torsdag 1 mars 2007

Rössjöberget, AlnönInte långt från Fängsjö finns en plats som heter Härnön. Härnön ligger inom Resele men avstånden var relativt korta mellan skogsbyarna på den tiden. I Härnön (eller Alnön som det står i kyrkoböckerna) bosatte sig ett par av Fängströms pojkar från Fängsjö, när de hade gift sig på 1920-talet. Pojkarna hette Fabian och Viktor Fängström och de fick så småningom stora familjer med många barn.

Det var säkert inte alltid så lätt att försörja stora familjer på mager skogsmark, men så var villkoren för många på den tiden. I slutet av 1940-talet flyttade båda familjerna från Härnön och skogsbyn har sedan dess stått öde. Fabians hus används idag som jaktstuga och Viktors hus på Rössjöberget i Härnön finns också kvar som ett monument från den tid när människor ofta bodde på så avskilda platser i skogen som Rössjöberget.


Viktor och Maria Fängström.
För ett par år sedan besökte jag Rössjöberget för första gången och fick se den stuga som Viktor Fängströms familj hade bott i. Det är en vacker plats alldeles intill sjön Rössjön och man kunde ana hur det sett ut tidigare när alla mangårdsbyggnader fanns kvar och den uppväxta skogen inte skymde utsikten mot sjön. Det var så fint där! Viktors dotterdotter Evy har berättat att det första boningshuset på Rössjöberget byggdes av hennes mormors morfar i mitten av 1800-talet, och där föddes Evys mormorsmor, mormor och mamma. Evy berättar vidare att hennes mormorsfar försörjde sig som skomakare och för hennes morfar Viktor var det i första hand skogsarbete och timmerflottning som gällde.


Familjen fick sju flickor. Två barn till föddes men de dog som små. Viktor var så nöjd med sina flickor och varje dag blev det en varm välkomstceremoni när flickorna mötte pappa Viktor när han kom hem från skogen, berättar Evy.

Varje sommar flyttade familjen till bryggstugan - en stuga som numera inte finns kvar. Utanför huset hade Evys mormor en kryddgård. Där odlades morötter, kålrötter, rödbetor och lök. Potatisland fanns ju också förstås. Maten lagades de första åren över en öppen spis tills man köpte en järnspis på 1930-talet. Evy berättar att när hennes mormors mor var liten fanns det en grop i "stappbänken" (en väggfast bänk intill spisen). I gropen hälldes gröten där barnen fick äta gröten med var sin sked direkt från bänken.

För att göra en lång historia kort..... (Evy har skrivit en mycket fin uppsats om hennes mors uppväxt på Rössjöberget), så flyttade familjen ner till byn Resele i slutet av 1940-talet. Flickorna - som nu gick i skolan - behövde inte längre vara inackorderade i byn under skoltiden utan fick bo hemma. I ladugården fanns rinnande vatten och i boningshuset fanns ström. Vilken lycka! Livet på Rössjöberget var över.

Allt detta tänkte jag på när jag besökte Rössjöberget sommaren 2005.
Viktor och Marias barnbarn Gurli. Rössjöberget.
 
Flera gamla kort från Rössjöberget och familjen Viktor Fängström finns här.

Om Viktors bror Fabian Fängström och hans familj i Härnön finns att läsa här.


Uppdatering. Ett gammalt urklipp på Maria Sillberg/Fängströms morfar; Olof Persson Wester f 1836 i Gräsmark, Värmland. Död 1927.
5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Smulan

Tack för de berömande orden. De värmer :D
Ett litet tillägg är dock på sin plats. Det var endast 7 döttrar som överlevde. En avled ganska omgående efter födelsen. Idag finns 6 av syskonen kvar då den äldsta, Elly, avled för något år sedan.
Nu längtar jag ännu mer upp till Härnön efter att ha sett ditt fina foto av huset.

Hoppas allt är väl med tiken. Hälsar Evy

smulan sa...

Tack Evy! Det är ändrat.
Allt gott!

Inkan sa...

Hus med patina och en plats med nutidshistoria. Tänk att det ändå ligger så nära i tiden med småbruken, skogsbruken och stora familjer att försörja. Vad de fick slita de som levde dessa liv.

Du tar så fina kort!!

Gurli,lillasyster till Evy.... sa...

Tack för en fin berättelse,jag fick tipset av Evy att den fanns att läsa *L*
MVH
Gurli

smulan sa...

Ja Inkan, det finns så många historier att berätta. Ibland känns det det märkligt att det bara är en generation sedan, som allt detta hände.... Jag har ibland så svårt att förstå att så mycket har utvecklats på så kort tid.

Gurli! Tack! Jag tror jag lägger ut det fina kort som finns av dig som liten på Rössjöberget! :)