måndag 5 december 2011

Ditt och datt.. fast mest om vindparksexploateringen... ;)

Jag hinner inte riktigt uppdatera min blogg som jag vill just nu.. ;)  Mina tankar upptas till stor del av det som skakat om oss omsjöbor den senaste tiden nämligen det planerade vindparksprojektet i vårt område. Ett projekt som kommunen och vindparksintressenterna känt till och planerat i många år men inte aktivt gått ut med förrän i höstas. Sollefteå kommun har godkänt en vindplan med 600 (!) vindsnurror i kommunen av 1000 planerade i Ångermanland! Jag har fått veta att alla partier i kommunfullmäktige i Sollefteå har godkänt vindplanerna, vilket känns som ett stort skämt idag när vi vet hur planerna för vår kommun ser ut. 
Reviderat: Inga beslut ang. vindparksprojektet är tagna i Kf! Ännu.. Se nytt inlägg.

Ca 210 snurror är inplanerade i vårt område i Näsåker; Omsjö, Fängsjö och Storsjöhöjden på SCA:s skogsmarker. Det kommer att bli ett plockepinn av snurror i den skog som vi växt upp med, plockat bär och vandrat i sedan vi var små. Jag har fortfarande inte fattat detta och jag är väldigt upprörd men mest djupt, djupt ledsen.

I lördags hade jag en insändare i TÅ (i princip mitt förra inlägg i bloggen) som jag fått mycket positiv respons för. Jag har fått många mail, kommentarer i TÅ och telefonsamtal, och jag stärks av att det finns ett begynnande motstånd mot den här vindexploateringen i Norrland. En kvinna ringde mig från Höga kusten och berättade att hon och hennes man flyttat från Gotland till Höga kusten för att komma undan den explosion av vindparker som skapat en helt ny och störande landskapsbild på Gotland. Hon berättade vidare att opinionen har börjat svänga på Gotland och människor börjar alltmer aktivt sätta sig emot mera snurror på ön.

En drivande vindkraftsmotståndare i Ramsele kontaktade mig också och berättade om ett samrådsmöte  nyligen ang. en planerad vindpark i Ramsele. Kommunen med kommunordförande Elisabet Lassen (s) i spetsen fick ett stort motstånd från åhörarna vilket känns mycket positivt. Elisabet Lassen hade också nämnt på mötet att en ny vindplan är på gång vilket inger nya farhågor om fler vindparksprojekt i vår kommun.

Jag har fått telefonsamtal från en annan drivande vindkraftsmotståndare i Lillhärdal i Härjedalen. Han berättade att när byns invånare så småningom insåg vad som skulle ske i Lillhärdal så skapades ett starkt motstånd i stort sett hela byn och de satte sig emot vindprojektet. Kommunen ändrade sina planer och vindprojektet stoppades! Björn Törnvall har skickat en del material som kan vara till hjälp för vårt arbete mot exploateringen.

Lillhärdal har på sin hemsida beskrivit vindparksutvecklingen mycket bra www.ffsv-lillhardal.tk . De hade  fått hjälp av www.landskapsskydd.se där de kunde hitta massor av information och länkar till andra i samma sutuation.

Jag sitter med i en arbetsgrupp som ska försöka skriva en skrivelse till Samhällskontoret, som ännu inte (fått) yttrat sig i ärendet. Jag hoppas förstås att vi på ett bra sätt ska kunna beskriva på våra invändningar mot den här massiva exploateringen främst när det gäller de skogssbyar som berörs mest i området.

Jag hoppas också att hemsidan om vindkraftsexploateringen i Sollefteå kommun ska bli klar så snart det är möjligt. I den hemsidan vill vi samla information om projekten och förhoppningsvis skapa en opinion mot denna vettlösa exploatering i vår kommun.

