fredag 13 januari 2012

Sollefteå från förr.. Arkitekten Niklas Wahrgren


Det gamla Apotekshuset skapat 1889 av N. Wahrgren  (i mitten med tinnar och torn)  räddades från "husdöden" på 1960-talet. Huset inrymmer Sollefteå museum och Bibliotek idag. En vacker byggnad!

Det finns en ganska intressant gruppsida på Facebook som heter "Sollefteå från förr". Där har det lagts/läggs in många intressanta och gamla foton från en stad som verkligen har förändrats genom åren. Tyvärr är informationen om korten ganska minimala, ofta inga alls. Desto fler kommentarer "där föddes jag" (om det gamla sjukhuset) och där "bodde jag en gång" om ett hus ;), men bortsett från det så är korten av de gamla husen och staden väldigt intressanta att titta på!

Det som är slående är så många vackra hus som har funnits i Sollefteå. Otroligt vackra hus med stor arkitektonisk skönhet. Hus som i sin arkitektur varit stilbildande för Sollefteå stads siluett. En stor del av dessa hus revs tyvärr ner under en period av rivningshysteri på 1950-60-talen. Istället byggdes det stora cementklumpar av hus och hyrsehus, som är allt annat än vackra. Fanns det inga skönhetsvärden på 1970-talet??

En av de största arkitekterna i Sollefteå i slutet av 1800-talet och början av 1900 var Niklas Wahrgren (1865-1910). Lars Wahrgrens betydelse för Sollefteås stadssiluett går inte att underskatta och många av de vackraste husen med "tinnar och torn" uppfördes efter hans ritningar. Sollefteå fick smeknamnet "Tornstaden".

Per G. Strömberg har i en C-uppsats  (1997) skrivit om Niklas Wahrgren och de hus han ritade i Sollefteå. En mycket läsvärd och intressant uppsats! http://www.perstromberg.se/old/publications/Wahrgren.pdf

15 kommentarer:

Den Ofrivilliga Bloggaren sa...

Sorgligt nog var det många städer som drabbades av den rivningshysterin!
Här där jag bor nu, har mycket bevarats och jag älskar att vandra runt i Halmstad och titta på alla fina hus.

Anita sa...

DOB: Jag har aldrig varit till Halmstad, men så roligt om man där lyckats bevara gamla byggnader från rivningsraseriet! Visst har ni i alla fall en vacker nybyggt bibliotek i Halmstad?

Jag älskar också att vandra runt i städer (svenska och utländska) där gamla hus restaurerats och bevarats. Det är så vackert och så mycket kulturhistoria..

Anonym sa...

Tack Anita för din info.

Tänk jag hade inte en aning om att den sidan fanns på Facebook. Ska genast söka upp den :D

Jag är ju född och uppväxt på Remsle och minns staden som en gata typ och Remsle var T3 och några hus ... Ska bli så roligt att se denna sida som du nämner.

Tack igen från Evy

Den Ofrivilliga Bloggaren sa...

Biblioteket är vackert. Det påminner mig om det som finns i Härnösand, där jag tillbringat 6 år av mitt liv...student... Här i Halmstad har det en extra touch, det står till viss del på pålar i Nissan. Hoppas du får möjlighet att se alla fina byggnader här någon gång!

Anonym sa...

Kul att du uppmärksammar Pers uppsats. Den finns fortfarande att köpa hos undertecknad.
Han har även 2001 gjort en arkitekturguide över Sollefteå kommun: "Arkitektur i Sollefteå". Den finns nog numera bara på biblioteket och hos Gunilla Rudehill. Där kan man läsa även om andra byggnader i kommunen av senare datum och hitta en del intressant som man inte lägger märke till i vardagslag.
Hälsningar Kristina Strömberg

Steve sa...

Du har uppskattning att hämta på min blogg.

Anita sa...

Nej men Steve, så glad jag blir! :) TACK!!!

Jag blir så glad att så många tittar in på min blogg (jag ser det på besöksstatistiken) trots att jag pga av dålig internetuppkoppling och just nu bristande tid är så dålig på att besöka andras bloggar.

Tack Steve för din uppskattning! Jag blir så glad! Allt gott!

Anita sa...

Tack Krsitina för ditt tips! Jag tror jag läst den skrift du nämner, men det är nog dags att låna om den! Bilderna i "Sollefteå från förr" har inspirerat till fördjupade kunskaper om Sollefteå. :)

Steve sa...

Jag började titta på "Sollefteå från förr" och har fastnat. Vilken nostalgitripp.
Så många vackra byggnader det funnits i Sollefteå. Trodde jag skulle hitta nån bild från Shellmacken på Remsle som mina föräldrar startade på 60-talet eller Shellmacken i Näsåker som dom drev innan dess, men icke. Jag botaniserar vidare.

Anita sa...

Steve: Har du varit in på Sollefteå bilddatabas? Där finns många gamla bilder från Näsåker! Bilddatabasen nås via SVAR:s hemsida - länken finns under "Länkar" t. hö. här i min blogg. Sök "Bilddatabas" i sökrutan på SVAR:s hemsida.

Steve sa...

Tack för tipset.

Mimmisan sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Mimmisan sa...

Anita vet du vilket år detta kort är taget? Eller nära på iaf? Det är helt klart före TEMPO huset byggdes... Försöker se om det är Sandbergs Fotobutiken som har skylten på hö sida på Melinska huset!! Tack, Mimmi

Anita sa...

Mimmi: Jag hittade fotot ute på nätet, och har ingen övrig information. Men fotot måsta vara av gammalt datum, möjligen 1920-30-tal av bilarna att döma.

Anonym sa...

Vi har en egen söksida nu på sollefteå Museum.
www.bilddatabassolleftea.com
Vi går inte via Svar:s sida numera.
om ni har något att fråga om så ring gärna på tfn: 0620 692980. eller 0620 682982.
Välkommen in på Sollefteå Museum

mvh Christer T
Sollefteå Bilddatabas