tisdag 6 april 2010

Flygbilder från Omsjö ca 1960

För ett år sedan berättade jag om en site där man kunde hitta gamla flygbilder på svenska gårdar tagna 1950- till tidigt 1960-tal. Då kunde jag inte spara bilderna på min dator, men nu lyckades jag hitta ett sätt att spara dem och tycker därför det är roligt att lägga ut några av de kort som finns av Omsjö. Det är spännade kort och man ser en by som ser helt annorlunda ut än det ser ut idag. Jag kommer att uppdatera texten under korten allt eftersom jag får flera uppgifter om husen och vilka som bodde där. Jag hoppas få hjälp av intresserade och kunniga läsare! :)

Vilka familjer har bott i de hus man ser över tid? Egna minnen? Berättelser? Jag blir glad för allt!

Vägnätet i Omsjö ser annorlunda ut idag än det gör på flygbilderna. Den "nya" vägen byggdes omkring 1963-64 och då försvann stora delar av de vägar som man kan se på bilderna nedan. Delar/rester av de gamla vägarna finns dock fortfarande kvar .

Flygbilderna finns här: http://flygfotohistoria.mine.nu/

Korten från Omsjö: http://flygfotohistoria.mine.nu/serier/3886

Familjer i Omsjö:  http://www.adals-liden.net/Adalsliden_Omsjo_familjer.htm

Kort av några Omsjöbor 1929


Bild 1. Var i Omsjö?
Kommentar av Sven-Olof Selinder: Gården ovan är från Överå (12 km från Omsjö) Nuv. ägare: Boman.


Bild 2 "Lill-Anna" Åkerströms gård. Nuv. ägare: Roger Nilsson. Uppe till höger skymtas den gamla skolan (eller "kolonin")Bild 3. Per Erikssons hus på Bränna. (Observera hästen och köraren!)


Bild 4. På 1920-talet bodde "Stor-Anna" Nordin i de röda husen. Senare boende har varit fam. Georg Andersson som flyttade 1952. Fam. Lennart Eriksson bodde i samma hus ca 1952-1959 . (Källa: S-O Selinder) Husen är borta idag.

Det vita huset längst upp till vänster byggdes 1959. Fam. Lennart Eriksson bodde där ett tiotal år. (I det huset bor vi idag).


Uppdatering: Läs Lasses tillägg under "Kommentarer"!


Bild 5. Gårdarna är nuv. Själanders. Allan Själander köpte gården på 1940-talet av förre ägaren Manne Holmberg. Manne Holmberg bodde i den vänstra gården och i huset till höger (något skymd bakom träd) bedrevs en lanthandel.Bild 6. Samma röda hus som på kort 4.


Bild 7. Nordins gård i mitten. Den gamla skolan skymtar till höger. Skolan revs i samband med att den nya vägen byggdes 1963-64.Bild 8. Viktor Jonassons gård. Det nya huset t.vä. (vitt) håller på att byggas. Nuv. ägare: Ove Jonasson.


Bild 9. Gården är den den nuvarande huvudbyggnaden på Omsjö Camping med lagård och häbre. Tidigare boende: fam. Norberg och fam. Einar Jonasson.Bild 10.  Platsen är från Lövnäset ca 10 km från Omsjö. Se här.

23 kommentarer:

Sven Olof Selinder sa...

Hej Anita.
Jag är ganska säker på att bild 1 är Överå. Bild 4 där bodde Faktor Georg Andersson(före Eriksson´s) med fru Ellen och barnen Jan-Erik, Gunno och Karin. Bild 5 ? är det Omsjö. Roligt du kommit på vad bild 10 är det klarade inte jag.

Vår Hälsning från Sven Olof

Smulan sa...

Hej Sven-Olof!
Visst är kort 1 från Överå! Nuv. ägare Boman. Tack! Jag såg inte det tidigare.

Bild 4 (och 6): Jag har också hört att Georg Anderssons familj har bott i de röda husen. När flyttade fam. G. Andersson från Omsjö?

Bild 5: Ja, jag är också osäker. Det finns flera kort på flygfotosidan som jag är osäker på om de är från Omsjö..

Bild 10: Vet du vad alla "ruckel" som finns på bilden användes till? Arbetsområde för något?

Hälsningar Anita

Sven sa...

Tack för tipset om arkivet med flygbilderna över gårdarna. Vilken skatt!

smulan sa...

Sven: Ja, visst är det! Hoppas du hittar något intressant.

lasse sa...

Hej
Jag läste upp bildexterna för min mor och hon beskrev hur husen låg i förhållande till varandra och vilka som bodde där på 20-talet. Jag hade tyvärr inte papper och penna till hands, men jag ska träffa henne på söndag och visa bilderna. Håll tummen...

Lasse

smulan sa...

Lasse: Jag håller tummarna och ser fram emot vad din mor minns av gårdarna i Omsjö! :)

lasse sa...

hej igen.
Jag har alldeles nyss skicka ett mail till dig.
Kanske intressant?

Londongirl sa...

Jag minns när du tipsade om den där länken tidigare och det är roligt med flygfoton.

En gång flög jag över vår lilla ö i Stockholms skärgård i en liten Cessna och lyckades ta ett alldeles eget flygfoto över ön. Det är såklart inramat och häger på väggen.

