torsdag 8 april 2010

Flygfoton Vigdsjön 1960

Vigdsjön är en smått märklig skogsby. Byns namn kommer av sjön Vigdsjön, en rik fiske- och fågelsjö som en gång räknades som den vackraste sjön i socknen. Men efter två sjösänkningar under 1800-talet (slutet av 1850- och  1890-talet) förändrades sjön. Sjön blev betydligt mindre än tidigare och det blev istället blöt åkermark runt sjön. Åkerlotterna såldes ut till ett trettiotal intressenter och varje sommar skördades hö från slåttrarna runt sjön. På södra sidan av sjön fanns sedan tidigare fäbodar som fortsatte att användas fram till början av 1960-talet. (Vigdsjö fäbodar)

Den första permanenta småbruken i Vigdsjön kom 1929. När den statliga arbetarsmåbrukslånefonden inrättades 1933 började familjer bygga arbetarsmåbruk som fick benämningen Per-Albin hus/torp efter dåvarande statsminister Per-Albin Hansson. Under 1930-talet växte ett tiotal (uppdaterat) arbetarsmåbruk av Per-Albin torp fram runt Vigdsjön, och som mest bodde nästan 70 personer i byn.

Tyvärr hade Vigdsjön en kortvarig blomstring. Ett tjugotal år senare var byn tömd på permanenta boende. Det visade sig att marken runt Vigdsjön var sank och ytterst frostdrabbad vilket förklarar att människorna övergav byn.

Men än står många av Per-Albin torpen kvar runt norra delen av Vigdsjön. Flera av dem används som jaktstugor medan andra tjänar som sommarboende.

På den site jag skrev om i förra inlägget finns flygbilder av några Per-Albin torp i Vigdsjön. Sven-Olof Selinder har varit en stor hjälp genom att identifiera följande torp:


Bild 1. Viktor Jonassons torp på södra sidan av Vigdsjön.


Bild 2. Torpet uppförd av Elof Boman. Nuv. ägare: A. Näsström.


Bild 3. Torpet uppförd av Selinder. Nuv. ägare: B. Vikner.

Bild 4. Torpet uppförd av K.G. Sjödin. (Nuv. ägare B. Vikner)
2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Anita

Från välunderrättat håll (Bror Vikner) har jag fått bekräftat att det fanns tio småbruk på Vigdsjön.
varav minst sju är intakta.
Det intressanta med dessa byggnader är att vissa är knappt använda och därmed i originalskick.
Det är heller icke moderniserade och har därmed undgått de grövsta stilbrotten.

Hälsn
Hans Göran

Smulan sa...

Hej Hans Göran!

Uppgiften om ca 20 småbruk har jag fått av Paul Lundin(hembygdsboken) och Ann Renström (skogsbyar).

Kenneth och jag funderade och kom fram till att det måste ha funnits ca 10 småbruk (några hus är borta), men räknar man med övriga hus bla. Engbloms stuga och något som kallades "kommunhuset" invid Vigdsjödammet plus ett flertal hus på fäbodvallen)så kan det möjligen bli uppåt ett 20-tal stugor. Men, som sagt, Per-Albin hus bör ha varit ett 10-tal.

Hoppas allt är väl? Snart är våren här och förhoppningsvis har kastanjeträdet överlevt även denna vinter! ;)

Många hälsningar,
Anita och Kenneth.