fredag 20 april 2012

Lantmäteriets Historiska kartor


Jag var på en intressant föreläsning häromkvällen. Föreläsare var Karl-Ingvar Ångström som nyligen gett ut en bok om kartforskning tillsammans med Björn Johansson.

Lantmäteriets hemsida Historiska kartor har gjort att tillgängligheten av historiska kartor har förbättrats otroligt mycket. Man kan hitta väldigt mycket intressanta saker i gamla historiska lantmäterikartor när det gäller gårdar och skiften förr, isynnerhet när det gäller kartor av Laga skiften vid mitten och slutet av 1800-talet. Det finns många olika typer av historiska kartor, och de flesta kartor är tillgängliga på internet. Det går tyvärr inte att spara kartor till sin dator utan man måste i så fall beställa en kopia vilket kostar 150 kr/kopia oberoende hur stor och omfattande den är.

Den historiska geometriska kartan ovan från 1764 är en intressant karta från vårt område i inre Ångermanland. Bynamnen är stavade annorlunda än idag, men det är inte svårt att se vilka byar det är frågan om. ;)

Länken till Lantmäteriets Historiska kartor: http://historiskakartor.lantmateriet.se/arken/s/advancedsearch.html

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Anita

Det var en rolig karta. Man kan se att den är handritad av någon som antingen gått eller ridit i området. Tycker sådana här kartor bara är sååååå fantastiska. De är ju förvånansvärt korrekta trots att man inte kunnat se uppifrån så att säga.

Tack för att du delar med dig av det du finner, för själv är jag alldeles för bekväm för att leta. Dessutom har jag brist på fantasi så då jag sitter här så vet jag aldrig vad jag ska leta efter :-S. Nu letar du och jag får se :D

Tack igen hälsar Evy

Anita sa...

Varsågod Evy! :)

Anonym sa...

Hej igen

Eftersom min man är väldigt intresserad av historia och kartor så försökte vi gå in på lantmäteriets sida via den länk du försett oss med. Och det gick ju bra.

Men: Varför i fridens dar ska sökmotorn vara så in i vassen krånglig? Om man inte kan deras språk så fattar man ju ingenting. En ruskig massa förkortningar, vad än man klickar på så " finns inte" typ :-(. När vi äntligen hittade en sida med karta, så måste man installera ett rackars program för att kunna se kartorna. Suck!

Vi försökte men hela datorn låste sig och inget fungerade. Vi fick alltså inte den extra programdelen som gör att man ska kunna öppna kartorna.

Hur har du fixat detta???? Måste lantmäteriet vara så himla egna kan man undra.

Hej från irriterad och frustrerad Evy

Anita sa...

Märkligt, Evy. Programmet som man måste ha för att se kartorna DjVu-plugin brukar vara väldigt lätt att installera (SVAR har detsamma) Sedan kan det ta lite tid att hitta de kartor som man söker, men man lär sig allt eftersom. Ge inte upp! :)

Det kanske är lättare att söka via karta?:

http://historiskakartor.lantmateriet.se/arken/s/search.html

Anonym sa...

Hej igen :D

Misstänkte nästan att det var samma program för andra statliga tjänster. Men jag undrar fortfarande varför det ska vara så. Vet att det inte är ditt fel, men man måste ju undra i alla fall.

Tänk vad enkelt det är på Google t.ex. Inte måste man ladda ner en massa extra för deras grejer.

Min man har väldigt kort stubin så det blir ett himla väsen här då han inte får saker att fungera genast. Jag ska försöka fixa detta i lugn och ro ;-)

Hej igen från Evy