Ha det gott!

smulan sa...

Londongirl: Gamla flygfoton är häftiga! De visar hur mycket som har förändrats på en plats över tid.

Om 50 år är ditt flygfoto också historia! ;)

Wenche sa...

Mycket intressant blogg!

lasse sa...

Nu, när min mor fick se bilderna berättade hon (bild 4 och 6, jag håller mig till 4 i följande text) att Stor-Anna, Jakob(Jacke) och deras bror Otto bodde i det större huset. Det mindre användes som sommarstuga. Senare flyttade alla tre till den mindre stugan och någon annan familj flyttade in i den större. Hon kommer inte ihåg vad de hette.
När min mor var där (måste ha varit slutet av 20-talet och början av 30-talet) fanns inte verandan på det stora huset. Inte heller byggnaden längst ner på bilden. Hon känner inte heller igen den lilla byggnaden längst till vänster. Däremot låg det ett mycket gammalt timmerhus ungefär på den platsen. Det revs när hon var liten. Det ska också ha funnits en ladugård mellan det vita huset och det stora (där de stora träden är). Länst ner till höger på bilden fanns en stor jordkällare där mat, sylt och bullar förvarades. ”Det luktade alltid så gott därinne” sa min mor.
Om man följer den lilla vägen (som inte fanns då) till vänster kommer man till Lill-Annas gård.
Bild 6: Vägen som går mellan husen fortsatte ut till vänster. Där fanns det en grind för boskapen. När min mor hörde en bil komma (vilket inte hände ofta) sprang hon och öppnade grinden och fick en liten grindslant.
Bild 7: Stor-Anna och Jakob (och kanske Otto) bodde här innan de flyttade till bild 4.

smulan sa...

Lasse med mor Berta:

Tack snälla för all information! Så intressant att det har funnits en lagård där de stora träden står! Det visste vi inte. Källaren din mor berättar om är också borta - däremot finns en riktig jordkällare kvar längre bort till höger på bild mot nuv. campingen till.

Det finns grindrester kvar på ett par ställen där din mor menar - efter den gamla vägen.

En länk till familjen Nordin:
http://www.adals-liden.net/Adalsliden_Omsjo_familjer.htm#Erik Olof Jakobsson Nordin (1843-1908) (Magnus Johanssons hemsida)

Åter igen ett stort tack och många hälsningar till er båda från Omsjö!

Anonym sa...

Vilka intressanta bilder och kommentarer. Jag har också visat bilder för min mamma Siv (Jonasson som flicka). Hon tycktes minnas att vid det lilla huset vid storannas hämtade de posten när hon var liten,, hon är född 37.
Sedan står det "höberg" där, det har flyttats och står nu fint renoverat på Hasse Jonassons gård. Innan stod det på campingen.
Ann Britt i Rossön
Tack för den jättefin blogg.

smulan sa...

Lasse: Vi tror att källaren din mor minns måste vara den källare som fortfarande står kvar dvs längre höger ut på bild 4. Källaren är fortfarande intakt.

Ann Britt: Vad roligt att få veta var posten hämtades! Minns din mamma vilka som bodde i huset då?

Ja, den lilla ladan flyttades efter att vi flyttat till Omsjö.

Hälsn. Anita

Solveig Nordin sa...

Bild 1, Överå. Där bodde min morfars, Johan Nordin och Viktoria f Sjöström, mellan åren 1923-33. När de flyttade i mars 1933 flyttade familjen August och Kristina Karlström in på Överå med alla sina barn.

Per-Erik Gustafsson sa...

Bild2.
Huset mellan Lill-Annas bostad och lagårn är nog Konsumbutiken, den var nog på sådär 50 kvadratmeter rödmålad och med snedtak.
Bild3.
Jättekul det var hos dem(pär och Hedda) som jag som liten ätit ett antal middagar. Bland annat fläskläggen som var så god att jag alldrig glömmer den

Anita sa...

Solveig: I det lilla huset på gården i Överå bodde en "Jonke" Jonsson med familj tills han dog 1937. Då flyttade en dotter till Karlströms (Ingrid) med make till stugan fram till 1938. Men detta vet du ju redan. ;)

Anita sa...

Per-Erik: Det lilla huset, fd Konsumbutiken, står kvar än idag! :)

Per-Erik Gustafsson sa...

Kul me konsumhuset. Beträffande Fm Andersson så så skulle det kunna vara Fam A som byggde början på 50-talet ovanför min farmor. Nedanför Hilvers (som också var höjdare på SCA). Karin var klasskamrat med mig Gunno 3 år äldre tror jag. Jan-Erik Eriksson var också klasskamrat med mig men bodde på vänster sida nära vägen direkt när man kommer fram till Omsjö.

Anita sa...

Per-Eric: Ang. J-E E: I det huset bor vi :) (se bild 4)

Gunnar Eriksson sa...

I det stora huset på bild 4 är jag född. Det var i aug. 1953 och då var vi alltså FEM bröder, föreställ er hur man blev "tövle" som yngste bror.... :)) Omsjö var en fin plats att växa upp på, den saken är då klar.

Lena T sa...

Bild 3 det huset ägs väl nu av Lars Jonasson och Monica Ritzén.
Mvh Lena T

Anita sa...

Rätt Lena! Fast kanske av Monica numera...?