lördag 3 mars 2012

Vindkraftsmotståndet ökar i söder. Hur är det i Norrland?
I Kävlinge kn i Skåne finns 7 (!) vindkraftverk och motståndet växer mot att flera vindverk ska byggas. ”Nu räcker det”, säger Kävlinges politiker!

I ett TV-inslag om vindkraft sades följande:

”Motståndet i söder har lett till att vindkraftsföretagen sökt sig till norra Sverige där det är mer glesbefolkat och där acceptansen är större”.

”Det är i södra Sverige elkraften behövs. I norr finns redan ett elöverskott och elnätet klarar dessutom inte en större belastning utan en utbyggnad av elnätet.”


I lilla Sollefteå kommun (ca 20.000 inv.)  planeras för över 700 vindverk = ca 25 % av hela Sveriges planerade vindkraft! All vindkraft i Norrland ska exporteras söderut till Tyskland och södra Sverige. Norrland har redan ett elöverskott, så här behövs ingen mera elkraft. Kommer all denna vindkraftsplanering i Norrland att bli av måste dessutom elnätet söderut byggas ut för miljarder. Vår största rikedom naturen och skogen exploateras utan tanke på all den naturförstörelse den förorsakar. Bara för att man tror att acceptansen för vindkraft är störst i Norrland... Det är fruktansvärt cyniskt.

Alla vackra forsar i Norrland förstördes för ett sextiotal år sedan, nu är det skogarna och naturens tur. Ett nytt baggböleri är på gång!

Vindplanerna är inte på något sätt sanktionerat hos kommuninvånarna... trots det så välkomnar Sollefteå kommuns politiker en vindindustri med mer än 700 vindverk i kommunen med öppna armar!! Det är helt sanslöst.

Jag kan inte tro att Sollefteå kommuns invånare accepterar detta!!!

Eller…??


Här finns mera om vindmotståndet:

Hemsida: http://snurrigt.vildavastra.se/
Gruppsida Facebook: https://www.facebook.com/groups/297209270313107/

7 kommentarer:

Viola_T sa...

Tyvärr, jag tror inte på norrländska politikers ansvarstagande. Jag tror inte på norrländska byars gemensamma motstånd. I det senare fallet handlar inte om modernt baggböleri, det handlar om rädsla för och inkompetens att förstå och gemensamt arbeta emot stora industriexploateringar.
http://www.vk.se/586058/hogre-vindkraftverk

Sorgligt men sant för natur- och kulturälskande hemvändare.

Lars Eric sa...

I södra Sverige verkar ju politikerna inte vilja förstöra boendemiljön.

Vandrar våra norrländska politiker i Västraskogarna? Eller tar de ens en skidtur? Nä, blicken riktas upp från kontoret mot Hallstahotellet. 60
miljoner till en norsk hotellkung räcker för sollefteåpolitikernas
motionsutövande.

/Lars Eric

Anita sa...

Viola: Jag kan heller inte begripa våra lokala politiker. Varken kommunen eller invånarna tjänar något på detta, och ändå välkomnas vindprojekteringarna med öppna armar. Vi har talat med kommunordf. och hon ser bara positivt på detta. För mig är det h e l t obegripligt. Helt sanslöst galet.

Lars Eric: Det är många som undrat varför inga vindsnurror planeras på Hallstaberget! Där blåser det bra och politikerna får dessutom se vindverken som de så varmt välkomnar. Eller vill de inte se??

Steve sa...

Ett inlägg från min blogg för några dagar sedan: http://stevereflekterar.blogspot.com/2012/02/en-annonskampanj-pagar-i-lokalpressen.html

Anita sa...

Kloka synpunkter i ditt inlägg, Steve. Tankar som många har, tror jag. Elenergin är viktig för oss alla men till vilket pris? Vindkraft kan säkert vara e t t sätt att klara framtidens miljövänliga elenergi, men vindkraften ska då satsas där den behövs.

Norrland är på gång att våldtäckas av en massiv vindexploatering som kommer att drabba människor, naturen och skogen väldigt hårt. En naturförstörelse utan like. Ett nytt baggböleri. Och a l l kommande vindkraft kommer att transporteras söderut (och till Tyskland) där behovet finns! I Norrland finns redan ett elöverskott så vi behöver inte mera el.

Vindbolagen, som tar hem vinsterna och får subventionerna av staten, satsar på Norrland för att de tror att acceptansen för vindkraft är större i Norrland. Det är cyniskt och förödande för oss i Norrland, om inte en proteströrelse kommer igång.

Vindkraften har aldrig blivit sanktionerad hos befolkningen. VI är vilseförda av en cynisk lobbing av politikerna så människor är totalt vilsna av all missledande information om vindkrfatens välsignelser.

Mitt hjärta gråter för även vi i vår lilla by kommer att drabbas hårt om vindplanerna blir av. Jag vill inte bo i ett vindindustriområde. Vi och naturen är utsatta för en våldtäkt utan skådat slag tidigare..

Steve sa...

Detta vindkraftprojekt, http://orebro.etc.se/nyhet/vindkraften-eller-faglarna, meddelade Eon igår att man beslutat avbryta av hänsyn till det känsliga fågellivet vid sjön Sottern.

ce01jpn sa...

Hej Anita,
som gröngöling på din blogg hoppas jag att du inte tar illa upp då jag inte läst dina inlägg. Tycker att du verkar ha vettiga åsikter osv. Men varför inte dra nytta av detta själva? Köpa mark och göra vad ni vill med den alternativt tjäna dessa pengar själva när ni kan sälja el dyrt till kontinenten. Jag förstår som du att naturtillgångar av de slag ni har är ovärderliga, men till skillnad från kärnkraft, vattenkraft och till stor del även annan kraftproduktion är vindkraften inte lika omöjlig att montera ner.

Menar du att ni i Sollefteå bara använder lokala/norrlandsproducerade produkter? Knappast, man tillverkar där förutsättningarna är goda och där det är mest lämpat. Arbetstillfällen hos er är väl inte så dumt heller?

Om alla tänker ”not on my backyard”, då vore vi kvar i grottorna. Och att någon politiker uttalar sig djävligt klumpigt i Skåne ska väl inte drabba miljövänlig* elproduktion?
* miljövänlig elproduktion existerar inte, såväl som annat som benämns miljövänligt – allt påverkar vår omgivning, bara mer eller mindre

Vänligen,
Jenny