onsdag 17 december 2008

Hushållsskolan i Omsjö

Min mamma Signe Johansson (i mitten längst ner) Min moster Aina Johansson längst t.hö. samma rad.

Längst t vä övre raden Gerda Svensson, skolkökslärinna. Fjärde fr.vä. översta raden Gertrud Jakobsson från Omsjö, därefter Ingrid Alida Sjödin och Frida Englund. Flickan längst ner t. vä Signe Johansson (min mamma) och flickan trea fr. vä längst ner Aina Johansson (min moster)


I början av 1930-talet gick min mamma och min moster Aina i hushållskola i Omsjö, där jag numera bor. Hushållsskolan varade i två terminer och i undervisningen ingick matlagning, hushållsekonomi, barnavård och hushållsarbete. Skolhuset i Omsjö där undervisningen hölls är rivet numera. Hushållsskola som yrkesundervisning är också försvunnet, vad jag förstått. Förr var hushållsskola för många unga flickor en förutsättning för att förkovra sig för vidare arbete inom restaurang och hushåll. Och inte minst var det en skola för ett framtida eget hushåll och hem.

Finns hushållsundervisning kvar i skolorna idag? Jag minns, att när jag gick i skolan på 1950- och -60 talet, fanns det något som hette "skolkök", och i den undervisningen ingick förutom basal matlagningskonst även lite hushållsekonomi.

Så här står det i Nordisk familjebok om Hushållsskola:

"Hushållsskola. Enligt k. stadgan för den kommunala yrkesundervisningen 4 nov. 1921 kunna numera kommunala hushållsskolor anordnas som parallellform till lärlings- och yrkesskolor med syfte att i form af samlad lärokurs meddela unga kvinnor, som äro sysselsatta med husligt arbete och som icke varit i tillfälle att genomgå för sitt yrke afsedd lärlingsskola och yrkesskola, en på fortsättningsskolans (se d. o. Suppl.) kunskapsmått byggd, någorlunda fullständig husmodersutbildning. - Till nu nämnda skolor ansluta sig nära vissa enskilda skolor för husligt arbete, bl. a. husmodersskolorna med kurser på 8-10 månader och afsedda för unga flickor, som slutat fortsättningsskolan. Undervisningen omfattar hushållsgöromål och sömnad jämte till dessa områden hörande teoretiska ämnen samt stundom barnavård. Statsunderstöd kan erhållas enligt k. kungörelsen 4 nov. 1921 (n:r 705 och 707). K. E. S-g."Uppdatering:


Hushållsskolan bedrevs i det gamla skolhuset i Omsjö. Så här såg Omsjö skola ut. Skolan revs i början av 1960-talet när den nya vägen byggdes.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Smulan

Jag har ett foto någonstans på min mormor där hon också går i hushållsskola. Ska se om jag finner igen det.

Hej från Evy

smulan sa...

Evy! Det skulle vara jätteroligt att få se!
Hälsningar Smulan

Karin sa...

Numera får alla ungar, pojkar och flickor, hem- och konsumentkunskap i skolan. Då handlar det inte enbart om mat och måltider utan också om social gemenskap, boende, konsumentekonomi med mera.

Min mamma gick också på hushållsskola. Fast det var någon annanstans i Ångermanland och jag har glömt vad skolan hette. Det fanns nog många.

Önskar dig en trevlig jul i Omsjö!

smulan sa...

Tack Karin för den informationen! Jag har ingen koll vad som lärs ut i skolan numera, som du förstår..

En riktigt God Jul önskar jag dig också!

S--O Selinder sa...

Hej Anita!

Länge sen sist, tittar just på bloggen din. Flickan du kallat (? Sjödin). Det är mycket riktigt så.
Hon heter Ingrid Alida Fällbom född Sjödin f 1918. Född i Ottsjö som dotter till Daniel "Danke" Sjödin 1868-1956 och hans sambo Brita Karolina Åkerström 1884-1924

God Jul och Gott Nytt År till er från Sven Olof och Vivianne

smulan sa...

Ett stort och varmt tack Sven-Olof för dina kompletteringar! Jag har uppdaterat i inlägget.

En riktigt God Jul önskar vi er också!
Anita och Kenneth

Elisabet sa...

Och tänk, jag har gått en sån skola .. fast då hette den "hemteknisk" och du må tro att vi fick lära oss viktigheter så där som att baka wienerbröd och göra goda såser ..-)

Jag är helt förvissad om att alla i klassen gick upp minst fem kilo i vikt under dessa två terminer.

Minst.

smulan sa...

Oj, fanns det hushållsskolor även på din tid Elisabet! Jag trodde de försvann mycket tidigare. Du är ju så ung..:)Jag har inga minnen av hushållsskolor, men det är möjligt att de fanns.

Jag gillade mest bakningen i skolköket. Fast inte längre..

Anonym sa...

Bara helt kort: Min hyresvärdinna var lärare på Bjerrtorps Hushållsskola då när jag hyrde hos henne 1974-76. Så det är inte så väldigt länge sedan de försvann.

Hej igen från Evy

Anonym sa...

Vi hade skolkök på schemat från när jag var 11 år tills jag fyllt 13 år. Mycket bra faktiskt och förutom att vi fick lära oss laga mat och baka fick vi även lära oss en hel del om näringsämnen och dylikt.
Vi fick också lära oss att diska i rätt ordning, alltså att börja med glasen och sluta med kastrullerna.

Barnavård minns jag att vi också sysslade med samt så fick vi lära oss köksinredning. Jag kommer fortfarande ihåg bästa platsen för en spis t.ex. :)

Lillan

smulan sa...

Evy! Jag har förstått att det är jag som inte har riktig koll på hur länge hushållsskolor fanns kvar...:)

Lillan! Precis så minns jag min skolköksundervisning också! Om hur man diskar, bästa köksredskap och köksinredning bl.a. Jag har t.o.m kvar den lilla receptboken..

Anonym sa...

Hej Anita

alltid roligt att läsa dig blogg. Undrar lite över var skolan i Omsjö låg?

God Jul önskar Ann Britt i Rossön

smulan sa...

Hej Ann Britt! Hushållsskolan (möjligen den riktiga skolan också ?) låg alldeles invid korsningen Omsjövägen / Bränna. Mot nuvarande Nordins till. Skolan användes som barnkoloni senare. Huset revs någon gång i slutet av 1950 eller början av 60-talet. Troligtvis i samband med att "raggarvägen" byggdes.

God Jul till dig också!
Smulan

Anonym sa...

Ang. den gamla skolan: "Bilden visar brädfodring av Omsjö skola. Sommartid fanns ett café i skolan då det närliggande området besöktes av mycket turister. Vidare gjordes fiske och roddutflykter på sjöarna Storsjön och Karfsjön.
Simskola hölls också på 1950-talet. Skolan revs efter 1950-talet."