måndag 27 mars 2006

Kort från Omsjö 1929


Överst från vä.
Per Eriksson, Gösta Jakobsson, Gustaf Nordin, Otto Nordin, Sven Norberg, Edur Nordin, Erik Nordin, Asta Nordin, Andreas Eriksson, Inga Jonasson, Viktor Eriksson, Agda Eriksson, Nils-Ander Nilsson, Nils Nordin, Axel Karlström.

Sittande från vä.
Erik Jonasson, Valfrid Johansson (min morbror), Mia Karlström, okänd flicka, Ida Nilsson, Eugen Jonasson, Svea Norberg, Ingrid Karlström, Anna ”Lill-Anna” Åkerström, Adolf Åkerström, Anna ”Stor-Anna” Nordin.


Det här gamla fotot har jag fått av min avlidne morbror Valle. Han sitter tvåa längst fram till vänster. Året är 1929 och morbror Valle var en mycket ung parvel på kortet. Jag hade inga uppgifter om vilka de övriga i församlingen var eller i vilket sammanhang kortet var taget, när jag råkade visa kortet för min granne i Omsjö. Det visade sig att kortet är taget i Omsjö (!) och min granne Ove har efter en del research tagit reda på vilka de flesta människor på kortet är; bland annat finns hans egen farmor med. Alla namn är nu prydligt nedskrivna och kommer att sparas. 1000 tack Ove!

På vår hembygdsgård i Näsåker finns många gamla album med kort av människor som inte är namngivna. De som känner igen någon på korten rekommenderas att skriva ner vem de har identifierat till glädje för alla. Jag tycker det är en mycket bra idé - något för alla att tänka på som har gamla kort liggande hemma utan namn. Korten blir så mycket mer värda när man vet vilka som är på korten och var det är taget. På släktforskarnas hemsida "Rötter" finns ett stort porträttgalleri, där vem som helst får lägga in gamla kort. Syftet är att rädda fler bilder åt eftervärlden identifierade, samtidigt som denna bildskatt görs mer lättillgänglig för alla. Just nu finns över 50.000 bilder inlagda!

6 kommentarer:

lasse sa...

Hej
Ca en tredjedel av personerna är mina släktingar. Jag hoppas att det är OK om jag tar en kopia till henne.

Lasse

lasse sa...

Min mamma...

lasse sa...

Hej igen.
Damen i övre raden som heter Asta Nordin hette Augusta Nordin.
Erik och hon är samma personer som på bilden "Familjen Erik Nordin i Omsjö".
Min mor berättade att Nils-Ander Nilsson hade en affär i Omsjö. Hennes farbror Jacke brukade åka dit och handla. Ibland var min mor med. Hon har fått många karamellstrutar av Nils-Ander

smulan sa...

Tack Lasse för din kommentar! Jag har hört att Nils-Ander hade en affär i Omsjö på sin tid. Det verkar ha funnits gott om handelsbodar i Omsjö! ;)

lasse sa...

Hej igen
Min mamma sa att hon hade ett svagt minne av att Nils-Anders handelsbod låg på en ö, men det gick att åka häst och vagn dit. En halvö, en bro till ön? Låter konstigt, men det var längesen.

smulan sa...

Hej Lasse!
Jag har frågat min man (som känner bättre till senare tids omsjöbor än jag)

Nils Anders handelsbod låg på Bränna (på andra sidan näset mellan Karvsjön och Storsjön) Huset där Nils Anders handelsbod var, står fortfarande kvar.