tisdag 29 januari 2008

Bäverprojekt?


Det här såg jag när jag tog en tur med sparken idag. Bilden är otydlig, men om man tittar noga kan man se en väl "upptrampad" väg som går rakt ner i en vägtrumma under vägen.

Jag gissar att det är bävrar som hasar sig ner i vägtrumman. Det finns ingen liknande väg ut på den andra sidan vägtrumman, så något pågår inne i vägtrumman..... Det har funnits/finns (?) bävrar i en bäck några hundra meter bort, och förra sommaren dämde bävrarna upp den bäcken så vägen översvämmades helt av vatten.

Nu verkar bävrarna ha börjat ett nytt vägprojekt....


Eller, vad tror ni?

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Smulan

Sådana där rutchbanor har vi längs ån här hemma också. Bävern går upp på kanterna på natten och gnager av träd eller käkar på redan fallna sådana. På nervägen åker den kana. Blir väldigt fina kanor med tiden.

Hej från Evy

Smulan sa...

Hej Evy! Ja, det är vanligt med bävrar även här. Problemet är att de täpper till vägtrumman så att det blir vägöversvämning igen....

Inkan sa...

Det blir nog en fin vårdamm så småningom- med tanke på all snö som ska smälta och rinna undan.
Bävrar är då snillrika - och spännande att se i aktion.

Vi hade bävrar som dämde upp en stilla bäck där jag bodde som barn. Ibland blev det lite väl stor "damm"- då röjde de vuxna.
Men oj vad jag tyckte det var kul att besöka dem och se deras byggkonst. Och jag var alldels fascinerad över deras rödgula stora gnagtänder.

Smulan sa...

Ja, Inkan, lite bäverjakt bedrivs då och då... annars skulle det bli ett rejält överskott av bävrar är jag rädd.
På tal om bäver - har du smakat bävergäll? :)

Kenneth och jag har precis stått och sett räven utanför huset. Och nu vet vi vem som äter upp alla fläsksvålar som jag hänger upp i trädet! Räven hoppade upp och rev ner svålen!
En listig räv.

Ptr sa...

Så här års brukar väl annars inte bävrarna vara så aktiva (även om de inte går i dvala), och då skulle man kanske kunna fundera på uttrar som alternativ.

Men apropå bävern så skådades den för första gången på tvåhundra år i New York förra året, då den dök upp i Bronx River. Floden som för bara några år sedan var en veritabel soptipp för gamla bilar, bildäck och annat avskräde har genomgått en restaurering, och det uppskattade tydligen bävrarna! En liten solskenshistoria i en tid då vi annars mest hör talas om miljöförstöring...

http://www.nytimes.com/2007/02/23/nyregion/23beaver.html

smulan sa...

Peter!
Min man (som har mera kunskaper om dessa djur än jag) har också samma funderingar som du. Fast han lutar ändå åt att det är bäver därför att de finns på platsen förut.

Vilken underbar solskenshistoria om bävern i New York! Det kanske finns hopp?