söndag 3 oktober 2010

Skamlösa bäruppköpare

 I dag tvingas 117 bärplockare i Åsele återvända till Thailand – utan ett öre. Företagets, Lomsjö Bär AB, konto är tömt och ägaren Ari Hallikainen är spårlöst försvunnen.

Ari Hallikainen

I drygt två månader har 156 bärplockare slitit i Västerbottens skogar med löfte om att få väl betalt för mödan. Många har pantsatt hus och mark hemma i Thailand för att komma hit och jobba. Av företaget Lomsjö Bär AB lovades de en garantilön på cirka 16 300 kronor i månaden. Ännu mer om de plockade mycket.

Men i dag måste de flesta av dem återvända hem tomhänta. Ägaren Ari Hallikainen är borta, liksom deras löner. – De trodde de skulle komma hem med massa pengar, och nu kan de inte ens betala skolavgifterna för sina barn, säger Thomas Hasser.

Kontot ät tömt och Ari Hallikainen har försvunnit med bärplockarnas löner.

Det här står i Aftonbladet idag, och det finns bara ett ord för denne bäruppköpare: SKITSTÖVEL!

År efter år har oseriösa bäruppköpare fått härja fritt i Norrland och det är märkligt att inte svenska staten har kunnat sanera den här oseriösa affärsverksamheten långt tidigare. Utländska, oftast mycket fattiga människor, har lockats hit i tron att de ska tjäna stora pengar på att plocka bär. Men de åker hem fattigare än när de kom därför att de blivit lurade av oseriösa bäruppköpare i Sverige och lika oseriösa företag i deras hemländer.

Jag, och många med mig, anser att bäruppköpare är kvalificerade fifflare och förskingrare och att de struntar totalt i att människor far illa.

Det är dags att sätta stopp för denna skamlösa verksamhet!

Tycker jag.

10 kommentarer:

Cecilia N sa...

Amen.

Dessvärre är det antagligen så att det är så skamligt att ha blivit lurad att de tiger om det när de kommer hem. De borde varna varandra. Det borde stå om det i thailändska tidningar, de borde ha reportage om det i radion.

Anita sa...

Cecilia: Jag har en känsla av att utländska bärplockare har minskat med åren (åtminstone i vårt område) och det kan ju bero på att ryktet har gått i deras hemländer att bärplockningen inte är så luckurativ som bäruppköparna påstår. Tyvärr, tror jag, att det talas inte speciellt högt om denna oseriösa verksamhet i bärplockarnas hemländer. Men det borde förbjudas i Sverige!

Elisabet sa...

Jag skulle vilja tillägga: jävla skitstövel!

Såna här gånger önskar jag att man kunde ge den mannen kompanidäng eller allmänt spöstraff och skampåle på torget.

Anita sa...

Elisabet: Håller med dig!;)

reneesfotoblogg sa...

Skitstövel i kvadrat!
Tillika med agenterna som opererar i de olika länderna med att slå blå dunster i ögonen på människor som är mottagliga.

Anita sa...

Reneé: Ja, dessa utländska uppdragsgivare är av minst samma ruffliga kaliber, har jag förstått...

Londongirl sa...

Jag håller med dig. Tycker det har pågått så länge. Dags att sätta stopp för det. Om man vill ta in bärplockare utifrån är det väl ok. Men det borde kunna skötas seriöst och under tryggare förhållande för de som ska utföra jobbet, med avtal och mer säkerhet!

Anita sa...

Det har funnits bäruppköpare tidigare också ( jag sålde själv lingon i min ungdom), men det är helt andra typer som driver de företagen idag än förr tyvärr. De lurar godtrogna fattiga människor på inkomster och bär som ofta inte finns.

Men alla bärplockare välkomna om det sker under justa och ordnade former.

Anonym sa...

Bäruppköparen kanske tänker åka till Thailand på långsemester. Men han får nog se upp om han blir igenkänd...

Håller med om att bärföretagarna är ett j...la pack!

Lars Eric

Anita sa...

Lars Eric: Hihi, jag tror inte heller att bäruppköparen vågar sig till Thailand! ;) ;)