Första gången man hittar boende i Alnön, Resele sn, är 1797. I Mantalslängden för Resele finns en Nils Jansson med familj boende på Alnön. Tyvärr saknar SVAR mantalslängderna mellan 1775-1797 i sitt scannade material ute på nätet, så det är troligt att Alnön var bebodd tidigare än 1797.
Alnön benämns även Härnön i folkmun. Jag har skrivit ett par inlägg om Härnön tidigare:
http://smulansblog.blogspot.com/2008/02/hrnn.html
http://smulansblog.blogspot.com/2008/02/sndagsutflykt-till-hrnn.html
På Alnön/Härnön ligger också Rössjöberget.
Ann Renström skriver i sin underbara bok "Skogsbyar" så här om Rössjöberget:
"Rössjöberget var ett kolar- och dagsverkstorp under byn Alnö, en numera helt avfolkad by i Resele socken. Det finns ett par byggnader kvar på torpet och åkrarna är igenväxta. Sedan 1947 bor det inte någon där.
Ett dalfolk, Anders Halvarsson och hans hustru Kerstin Persdotter, kom vandrande till Ådalen på 1830-talet och slog sig ner på Rössjöberget. I yngre dar. I yngre dar hade de gjort arbetsvandringar till Stockholm, något som var vanligt bland masar och kullor. De byggde och odlade upp "Berget" i Resele. Ett dokument omtalar att de köpte ett fähus och en liten stuga av en bonde i Höven i april 1836. När Alnö byamän cirka tjugo år senare skulle lägga byn i laga skifte kunde inte Anders uppvisa något torparkontrakt. Byamännen kom efter mycket resonerande slutligen fram till att torpet med åkrar även i fortsättningen skulle tillhöra byamännen, men "så länge Anders Halvarsson och hans hustru uppförde sig fredligt och lugnt, samt fortforo att med samma flit som de hitills ådagalagt, sköta och bruka jordenskulle de få å torpet på Berget orubbade kvarsitta."
Byggnaderna beskrevs som "oansenliga och obetydliga". Arrendet betalades i smör och träkol. Att tillverka träkol var slitsamt, så Anders fick vad han hade att göra. Han dog vid 71 års ålder 1868. Det berättades om denne man att han på sitt sjungande dalmål brukade säga om sina tre döttrar, "den ena ho är vacker hon, den andra är dukti å den tredje ho ä som en måssasäck". Inte så snällt!
I slutet av 1800-talet köptes nästan alla hemman i Alnö upp av olika skogsbolag, den ena efter den andra, dock inte marken där Rössjöberget ligger. Än idag ligger stugan på Rössjöberget på ofri grund, marken ägs av en privatperson."
De sista som bodde på Rössjöberget var familjen Viktor Fängström. Familjen bestod av Viktor och hans hustru Maria (född Sillberg) och barnen Elsy, Elly, Birger, Elsa, Elna, Edit, Elise, Evy och Margith. Om den här familjen och Rössjöberget har jag tidigare skrivit om här. Inlägget är till stor del baserat på vad Viktors dotterdotter Evy berättat.
Evy har även skickat mig många gamla kort av familjen på Rössjöberget. TACK Evy! Här är några av dem:
Familjen Fängström på Rössjöberget.
Maria Fängström i bagarstugan på Rössjöberget.
Viktor och Maria Fängström med barnen Elsa, Elna, Edit och Elise 1937.
Evys morfar Viktor Fängström (1897-1974) var kusin med min mormor Karolina Persdotter Fängström (1883-1946) På det här gamla kortet är min morfar J. A. Johansson (1884-1964) till vänster och Viktor Fängström tillsammans. Troligtvis är kortet taget i Fängsjö någon gång på 1940-talet, där Viktor föddes och min morfar och mormor bodde.
Uppdatering 25 okt. 2009.
