Translate

torsdag 2 oktober 2008

Anders Matsson 1836-1924 Hällås, Resele.



Det här fotot föreställer torparen Anders Matsson 1836-1924 och hans hustru Brita Stina Olofsdotter 1836-1920. De bodde i det västra torpet i Hällås finnby i Resele.

Jag tycker det är ett underbart kort av det gamla paret. Man riktigt känner hur högtidligt och ovant de tycker det är att fotograferas... Kortet är taget 1910.

Hällåsbor.  I mitten Anders Matsson 1836-1924 och hans hustru Brita Stina Olofsdotter 1836-1920.



Anders och Brita Stina bodde på det västra torpet i Hällås. Husen är rivna idag. Anders och Brita Stina fick tio barn - kanske fler. Några av barnen dog som små.

Så här skriver Stig Lindblad: "Tjugo år gammal kommer Anders Matsson som dräng i början av 1850-talet till sin äldre broder i Hällås. Han hittar sin livskamrat Brita Stina Olofsdotter. De gifter sig 1859 och får av Anders bror överta det västra torpet. Den stenbundna skogsmarken omvandlas av deras flitiga händer till bördig åkermark. Så framgångsrikt att det nästan överträffar hemmanet. Båda slutar sina dagar på Hällås, Brita Stina 1920 och Anders 1924, 88 år gammal. Torpet övertogs av en av sönerna som brukar det till 1941. Samstämmiga uppgifter gör gällande att de sista boende på Hällås flyttar 1945-46." 

Tack Stig för kort och text!

Om Hällås.

Fler foton från Hällås.


Uppdatering okt 2013:

Reportage av Katarina Östholm i TÅ med Stig Lindblad om Hällås. 

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Smulan

Ja nog är de fina alltid :-D Den fina skepparkransen som den mannen har är inte gjord i en handvändning skulle jag tro. Och hustrun ser mycket rofylld, till freds ut, (jag hittar inte rätt ord).
En sak är säker. Hårt arbete tar inte död på människorna som en del tycks tro :-D.

Här har vi nu ett gäng som tror att genvägen till rikedom går genom andra. Man blir så ledsen då man hör och läser om detta.

http://www.lidkopingsnytt.nu/2008/10/02/gamla-ranades-och-bakbands-i-sitt-hem/

Hej från Evy

Anonym sa...

Evy! Vilken ruggig upplevelse för de gamla! Hoppas de får tag på lymlarna. Man blir så arg och ledsen när man läser sån´t.

Ja, jag tycker också om Anders och Brita Stinas ansiktsuttryck. Mycket. De är så fina.

Ha det gott!

Anonym sa...

jättefina bilder, så synd att husen rivits..