lördag 24 december 2011

Verner Solander berättar julminnen

Verner Solander spelar fiol i Mobodarna Resele.

I en gammal inspelning från 1987 berättar Verner Solander (1911- 2004 (?) ) från Rödsta, Resele sina julminnen från sin barndom. Jag hade glädjen att lära känna Verner på ålderns höst och jag blev så glad att att hitta dessa gamla inspelningar av honom på Länsmuseéts hemsida. Jag vill gärna dela med mig av Verners julberättelser!

Del 1: Om julförberedelser, grisen och julmat


Del 2: Om bad i tvättstugan i ladugården, om att de hade häst, kor och smådjur, om hur bryggstugan användes vintertid och att de bodde i Vinterstugan, om julklappar, julgran och ljusstöpning.


Del 3: Om att kasta in julklappar till grannar, om julotta på juldagsmorgonen, om alla hästar i kyrkstallarna vid Resele kyrka, om kappkörningar hem längs älven efteråt, om vatten på isen ibland, om bjällrorna, risslorna och hästarna.

7 kommentarer:

Björn Solander sa...

Det var kul att läsa om Verner Solander. Min far Johannes Petrus Sollander (tidigare Solander) kom från Piteå och jobbade som skogvaktare i norrland. Min farmor Alice Sollander jobbade som lärarinna bla. i Vilhelmina - Dorotea trakten. Senare flyttade dom till Ludvika.

Jag lade upp en del av din text om Verner Solander på vår Facebook sida Solander & Solander https://www.facebook.com/groups/58340196430/

Svart Adam Solander sa...

Roligt att höra rösten på honom igen. :)
Jag var släkt med honom på min farmors (Gunhild Lind f.d. Solander) sida så jag har träffat honom när jag var liten några gånger. Tror han var farbror till min farmor.

Tack för att du länkade till dessa. :)

Anita sa...

Björn och Adam! Kul att ni har en släktsida på facebook! Jag är också släkt med Verner S. på långt håll. Vår gemensamma ana är Severin Månsson 1797-1852, som var min morfarsmors morfar.

Svart Adam Solander sa...

Anita, det namnet känner jag igen också. :) Vet dock inte exakt hur. :/ Måste friska upp mina släktkunskaper.

Per,S sa...

Det finns en film(er?) på biblioteket i resele där verner bla var med och alla andra "orginal gubbar/gummor" som bodde i resele och pratar om allt mellan himmel och jord. den gjordes för att bevara en del historier som det här folket har varit med om.

Laila Hagelin sa...

Läste om Verner Solander från Resele. Lyssnade även på inspelningen med honom och kände igen mycket av det han berättade, eftersom jag själv hört min mormor (Beda Johansson) berätta samma saker.
Min mamma (Lisa Johansson) berättade, att min docksäng hade snickrats av Verner Solander. Kan det vara omnämnda man? Vi bodde på den tiden i Tängsta (man sa Lill-kranga om platsen där huset står än idag).
Nämnda docksäng står idag i ett av mina barnbarns rum,fullt användbar! Kvalitet på denna leksak, som är c:a 66-67 år!

Anita sa...

Laila Hagelin,

Sent svar.. Visst, Verner Solander var en duktig snickare också! Så visst kan det vara han som gjort din fina docksäng. :)Roligt att den fortfarande används. Allt gott!