är planerat =(

Kramar
/Jonna