söndag 24 juni 2012

Fransåsen - Ridstigen

Midsommarblommor på väg till Fransåsen.

Strax i Fransåsen..

Den nyuppförda stugan på fd Sjölunds på Fransåsen


En mycket gammal gran på Fransåsen

Den f.d. kvarndammen i Fransåsen. Efter ridstigen mot Mo, Junsele.

Rast vid Storhöjdens nybygge.

En fantastisk utsikt från Storhöjden.

Vi gjorde en skogsvandring idag delvis efter den gamla ridvägen, som går mellan Fransåsen och Mo i Junsele (16 km). Ridvägen har genom århundraden använts som färdväg upp till lappmarken och omnämns som "vägen till fiells". På 1840-talet upphörde ridvägen som färdväg när en ny landsväg anlades efter Ångermanälven.

Fransåsen är ett nybygge från 1700-talet som delvis har rustats upp. I Fransåen har funnits ett gammalt viloställe/värdshus från 1770-talet. Det var en dåtida viloplats på vägen vidare mot Junsele och lappmarken. Det finns fortfarande rester kvar av det gamla värdshuset.

Ridstigen går mestadels genom skog. Några kilometer från Fransåsen stöter man på den gamla rivna kvarndammen som användes för att mala korn till mjöl bland annat.

Vi vek av ridstigen och gick till Storhöjden, ett gammalt raserat nybygge där vi gjorde fikapaus. Smakar kaffe någonsin bättre än det som kokas över öppen eld? :) Tyvärr hittade vi inte den gamla stigen som går mellan Storhöjden och Fransåsen; den hade förstörts av skogsavverkningar sedan sist vi gick den, och åter igen fick vi anledning att tycka att skogsbolagen (läs SCA) borde återställa gamla stigar efter avverkningar.. Det är egentligen deras skyldighet, men de struntar totalt i det.

Vi vandrade därför vidare upp mot berget Storhöjden där vi kunde njuta av en vidunderlig utsikt över bergen! Det var så vackert. Jag kunde inte låta bli att tänka på hur det skulle se ut om vindsnurror förstörde horisonten och naturupplevelsen... Jag ville inte tänka tanken klart.

De sista kilometrarna gick vi genom skog förbi Håltjärnen tillbaka till Fransåsen. Det blev en härligt skön och fin vandring i soligt och varmt väder; den sista dagen av midsommaren!

Fler bilder från Fransåsen.

Gamla kort från Fransåsen.

8 kommentarer:

Steve sa...

Så vackert!

reneesfotoblogg sa...

Man skulle vilja övernatta i den stugan. Tänk att få kliva upp en tidig morgon strax efter soluppgång och gå ut bland midsommarblomstren....med kameran utanpå särken förstås....

Anonym sa...

Ett mycket trevligft och fint reprotage kan man säga med fina bilder. Toppen Anita.
Hälsningar Göran Stenmark

Anita sa...

Steve: Ja, vi bor i en vacker trakt, som du vet. :)

Renée: Jag kan bara ana vilka fantastiska bilder du skulle tagit! Du är helt outstanding, Renée. Kram!

Göran: Tack snälla! Ja, "reportage" var rätta ordet. ;) Jag har blivit dålig att skriva personligt i bloggen numera... Lättare att skriva i facebook! ;)

Anita sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anita sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
H sa...

"F d Sjölunds på Fransåsen". Därifrån kom min morfarsmor, Anna Helena Sjölund, gift Zachrisson (Lundin). Jag har aldrig varit där och lär väl inte komma dit heller.

Anita sa...

Varför inte det, H...? Jag guidar gärna om du vill. :)