Translate

söndag 22 juli 2007

Dagens naturbilder...

Vad roligt det är att se riktiga hässjor istället för de fula "UFO-äggen" som ligger utspridda överallt! Kortet är taget i Eden, Junsele.

En liten nyfiken rävunge som gärna stannar och undrar vad jag pysslar med, medan hans 5-6 syskon på avstånd tittar på vad som händer! Det är tredje gången jag ser denna rävkull nära vägen. Det är bara att hoppas att de inte blir överkörda av någon bil....

En varm och fin dag. Nästan 24 grader varmt. Det blev en lång utflykt idag till de gamla byarna Åkerbränna och Hömyra. De är gamla, nästan utdöda skogsbyar, som min pappas förfäder en gång har varit med och odlat upp. En kaffepaus på den vackra hembygdsgården i Junsele avslutade utflykten med mamma och pappa.
I morgon bitti bär det iväg söderöver.....
 
Till regnet?

lördag 21 juli 2007

Några "glädjor" i nästa vecka...


Vi åker till Skottland i nästa vecka. För att vandra i bergen, besöka odjuret i Loch Ness, äta gott och kanske ta en skotsk whiskey :)

Vi ska bara ta en ryggsäck var med oss på vår vandring och planerar att bo på B&B hotell i möjligaste mån. Det känns som att det kan bli en spännande och händelserik vecka! Jag ser fram emot den här resan. Mycket.

Innan vi åker till Skottland ska vi stanna ett par dagar i Sörmland för att bland annat se den fina musicalen "Nyköpings gästabud" i Nyköping. Det ser jag också fram emot.

Jag önskar alla besökare på min blogg en fortsatt fin juli. Jag återkommer i augusti.

Allt gott!

PS. Det är möjligt att jag vinkar i den här kameran nån gång i nästa vecka! Man vet aldrig.... :)
Kameran är placerad vid Loch Ness, inte långt från the Urquhart Castle, och det är kanske roligt att veta att fåren som betar där heter Mavis och Sheba.

fredag 13 juli 2007

Sov gott svärfar



Ikväll somnade svärfar in för alltid,
trött av ålderdom och mätt av livet.

Sov gott, käre svärfar.
Du fattas oss.


Den gamla fågeln
Låt mig sitta på en sten
i den mörka skog,
låt mig vila mina vingar,
jag har flugit länge nog.

Hela natten har jag svävat
mellan månljusa träd,
och mitt fågelhjärta bävar
för förvandlingens väg.

Mina vänner ser jag inte,
inga stjärnor, inga moln,
men det glittrar av minnen
i mossornas strån.

Jag är nöjd med den rymd
som jag bär i mitt blod,
låt mig vila mina vingar
jag har flugit länge nog.

av Bo Setterlind

måndag 9 juli 2007

Fest i Röån

Foto: Lars-Erik Forsén, Junsele

Det var ovanligt kallt i luften - men så varmt det blev ändå i Röån igår! Trots en ihärdig kyla blev det riktigt varmt inombords ju längre festen varade.

Röåns byalag hade även i sommar ordnat en jättetrevlig fest på Taranders lägda. Marknadsstånd med lokala produkter; hembakt tunnbröd, kaffe och kolbullar smakade så gott i kylan. Och en fantastisk underhållning!

Med "hemmasonen" Nicke Sjödin och "Högda"-pojken Göran Stenmark med flera på scenen kunde det inte bli annat än varmt. Så mycket humor och musikalisk glädje. När sedan Pite-gänget Euskefeurat med Ronny Eriksson äntrade scenen blev värmen riktigt kännbar inombords.

Euskefeurat. Vilket underbart gäng! Vilken musikalitet! Vilka bra texter!

Det blev en underbar afton i Röån igår och det är bare å tacke! Röåns byalag är bäst i hela världen på att skapa trevliga fester. "Nästa år får vi kanske komma på sommaren.....?" :) , skämtade Ronny Eriksson, och syftade på det ovanligt kalla vädret.

Men värmen fanns. Det vet vi som var där.

Tack Röåns byalag för en jättetrevlig fest, och tack Euskefeurat för en underbar föreställning!

Röåns hemsida

Euskefeurat hemsida

söndag 8 juli 2007

Bygdespel och annat

Igår var vi till Resele hembygdsgård och såg en lysande föreställning av Resele byateater. Det var ett 40-tals lustspel skrivet av av Pelle Sjölund och det framfördes av otroligt duktiga amatörskådespelare från Resele. Det är sjunde året, tror jag, de uppför ett bygdespel och det är bara att buga och tacka för en helt lysande och rolig föreställning!