Trots vindprojektet gläds jag åt att vi fått en vit och vacker snömatta i Omsjö. ;) Jag gillar inte mycket snö och kyla, men den här snömattan gör att landskapet blir så mycket ljusare. :) Förhoppningsvis ska stormarna ha lagt sig nu. Utegranen har tippat flera gånger i den starka blåsten. Adventsgranen är trots allt viktig för oss denna årstid för vi behöver allt ljus vi kan få. Varje kväll blir jag glad att se den vackra stjärnhimlen och v ä g r a r att tro att vi inom kort ska se vindsnurrornas ljusblinkningar svepa över byn istället!!

En riktigt fin Advent alla! <3- När jag sitter och skriver de sista raderna i det här inlägget hör jag en kraftig duns på fönstret framför mig. När jag tittar ut ligger denna vackra domherre och kippar. Han dör inom några sekunder.

Stackars lilla fågel..

8 kommentarer:

Elisabet. sa...

Oj, säger jag högt .. när jag ser bilden på den lille domherren ...

Anonym sa...

Mycket bra inlägg. Du skriver att alla partier i kommunfullmäktige har ställt sig bakom satsningen.
Kan det verkligen vara sant, det betyder ju att även det parti som pastor Fluur talar för säger ja och amen trots alla vackra ord om vindkraft och tillväxt som ett djävulens påfund och vad det var.
Om jag inte minns fel så står det något i skriften om tal med kluven tunga.

Märit

Anita sa...

Märit: Jag tänkte på samma sak. Jag vet att Gunilla F. på senaste kommunfullmäktigemötet tog upp vindplanen och kritiserade den kraftigt och fick stöd av flera partivänner i VI (Västra initiativ)

Jag kan gissa att när vindplanerna beslutades i Kommunfullmäktige var inte VI bildat. VI bildades en tid före förra valet 2010 och den första vindplanen blev klar 2008. Jag ska fråga om detta!

Viola_T sa...

Myndigheterna har kommit långt i planläggningen av projektet och kanske vissa arkeologer jublar över ett sådant här infrastrukturprojekt: http://www.murberget.se/om-museet/press/artiklar/arkeologer-banar-vaeg-foer-vindkraft

Jag måste säga att lst via länsmuseet i Västernorrland gör så mycket mer än lst i AC gjorde inför Gabrielsbergets utbyggnad. Ett par dagars inventering av 8 kvadratkilometer i snö! var ett skämt.

Stackars de fåglar som krockar med rörliga fiberarmerade roterande vingar. Vissa utredningar säger att de är inte så många ;-)

Anita sa...

Tack Viola för länktipset!:)
Intressant! Jag tror inte att det gjorts någon arkeologundersökning i "Fängsjö-projektet". Det talades om en inventering på sista samrådsmötet, men på en direkt fråga visade det sig att inventeringen var en skrivbordsinventering gjort på gamla kartor! Ridå..

När det gäller fågelinveteringar så var de helt undermåliga också. Forsca ville ha tips från boende i området om kända häckningsplatser för örnar och andra rovfåglar..

Anita sa...

Märit: Enligt andra uppgiftslämnare har i n g a beslut tagits i kommunfullmäktige ang. vindkraften i Sollefteå kn.. Ska kollas upp.

VI bildades feb. 2010 och har suttit med i kommunfullmäktige sedan senaste valet 2010. (Den senaste vindplanen är från 2008 f.ö.)

Anonym sa...

Jag ser på deras blogg att Fluurs parti är för vindkraft men emot exploatering, vad det nu betyder.
Det låter som gamla vanliga politiska floskler och är väl samma prat i luften som alla partier inklusive miljöpartiet håller på med hela tiden.
Om jag minns rätt så står det också i skriften att ditt tal ska vara ja ja och nej nej.

Märit

Anita sa...

Märit: Jag tycker du ska sluta citera bibelcitat i dina kommentarer - det tjänar verkligen inte dina syften.

När det gäller vindkraften så har jag exakt samma uppfattning som Gunilla. Jag är f ö r en måttlig och förnuftig vindkraftsutbyggnad som ska ske i samråd med boende och andra berörda. Däremot är jag helt emot den vindparksexploatering som nu planeras bl.a. i Sollefteå kommun! Det är helt vettlöst. Lassen och co borde stå i skamvrån! Västra Initiativ står för samma värderingar som jag har och jag stödjer dem.