fredag 30 december 2011

Vinterbilder från Omsjö

Vindmasten på Tannflohöjden i horisonten..

På årets näst sista dag gav jag mig ut på vinterns första skidtur. En strålande vacker dag,  minus 10 grader och vintersol. Det var så ljuvligt skönt att kunna skida iväg, njuta av tystnaden i skogen och åter igen uppleva en orörd vinternatur.

När jag skidade hemåt igen fick jag se något som påminde mig om det jag helst inte vill tänka på .. Långt borta i horisonten kunde jag se en av de fyra vindmasterna som vindbolaget satt upp för att mäta vindförhållandena inför det projekterade vindparksområdet. Den här vindmasten ligger ca 7 km från där jag stod och är 120 meter hög. Vindmasten syntes tydligt från den plats jag stod.

Och jag kunde inte låta bli att fundera över hur det kommer att se ut om det stora vindprojektet realiseras: ca 200 vindsnurror, 210 (!) meter höga  i ett område ca 1,6 - 2 kilometer från vår by.. Det är helt osannolikt overkligt "snurrigt", och jag kan inte riktigt sätta mig in i hur det kommer att bli... Jag slår helst bort tanken. Det får inte ske.

Idag finns reportaget om omsjöbornas motstånd mot vindprojektet i tidningen Ångermanland. Vi fick ett stort utrymme, både på första sidan och två sidor inne i tidningen. Det känns bra! Men reportern "glömde" skriva om vår nya hemsida och om de namnlistor som är på väg att läggas ut i Västra dvs Näsåker, Junsele och Ramsele. Men även på hemsidan finns en namnlista! Namnlistorna kommer förhoppningsvis att samla många namn mot de storskaliga vindprojekten i Västra, och listorna kommer sedan att överlämnas till ansvariga politiker i Sollefteå kommun och till Länsstyrelsen.

Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter sa det är vargarnas skog, spindlarnas skog, rävarnas skog, trädens skog – inte er skog!”)


Låt oss hoppas på ett positivt 2012! Jag hoppas det. Vi hoppas det.


Till er alla som tittar in här vill jag önska ett riktigt

GOTT NYTT ÅR!

8 kommentarer:

Anonym sa...

Gott Nytt År till dig Anita.

Vilka underbara bilder du presenterar oss. Undrade ett ögonblick om det var från förra året, men insåg att det var nu det är vinter. Här lyser den verkligen med sin frånvaro.

från Evy

Anita sa...

Tack detsamma Evy! Jag är så glad när jag kan börja åka skidor. Det är det bästa med vintern, tycker jag. Naturen är så vacker nu. Allt gott!

reneesfotoblogg sa...

Vilka vidunderligt vackra bilder! Gott Nytt År önskar jag dig!

Kersti sa...

Vilka ljuvliga vinterbilder. Här är det äntligen lite frostvitt ute så att man kan känna att det faktiskt är vinter. Gott Nytt År från Enskede

Steve sa...

Fantastiska bilder. Så kommer jag ihåg min barndoms vintrar. Gott Nytt År! från ett ett endast lätt frostnupet Närke.

Anita sa...

Reneé: Tack snälla! Min digitalkamera duger ännu. ;)Gott Nytt År önskar jag dig!

Kersti: Tack! Ja, jag har hört att det är grönt i Sthlm. Fint, bara det inte regnar! ;) Allt gott och Gott Nytt År!

Steve: Tack! :) Ja, bilderna är tagna på en fantastisk fin myr utanför Omsjö. Orrar och en fiskrik tjärn finns där också. Allt gott och ett riktigt gott nytt år!

Anonym sa...

Du hörde kanske det långa reportaget om vindkraft i P1 i dag. Det finns också mycket att läsa i ämnet på SR:s hemsida. Klicka på Nyheter och scrolla nedåt så kan du lyssna och läsa.

Chorizo sa...

Intressant blogg med fina bilder, både från Omsjö och från Italienresan. Jag har inte hunnit läsa allt men det finns massor att fördjupa sig i.

Jag är också intresserad av berättelserna om seder och bruk från förr och hembygdsforskning. Det finns det mycket av och intressanta länkar. Kul är också att konstatera att folk som bosatt sig i trakten på 1800-talet hade rötter från vår by, Oxkangar i Finland.