onsdag 18 augusti 2010

Körsbärträdet som blev en hägg och hussvalan..

För ett par tre år sedan fick jag en körsbärsplanta som gåva av en god vän. Jag har vårdat den ömt, och den har växt jättefint under åren. Jag har tittat och kollat om det ska bli några körsbär, men det enda jag sett är några små bär som kommit efter blomningen efter våren. Jag har dock trott att plantan var lite för ung för att bära frukt, så jag har sett tiden an.

Jag har också önskat mig en hägg i trädgården - bara för att få njuta av den härliga doften när häggen blommar på våren. Så för ett par år sedan satte jag en häggplanta som också tagit sig jättefint. Igår tittade jag till mina vårdträd igen och tyckte att bären på de båda träden såg misstänkt lika ut. Jag smakade på dem och de smakade beskt och illa som häggbär gör. Jag insåg plötsligt att mitt kära körsbärsträd var en hägg!! Ridå! ;)

Jag vill inte ha två häggar så till våren försvinner en av dem. Tyvärr.. Det blir nog bra det också. För den lilla kastanjeplantan som står alldeles intill den ena häggen har tagit sig fint i år och förhoppningsvis kommer den att överleva. Två stora träd får räcka i trädgården. Att jag med största sannolikhet inte hinner uppleva att träden blir fullväxta är förstås tråkigt. Men de kanske glädjer dem som flyttar till vårt hus småningom!

Fast jag hoppas det dröjer många år tills dess förstås..

Vi har en hyresgäst i huset, trots att vi gjorde allt för att mota bort den i våras...  Ett par hussvalor har byggt ett bo högst uppe under takåsen på huset och vi såg inte bygget förrän boet var klart. Vi har ladusvalor också i vedboden. Deras ungar är flygga och övar flitigt att flyga inför den långa resan till Afrika i höst. Men hussvalans ungar ligger fortfarande i boet! De är fem stycken små skrikande ungar som matas frekvent av sina föräldrar. Men... jag är lite orolig. Är det inte i senaste laget för de här ungarna att hinna med att bli flygga till den långa resan till Afrika? I min fågelbok står att det händer att hussvalan överger sina ungar om de inte är redo att flyga med när det är dags.

Jag har blivit riktigt orolig för svalungarna. Hur ska det gå för dem?

Vad tror ni?

7 kommentarer:

Elisabet sa...

Å, så tråkigt! Ja, jag menar, om dom inte hinner växa ikapp och bli flyttklara. Jag skulle ge mycket för att få svalor till huset .., ska be att pv spikar upp en bräda nästa vår ,-)

(Och nej, jag vet inte ...)

Viola sa...

Häggblommor doftar ljuvligt och tidigt men som sagt, kanske räcker det med ett vårdträd av typen hägg. Ett körsbärsträd får du önska ånyo.

Och du måste hålla oss informerade om hur det går med svalungarna, det "höstnar" ju till nu...

Anita sa...

Elisabet: Jag älskar alla sorts svalor! Det är inte det, men jag vill helst inte ha dem på husväggen. De smutsar ner så fruktansvärt. Varje år har vi problem att tvätta bort allt klet efter husväggarna efter deras försök att bygga bon.

Däremot får ladusvalorna gärna husera i vedboden! Vilket de gör också. År efter år. Det är bara att skyla över de redskap man är rädd om där.. ;)

Viola: Ja, en hägg räcker. Det tycker jag med. Får kanske be min vän om en ny körsbärsplanta ..? ;)

Jag ska försöka hålla koll på vad som händer med svalungarna. Jag lovar berätta!

Christina sa...

Jag känner mig orolig på samma sätt, för hos oss kryllar det av små små grodungar.
Jag tycker det är väldigt sent på året för så små krabater, och tänker på den annalkande vintern.

Så hemskt om föräldrarna överger de små svalungarna. Hoppas de hinner bli flygfärdiga...

Barbro sa...

Hej Anita.
Det här påminner mig om en häggplanta som min farbror gav vår lilla dotter Sofia, när hon var liten. Vi grävde ner den och den växte. Var helt säker på att den var en hägg och fastän vi redan hade en på gården fick den vara kvar, bara för att givaren var gammal och det blev som ett vårdträd.
Döm om vår förvåning när häggen blommande med syrenblommor. En rolig och överraskande händelse. Då fanns inte min farbror kvar i livet längre men jag är säker på att han gläds i sin himmel ändå.

Din hussvala har jag kommenterat i min blogg. Ordet "flygga" är skojigt men jag har aldrig hört det förr, roligt!
Jag tror inte det är någon fara för svalungarna. Det har aldig hänt hos oss att ungarna har lämnats levande, av föräldrarna. Visst, ungarna kanske inte har så mycket erfarenhet av att flyga när de ger sig iväg men lämnas i boet gör de inte.
Anledningen till att de är så sena kan vara att de inte fick starta sitt bobyggande när de kom. Att de blev tvungna att börja om, flera gånger.
Här har det hänt att de börjat om med sina bobyggnader om de plundrats av skator. De är farliga på hussvalornas ägg och ungar. Just därför är de inte mina vänner!

reneesfotoblogg sa...

Vi har ladugård och lada fulla av svalor och bon och har haft så länge jag kan minnas men aldrig har vi förstått att dom överger sina ungar.
Fast det är klart, vi har ju ladugårdskatter förstås.......

smulan sa...

Christina: Hur övervintrar grodor, vet du det?

Barbro: Jag hoppas du har rätt ang. svalungarna. Än är ju dagarna varma, så kanske återresan till Afrika dröjer. Ordet "flygga" används även i den fågelbok jag har, så då borde det vara ett svenskt ord. Ett roligt ord, tycker jag med! :)

Reneé: Våra ladusvalors ungar flyger som bara den redan. Men den här hussvalans ungar är väldigt sent ute tycker jag. Det är bara att hoppas på det bästa!