Bygdespelet i år heter "Kloka göbben på fjället" och jag vill särskilt nämna Elisabeth Tängdén som var på scen hela föreställningen och gjorde ett formidabelt framförande som den "kloka gubben" med "de undergörande gåvorna".

I rollen som den kloke gubben ingick att han skulle ta sig en liten "hutt" av och till ur en "gömd" flaska. De upphällda huttarna blev mindre och mindre alltefter spelet pågick - och ibland tog den kloke gubben en skvätt kaffe istället..... Ni vet vi varför!

Vi råkade sitta med "den kloka gubben" i kaffepausen efteråt, och Elisabeth berättade att medspelarna hade hällt riktig brännvin i flaskan! Ett riktigt practikal joke i den sista föreställningen för i år. Gissa om alla skådespelarna hade svårt att hålla sig för skratt!

Jag tror ingen av oss i publiken märkte vad som pågick på scenen, men jag kan tänka mig Eliabeths förvåning när hon hällde i sig den första glaset. Hej och hå - här gällde det att hålla mun för tunga! Vi skrattade gott när vi fick veta vad som hänt efter föreställningen.

Tack snälla ni i Resele byateater för en underbar föreställning! Ni är fantastiskt duktiga!

Länk till Resele hembygdsförenings hemsida med Resele byateater.


Det är inte alltför ofta jag kommenterar i andras bloggar. Tyvärr kanske, för det är väl genom kommentarer som andra tittar in på sin egen blog. :)

Jag tittar ibland genom en lista av bloggar som jag sparat bland "Mina favoriter", och det är oftast en mycket angenäm läsning. Jag blir så imponerad av hur många läsvärda och tänkvärda bloggar det finns. Många skriver så bra, så bra. Stimulerande bra.

Här är ett par av de senaste bra bloggarna jag gärna läser:

Tankar i trappen Läs gärna "Beriken eder, adel och borgare!" Det går tyvärr inte att länka till inlägget, men scrolla ner några inlägg. Det är såå bra skrivet!

Släktsagan - en ganska ny blog om släkt- och hembygdsforskning.

En riktigt trevlig söndag alla!

lördag 7 juli 2007

Paddling på Faxälven

De här intrycken skulle jag ha visat i bilder här och nu....


-1,5 mils stilla paddling i en kanadensare på Faxälven igår -
i underbart väder med lagom mycket sol.

- Faxälvens lugna och klara vatten mellan höga nipor.

- En fantastisk, frodig växtlighet runt älven - precis som i Amazonas naturskogar. Såå vackert!

- Andfamiljer och gässungar. Bäverhyddor.

- Branta imponerande nipor efter älven och runt Ramsele gamla medeltida kyrka.

- En god lunch i det vackra SVAR-huset i Ramsele,
med underbar utsikt över älven och niporna.

- Glass och hjortronsylt i Katarinas torp i skogen.


..... om jag inte hade glömt kameran i bilen !!


Tack min vän Katarina för en helt underbar dag!

tisdag 3 juli 2007

Sommarvärme

Mina vildrosor blommar och sprider en underbar doft. Ljuvligt. 24 grader varmt. Solen lyser från en klarblå himmel. Vi har haft sol och värme här i det inre av Ångermanland i flera veckor. En enda regndag kan jag minnas att vi har haft den senaste tiden.

Men vi som har så fint väder har inte kunnat undgå att få veta att det är regn, mycket regn i södra Sverige. Nyheterna på TV rapporterar mycket tydligt att så är fallet.....

Tråkigt. Det är inte förutan att jag tycker lite synd om sörlänningarna.....

Vi som har så vackert väder.

söndag 1 juli 2007

Grattis Solveig!

Grattis min kära vän Solveig på födelsedagen idag!

Solveig och jag har känt varandra nästan hela vårt vuxna liv. Vi blev de bästa vänner när vi gick på sjuksköterskeskola tillsammans i Stockholm - en eevighet sedan! - och vi delar så många trevliga och roliga minnen. Vi har följt varandras liv, både yrkesmässigt och personligt genom åren, och vänskapen har bestått.

Jag vill önska dig en riktigt, riktigt fin födelsedag, min vän!
Kramar!