måndag 21 januari 2008

Gråspetten på fågelbordet!

Jag har sett en ovanlig fågel idag på vårt fågelbord. En fågel jag aldrig sett förut. Jag kunde först inte hitta den i fågelboken, så jag fick ringa min fågelkunnige kusin (han som har sett både lodjur och björn utanför sitt hus!) Min kusin trodde att det måste vara en gråspett jag sett på fågelbordet.

Och visst var det en gråspetthona! Den såg precis ut som på bilden (bilden har jag lånat från nätet). Hanen har en röd "hätta" på huvudet, som honan inte har. För övrigt har gråspetthonan en mossgrön färg på ryggen, grått huvud och en orrlik tudelad, ganska lång och vid stjärt som man tydligt kan se när den flyger. Det är en ganska stor fågel, ca 25 cm lång.

I fågelboken står: ovanlig/lokalt förekommande/svår att få se

Den fågeln har jag sett idag - gråspetten! Roligt!Uppdatering den 23/1

Jag har i en kommentar fått veta att gråspetten är Ångermanlands landskapsfågel. Det visste jag inte tidigare. Då var det på tiden att jag fick se "vår" fågel! :)

Tack Thord för den trevliga informationen!

10 kommentarer:

Anonym sa...

God morgon Smulan

Oj vad roligt det måste varit att få se en sådan vacker fågel.

När jag satt vid frukosten idag så landade en hel flock med domherrar på vår gräsmatta. Första gången denna vinter. Ska bli snö då sägs det, men det återstår att se. De är väldigt vackra att studera i alla fall.

Du får ha kameran i beredskap om din gråspett kommer tillbaka. Tänk att få fota den själv :D

Hej från Evy

Anonym sa...

Hej
Jag förstår din lycka. Jag har haft glädjen att ha gråspettar vid vårt fågelbord under fem år. 2005 hände en olycka och en hane flög ihjäl sig mot fönstret. Någonstans i bakhuvudet hade jag att gråspetten år statens vilt. Det slutade med att jag fick frysa ned och skicka express till jag tror det var Naturhistoriska museét. Jag fick ett tack för mitt bidrag till forskning och ersättning för utlägg. Barnbarnet Samuel var här och han var förundrad över att vi paketerade fågel och skickade iväg den.
Till min glädje dök det upp en ny hane efter ett par dagar.
Min gråspettshona har varit här idag. Hon föredrar älgtalg.

Är du med och räknar vinterfåglar inpå knuten den 25-28 januari?
Svenska Ornitologiska föreningens fågelräkning

Harriet

Inkan sa...

Bingo! Verkligen en ovanlig fågel du lockat till ditt fågelbord. Det är åratal sedan jag såg en Gråspett.
Men visst är det spännande när man plötsligt får se en ovanlig fågel på nära håll.

Smulan sa...

Evy! Domherrar är vackra. Vi har massor av dem speciellt kalla dagar. Jag har kameran beredd!

Harriet! Tack för det fina kortet av ditt barnbarn och gråspetten! Jättefint! Jag läste också på nätet om att det har funnits en inventering av gråspettar för ett par år sedan. Just nu lär det finnas ca 200-400 par i Sverige.?
Tänk, att du har gråspetten hos dig så ofta! Jag ska kolla ornitologiska föreningens hemsida igen.

Inkan! Min kusin, fågelkännaren, såg en gråspett för ungefär 5 år sedan; han tror att det är samma familj som häckar och som nu även hittat till oss....:)

Anonym sa...

Det är en spännande och vacker fågel. Bra att du har ögonen med dig.

thord wiman sa...

Grattis Smulan till en spännande och vidunderligt fin visuell skönhetsupplevelse - dessutom Ångermanlands landskapsfågel!

Vid några tillfällen har jag hört gråspett men inte förunnats se någon - inte än...

Jag har det stora ögonblicket kvar med andra ord, nästan bäst så - drömmen lever!

Hälsningar från thord.

smulan sa...

Thord!
Är gråspetten Ångermanlands landskapsfågel? Det visste jag inte. Ännu trevligare att ha fått sett gråspetten i dess eget landskap:).

Hoppas att du får se den också!

Ptr sa...

Jag lyckades aldrig få se gråspetten under de år jag var (relativt) aktiv fågelskådare, beroende på att dess sydgräns vid den tiden låg någonstans i norra Värmland - i sydsverige har vi ju gröngölingen istället. Nu har tydligen sydgränsen förskjutits söderut till Bohuslän/Västergötland så jag kanske kan hoppas igen då...
Förra året var Gråspetten för övrigt en inventeringsfågel hos Sveriges Ornitologiska Förening, och vi får väl se om de kan konstatera någon ökning för den. En intressant fågel är det hur som helst!

http://www.sofnet.org/index.asp?lev=3999&typ=1

Anonym sa...

Hej Smulan

Idag är sista dagen att rapportera om fåglar inpå husknuten. Du kan göra det på www.sofnet.org

Om du ser din gråspett så vore det väl trevligt. Man räknar antalet fåglar av de arter som förekommer vid matplatsen eller där du oftast observerar fåglar. Jättekul. Jag har just skickat iväg min observation. Då det är så varmt i år så har det blivit lite andra fåglar än vanligt. Koltrasten, staren och alla nötskrikor lyser med sin frånvaro. De hittar nog mat själva i skog och mark.

Ha en fin dag önskar dig Evy

smulan sa...

Tack Peter och Evy för att ni påminner mig om inventeringen! Jag ska absolut göra det ikväll.

Jag har tyvärr inte sett gråspetten mera, men jag har inte varit hemma så mycket den senaste veckan så det kan bero på det....

Tyvärr verkar det som småfåglarna har övergett oss - de senaste dagarna har det varit helt tomt på fågelbordet. All mat och fläsksvålar är orörda. Jag förstår inte varför.... Kanske är det vädret??

Det är bara ekorrarna (tre stycken) som är ivriga att äta det som ramlat ner från marken. Vår stövare tycks se harar när han ser ekorrarna; han blir alldeles till sig....