Translate

onsdag 23 januari 2008

Hällristning av Axel Soeborg 1872-1939





Ett par kilometer efter den gamla vägen från Näsåker till Omsjö och några hundra meter in i skogen, finns en stor hällristning/konstverk inristat i en stor sten. Hällristningen, som är ca 2,5 meter långt och 1,5 meter högt, föreställer en häst som drar en tvåhjuls-vagn. Det känns lite märkligt att det finns en hällristning mitt i skogen, men så är det.

Konstnären till hällristningen vistades en tid i Näsåker i början av 1920-talet. Det finns personliga minnen nedtecknade av bybor som träffade honom. Han tyckte om att måla naturen, som så många andra konstnärer gjort i Näsåker genom åren. Djur, gamla hus och lador var andra omtyckta motiv för konstnären. Han blev också mycket intresserad av de 4000 år gamla hällristningarna i Näsåker, och blev troligen inspirerad av dem att göra ett liknande minnesmärke i skogen.

Det berättas att konstnären var något av ett original och gick mest för sig själv och filosoferade. Hällristningen i skogen ville han göra i smyg. Men barnen i bygden såg honom gå iväg till skogen på dagarna, och de smög efter honom för att se vad han höll på med. När hösten kom for konstnären vidare. Men hällristningen fanns kvar i skogen och barnen kunde berätta var den fanns. Jag har en gammal tidningsartikel där bl.a. ett par av bröderna Håkansson berättar om deras möte med Axel Soeborg i arbete med hällristningen. 

Det är många år sedan jag såg hällristningen nu. Förmodligen är den överväxt av mossa och kanske är den svår att hitta igen. Jag vet inte.

Jag undrar vad han tänkte på, när han stod där ute i skogen och ristade i stenen;
den danske konstnären Axel Soeborg (1872-1939)

Axel Soeborg 1872-1939 "Interior med kvinde der syr og kvinde der spinder garn, 1909"

En dansk länk om Axel Soeborgs biografi och konst finns här!
Soeborgs konst värderas mellan 121 - 912 USD.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Vacker tavla, den skulle jag gärna vilja ha här i mitt hem!

'Hällristningen' är intressant. Undrar vad framtida historiker/arkeologer kommer att säga om den. :)

Lillan

Anonym sa...

Hej Smulan

Vet du var ristningen finns så du kan hitta till den igen? Om jag kommer uppöver någon gång skulle jag gärna vilja se den och allt annat du skrivit om här.

hej från Evy

Anonym sa...

Lillan! Ja, det undrar jag också! Om den finns kvar då...

Evy! Ja, jag tror att jag skule hitta stenen med hällristningen igen. Det nästan 20 år sedan jag var där, men jag vet var den ligger.
Men som sagt; hur mycket som syns av ristningen idag vet jag inte....

Tankevågor sa...

Jag tycker den här historien är helt underbar! Har en man som är tokig i hällristningar och runstenar. Han vill egentligen göra en ristning på någon av våra klippor på vår lilla skärgårdsö.
Ni borde leta rätt på den vackra ristningen och se till att den kommer fram i ljuset igen....den kanske är överväxt?
Kanske ska skicka upp min man att hjälpa dig leta fram den? ;)
Kram

Anonym sa...

Londongirl!
Ja, det är en lite speciell historia... Jag vet att det talades om på 60-talet att stenen skulle fraktas till hembygdsgården i Näsåker, men det blev tyvärr aldrig av.

Jag ska absolut söka reda på stenen igen till sommaren. Du och din man får gärna komma upp och hjälpa mig söka:)!

Tommy Forslund sa...

Jag var till ristningen idag, den ligger på N63° 26,775, E016° 56,026 ungefär, finns snitslar från gamla omsjövägen ca 130 meter från Hamptjärnskorset (mot omsjö)

Ristningen finns kvar men det skulle nog inte skada med någon form av ifylling av ristningen.

Anita sa...

Så kul Tommy att du hittat hällristningen igen!
Håller helt med att den skulle behövas fyllas i för att synas bättre. Ett tips till arkeologen Viklund kanske?

Anonym sa...

"gamla vägen" Så det finns två vägar upp till Omsjö. Spännande!

LE