Translate

onsdag 18 augusti 2010

Svartvinbärssaft


Årets skörd från min enda svartvinbärsbuske blev nästan 10 liter! 6 liter svartvinbärssaft blev det i år.

Härligt!

Kortet ovan (och ett recept på svartvinbärssaft) är lånat  här.

Kokt bärsaft


6 l bär
Ca 1 dl vatten
Ca 5-6 dl socker / liter avrunnen saft
Rensa och skölj bären
Koka upp vattnet och lägg i bären, koka dem i ca 10 minuter. Kläm bären mot kastrullens kant då och då för att ta vara på saften
Häll bärmassan i en silduk och låt den självrinna i ca 30 minuter
Mät saften och häll tillbaka den i grytan. Låt den koka upp och rör ner sockret, låt den koka upp igen- skumma
Häll upp den heta saften på flaskor

4 kommentarer:

Christina sa...

Vi fick nästan inget på våra buskar i år, men jag har i alla fall plockat röda krusbär och ska koka kräm senare idag :)

Anita sa...

Christina: Ah, krusbärskräm är ju såå gott! Lika gott som rabarberkrämen på våren. Tyvärr har jag ingen krusbärsbuske - det måste nog bli en sådan nästa vår, inser jag..

Christina sa...

Anita: Ja, krusbärskräm och rabarberkräm är verkligen syndigt gott :) Det är så mycket svensk sommar över dessa krämer :)
När vi flyttade till stationen så fanns här en krusbärsbuske som bär röda bär. Jag tycker faktiskt att bären är ännu godare än de gröna, så tänk er för vilken sort ni helst vill ha.

Anita sa...

Christina: Tack för tipset! Det får bli röda krusbär!:)