Jag har fått följande kompletterande uppgifter av släktforskaren Carl Szabad:
"Vad gäller den tidigaste befolkningen stämmer det inte. Länsmannen Olof Filipsson Lindahl (1702-1782), ursprungligen från Forsås, är bonde och länsman i Strand från 1744 och äger tydligen även Alnö, där hans dotter och måg är skrivna från 1768-1772 i Olofs namn. Därefter står mågen Erik Jansson själv för hemmanet fram till 1803, då han anges vara 72 år gammal. Hans måg Erik Jonsson tar då över hemmanet, samma år som han gifter sig med dottern Märta."
Tack Carl!
9 kommentarer:
God Morgon Smulan.
Är så tårarna kommer då jag ser bilderna. Tror du det är åldern som gör en så himla sentimental?
Jag vill bara göra några påpekanden angående din text. Du skriver "Familjen bestod av Viktor och hans hustru Maria (född Sillberg) och barnen Elsy, Elly, Birger, Elsa, Elna, Edit, Elise, Evy och Margit" men jag vill säga att Elsy och Birger båda dog i späd ålder, Elsy blev 6 veckor och Birger 2 månader. Så man kan väl inte säga att de bodde i Härnön direkt.
På bilden där morfar och mormor håller barn i famnen så är det Elsa och Elna som står mellan dem och morfar håller Edit medan mormor håller Elise. Så alla vet vem som är vem :D
Min morfar Viktor var en helt underbar person och jag saknar honom jättemycket. Han var stark som en häst. Mormor Maja var sträng men gillade att skoja med oss barnbarn. Varje gång jag går in i vår ladugård tänker jag: "Tänk om mormor och morfar fått se den här lagårn". Löjligt men så är det. De hade två/tre kor och det räckte för dom.
Nu svamlar jag. Nostalgi är en jobbig sjuka. Roligt ändå att se på alla bilder. Hej från Evy
Gomorron Evy! Jag tror vi tänker ganska lika när vi ser gamla kort... Jag fantiserar och funderar när jag ser korten hur livet på den tiden var. Och hur annorlunda allt har blivit..
Jag skrev in alla barnen eftersom jag förmodar att alla föddes på Rössjöberget? Jag har att Birger dog vid ca 6 månaders ålder (sept. 1927- mars 1928) Visst stämmer det?
Har du sett fotot av Viktor och morfar tidigare? Fotot finns på Björn Lindahls hemsida.
http://yada.dyndns.org/relatives/
Hälsningar Smulan
Hej igen.
Jag har sett det kortet på morfar tidigare, men det är roligt att se igen.
Angående Birger vet jag inte vilket som är rätt eller fel. I min uppsats hade jag skrivit 2 mån men det kan säkert vara 6. Har för mig att han dog i lunginflamation, medan lilla Elsy dog av diarré, enligt min mamma.
Nu ska jag försöka ta mig i kragen och gå ut en sväng i blåsten. Det tar emot väldeliga för jag avskyr blåst, men solen skiner ju så...
Hej från Evy
Så döpte man alla flickorna till namn som började på E utom den sista, vad lustigt och kan undra varför?
Strävsamt har det varit i alla tider för torpare och småbrukare. Min man kommer från ett sådant segt släkte på mödernet och otaliga är historierna om det strävsamma livet som hans mamma, min svärmor berättade.
mvh R
Vad kul att vi hittade din blogg. Margit Fängström är min sambos mormor. Jag orkar inte läsa igenom allt, men är du släkt med henne? Mvh Jenni
Hej Jenny! Välkommen hit!
Ja, jag är släkt med Fängströms; Margits pappa Viktor och min mormor var kusiner. Kolla gärna min hemsida (se länkar) - där finns mer om Fängströms och Fängsjö.
Hälsningar Anita
Min mamma var Margit Fängström, Viktor och Maria mina morföräldrar ❤ mvh Pia Lindblom
Min mamma var Edit Fängström, viktor och maria var min mormor och morfar. Jag har också en bror.
Skicka en kommentar