måndag 16 april 2012

Synpunkter på vindkraftsexploateringen från fransk horisont

Min bloggvän Jan i Frankrike har skrivit några synpunkter på den svenska kontra den franska vindkraftspolitiken som jag tycker är mycket läs- och tänkvärda. Tack Jan för ditt inlägg och stöd!

Jan skriver bland annat så här:

"Jag tänker osökt på en bloggvän som, troligen med ringa framgång, tillsammans med sina grannar, kämpar för att få bevara sin närmiljö i en av Sveriges vackraste trakter där man på känt svenska maner - storskalighet alltså - skall bygga en oerhörd vindpark på över 200! rekordhöga vindsnurror. Om någon ens försökte göra det i Frankrike - låt säga i Loiredalen - blev det nog ännu en revolution. Än mer passande vore det väl om man la de 200 snurrorna i Wiesental i Oberfranken som den fine essäisten Fredrik Sjöberg beskriver som något av det vackraste man kan finna på vår jord. Ledningarna till konsumenterna bleve ju kortare också och miljövännerna förordar ju, normalt sett, lokalproducerade produkter.


Omsjö. Fotomontage Forsca. Redigerat till mer rättvis visualisering..
Jag förstår norrlänningarnas desperation och ilska. Det var inte mer än drygt 150 år sedan de stora skogsbolagen började med sitt
"baggböleri" och lurade av de norrländska bönderna deras skogsmark. Sverige har också gjort sig helt oberoende av fossila bränslen för energiproduktion, delvis genom att utnyttja Norrlands älvar och ovanpå det utgör den norrländska malmen en av våra stora exportprodukter idag. Nu skall man inleda ett nytt "baggböleri" genom att skogsbolagen tillsammans med norska storkapitalister skall förstöra ännu en värdefull norrländsk inkomstkälla - naturen och turismen - för att sälja elenergi till Tyskland. Detta gör man i namn av miljöomsorg och genom att locka kommunerna med arbetstillfällen.

Det är väl så att det inte är så framgångsrikt att investera i vindkraft i Tyskland där den skall användas. Vi har ju sett hur det gått för Vattenfall i Tyskland. I Sverige är det alltid lättare att exploatera våra gemensamma resurser. Det får mig att erinra om en av mina käpphästar, nämligen att i Sverige är vi medborgare till för samhället, vilket jag under hela mitt liv ansett självklart och riktigt. Sedan jag flyttat till Frankrike har jag emellertid insett att det inte behöver vara så. Här är samhället till för människorna och om inte samhällets makthavare inser det så "hugger man huvudet av dom" - åtminstone gjorde man det senaste gången."


Läs hela inlägget här:  "Vindkraftparker - ett nytt baggböleri" !

Jan Granaths blogg: http://france-midi.blogspot.fr/

6 kommentarer:

Christina sa...

Det är alltid lika intressant att läsa om hur 'någon utifrån' upplever Sverige. Nyttigt.

Anonym sa...

Hej igen Anita! Vi har några s.k. wind farms här i Cornwall, men inget som kan jämforas med de i Skottland. Du kan läsa om hur det forhåller sig där om du går till

http://en. wikipedia.org/wiki/Wind_power_in_Scotland

For något år sen installerades en mindre 'wind turbine' ett horn av skolans 'playing field'. Alla tyckte det var en jättebra idé tills propellerbladen brots av en stormig natt och hamnade på marken. Tänk om det hade hänt medan barnen var i närheten.

Lillan

Anonym sa...

Glomde att nämna att skolan ifråga är vår lokala skola for barn i åldrarna 4 - 10, som ligger en liten bit ifrån vårt hus.

Lillan

Anita sa...

Hej Lillan! Låter ruggigt med propellerbadet som gick av i närheten av en skola..

Jag har förstått att det finns många stora vindparker i Skottland. När vi var där för fem år sedan minns jag inte att vi såg några vindsnurror. Det måste ha exploderat en vindkraftsindustri där sedan dess! Vet du om det finns några protester där?

Anita sa...

Jag vet att Donald Trump är en som protesterar... ;)

http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.438828/sa-vill-donald-trump-radda-skottland-fran-vindkrafts-galenskaperna

Anonym sa...

Ja, Donald Trump har ju själv orsakat en massa protester i samband med golf. Jag tror nog att det handlar om 'self interest' i hans fall.

Jag har hittat en mycket bra sida som jag tycker du borde ta dig en titt på. Där finns lång lista med klickbara länkar till olika s.k. action groups' i hela U.K.

Eftersom länkadressen är väldigt lång är det enklare att soka på "Campaign Windfarm Action Groups" på Google.

Lillan