Translate

torsdag 18 maj 2006

Svalan har anlänt!


"Våra" ladusvalor har kommit tillbaka till oss! Igår - den 17 maj - hörde jag det välbekanta kvittret från vedboden, när jag höll på att vattna blommorna. Ladusvalan! Jag gick in i vedboden och svalorna flög ut efter att helt säkert varit inne och inspekterat sina bon. Tänk att flyga ända från Afrika och hitta sitt hem igen i Omsjö! Det är helt fantastiskt, och jag blir alltid lika glad när jag ser dem. År efter år kommer de för att bygga ett nytt bo under åsarna i vedboden. Är det samma par eller är det någon/några av deras ungar som har kommit tillbaka? Förra året ställde jag den frågan till Peter (Peters blog) i ett diskussionsforum. Peter är mycket fågelintresserad och kunnig på fåglar och han gav mig följande svar:

"Ladusvalan ingår i ett samarbetsprojekt mellan olika europeiska ringmärkningscentraler. Man har redan kunnat konstatera att ladusvalorna är i regel ortstrogna i sitt val av häckningsplats. Det verkar som om det alltid är föräldraparen som har "första tjing" på de gamla boplatserna, kanske finns det någon spärr som gör att ungarna inte konkurrerar ut varandra?

Ladusvalorna hör till de arter som minskat kraftigt på senare år, genom t.ex. giftbekämpningar i Afrika, klimatförändringar samt förändringar av jrdbrukslandskapet här hemma. Dessutom bygger bönderna allt modernare ladugårdar, som inte passar ladusvalorna. Inavel bland fåglar är inte okänd, men mest dokumenterat hos ovanliga arter. Vad som framkommit i den europeiska ladusvalestudien är dessutom att korsning ladusvala/hussvala är vanligare än man trott. Någon undersökning om ungfåglarnas revirtrohet för adusvala har jag inte hittat, men jag såg en undersökning på svart/vit flugsnappare, som är lättstuderad. Där visade det sig att alla återfunna ungar (som iofs inte är så många, dödligheten är stor bland dem) fanns inom en radie på tre kilometer från sin födelseplats, Förmodligen gäller detsamma svalorna - de finns antagligen någonstans i socknen! Att det inte häckar flera svalor i vedboden beror säkert på att ladusvalorna till skillnad från hussvalorna inte trivs med för många grannar in på knuten."

Tack Peter för denna information!

Jag har väntat på våra svalor - de är så välkomna!

(Fotot är lånat här)

9 kommentarer:

Anonym sa...

Vad kul Smulan, 'våra' kom tillbaka för minst ett par veckor sedan. Jag känner mig faktiskt ärad att få ha dem som hyresgäster. Det är något visst med svalor. :)

Lillan

Anonym sa...

Vilket fint kort, och så vackert svalan sitter - din exklusiva kamera förståss.... jag spar ;)

Svalorna är verkligen speciella, de talar om att nu är sommaren på gång.

Anita sa...

Lillan! De är mina favoritgäster också - trots att de smutsar ner så förskräckligt där de bor...

Inkan! Nej, nej det är inte jag som tagit fotot! Jag hittade fotot ute på nätet - tyvärr var ingen fotograf namngiven.

Karin W. sa...

Än lär det dröja innan några fåglar flyttar in under våra takpannor. Under sommaren brukar vi och fåglarna samsas rätt väl på balkongen Jag har visserligen problem med en katt med stort självförtroende. Lite respekt har katten fått för mig efter alla dessa år, då jag blivit tvungen att sjasa bort henne (eller honom) från balkongräcket

Anonym sa...

Jag hoppas att det är ok att nämna en annan fågelart här Smulan, för jag vill så gärna berätta om duvan som kom hit för en vecka sedan och blivit kvar. Det är en s.k. ' Racing Pigeon ' ( kapplöpningsduva?)och den satt uttröttad på marken utanför vår köksdörr förra fredagen. Efter ett tag hade den försvunnit och vi tänkte inte mer på saken. Men på kvällen upptäckte vi den på baksidan av huset, ihopkurad på marken. Vi lät den vara och hoppades att den skulle ha gett sig av hem tidigt på morgonen men den var fortfarande kvar....på marken. Konstigt att den klarat natten på så vis för det finns en hel del katter här.

Duvan var ringmärkt och efter en stunds besvär lyckades vi läsa numret på ringen. Därefter ringde jag till ' The RSPCA ' och bad om hjälp. Så småningom visade det sig att duvans ägare bor i Wales, så jag fick telefonnumret till deras ' pigeon fanciers association' dit jag ringde. Tyvärr fick jag inte prata med en person utan bara lämna ett meddelande på deras telefonsvarare. Har inte hört något från dem och duvan är fortfarande kvar hos oss. Nu flyger den omkring och tycks tillbringa nätterna i en lada nedanför vårt hus. Men varje morgon dyker den upp och sitter på ett litet tak och kikar in genom ett fönster för att göra oss uppmärksamma på att den är hungrig. Jag har blivit tvungen att köpa frön att mata den med, kan ju inte låta stackarn gå hungrig. Får hoppas att ägaren tar kontakt med oss snart för annars kommer det att bli rätt dyrt.

Lillan

Anita sa...

Oj då Lillan - duvan verkar vara helt uttröttad. Om den inte är sjuk? Hoppas att ägaren/ägarna hör av sig snart! Berätta hur det går Lillan!

Smulan

Ptr sa...

Härligt att svalorna är på plats! Hoppas att de har lite värme i släptåg också... ;-)

Anonym sa...

I say briefly: Best! Useful information. Good job guys.
»

Anonym sa...

Interesting website with a lot of resources and detailed explanations.
»