fredag 22 juni 2012

Mobodarna

Några purfärska bilder från de vackra Mobodarna i Resele. Mobodarna ägs numera av Länsstyrelsen och ligger i Oringsjö naturreservat. Sedan ett par år arrenderas Mobodarna av Lars och Kerstin Kårén i Resele där de bedriver sommarbete med kor. De har iordningställt bodarna på ett fantastiskt sätt med att röja bort skog runt husen och återställt åkrarna som det bör ha sett ut en gång i tiden. Ett vackert  gärdsgårds-staket har skapats runt bebyggelsen för att inte korna ska komma in, precis som det var när fäbodvallen brukades. Husen har tidsenlig inredning. De är sedan tidigare återuppbyggda och renoverade men är nu åter igen uppfräschade.

Det är en fröjd att komma till Mobodarna och åter igen se kor beta utanför gärdsgården. Att få njuta av den vackra platsen och se blommor växa på åkrarna. Det är riktig nostalgi och en påminnelse om ett fäbodliv som fanns för bara några årtionden sedan.

Det är bara att njuta!

En riktigt glad och vacker midsommar önskar jag alla!

PS. Mobodarna ingår i Oringsjö naturreservat.

6 kommentarer:

Den Ofrivilliga Bloggaren sa...

Helt fantastiska bilder på en fantastisk plats!
Glad midsommar önskar jag dig också, från ett regnigt Halmstad.
Kram E

Anita sa...

Detsamma till dig DOB! Kan tycka att det är vår tur att få fint väder nu. ;) En underbar, ljus oxh vacker midsommarnatt har vi. Allt gott till dig!

Anonym sa...

Oh, vilka fina bilder från Mobodarna. Förr om åren då jag besökte Fängsjö tog jag alltid en promenad dit upp också. Härligt att se och höra att fäbodvallen åter är i bruk. Stor stortallen kvar? Kram Margith

Anita sa...

Margith: Mobodarna finns fortfarande kvar! Nästa gång måste du gå dit. Vägen till parkeringen är återställd och leden är spångad och fin. Och stortallen finns kvar! :) Ännu synligare än tidigare eftersom skogen är röjd runt om den. Kram!

Anonym sa...

Saknar data om insatserna av Adrian Tängnander och Goda Krafter betr upprustningen av Mobodarna.
Roland Ågren
Resele

Anita sa...

Roland Ågren,
Jag har ett urklipp någonstans med ett foto av dem som arbetade med upprustningen av Mobodarna. Men Hembygdsföreningen i Resele vet säkert bättre och mera om detta. Kontakta gärna Harriet Boman.