måndag 23 augusti 2010

Hur ska det gå?

Klockan 22.00 ikväll...

Hur ska det gå? Fortfarande ligger de små hussval-ungarna i sitt bo under takåsen. De har matats till sena kvällen av sina föräldrar, och just nu har de vänt sig och ligger med sina huvuden in mot husväggen. Är det inför nattens vila och kyla de gör så?

Det är ganska kyliga nätter nu, och ungarna är fortfarande inte flygfärdiga.

Hur ska det gå för mina hussvalor?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är också orolig. Här hos oss brukar sädesärlan på något sätt säga "farväl" när hon åker söderut. Det brukar vara när vi höstsår efter skörden.
I fredags var det en sädesärla som vi nästan körde över, för hon satt framför traktorn när vi var på väg ut i stycket med tom kärra. Jag förklarade då för min dotter, som körde traktorn, att så där brukar ärlan göra när hon ska flytta, men det är lite tidigt än, sa jag då.

Sedan dess har jag inte sett en enda ärla. Men jösses - det är ju bara augusti. Hon brukar flytta i oktober. Vad är det för vinter som väntar oss när ärlor och svalor flyttar redan i augusti. Ja, jag tror våra svalor flyttade i fredags också. Såg en hel radda sittandes på eltråden utanför vår tork, men sedan dess - Inga svalor heller.
Nu väntar kanske en snörik svår vinter. Suck!!! Men vi får kanske ta skörden först.

Hej från Evy

Anita sa...

Evy: Här är både svalorna och sädesärlorna kvar. Jag har inte sett att svalorna har börjat samlas ännu, som de brukar göra, men det är nog bara en tidsfråga.

Jag är riktigt orolig hur det ska gå för svalungarna i boet...

Lycka till med skördearbetet!(I nästa vecka börjar vi med skogsplantsättningen...)

reneesfotoblogg sa...

Jag tycker dom ser ut som att dom har full fjäderdräkt?
Flyttfåglarna måste ändå vara ganska robusta med tanke på hur det kan vara när dom kommer på våren. Snö, minusgrader och ruskväder men ändå överlever dom.
Jag tror dina små klarar sig!
mvh R

Anita sa...

Reneé: Ja, det ser ut som ungarna är fullt färdiga. Ungarna trängs verkligen i boet och idag ser jag att flera av dem är halvvägs utanför. Men jag ser inga föräldrar idag! Jag har fönstret öppet och brukar höra (och se) när föräldrarna matar ungarna. Dessutom är det kallt och regnigt idag..

Jag hoppas innerligt att du har rätt!