Translate

lördag 5 november 2011

Träsnidaren Erik Olof Persson 1845-1931


Erik Olof Persson var som sin far Pehr Josefsson (1808-1892) en konstnärlig finsnickare i trä. Han gjorde möbler med vackert utsnidade figurer i form av bland annat rosor, djur och människor. Erik Olof Persson hade samma konstnärliga uttryck som sin mer kände släkting (Erik Olofs farmors bror) Zachris Persson (1793-1871) i Lidgatu. Erik Olof Persson var även tremänning med konstnären och författaren Pelle Molin.

Erik Olof Persson föddes 1845 i Moflo, Ådals-Liden. Han var son till träsnidaren, bonden och nämndemannen Pehr Josefsson 1808-1892 och hans hustru Caisa Greta Olofsdotter 1812-1898 i Moflo.

Erik Olof Persson utvandrade till Amerika vid ett par tillfällen under början av 1890-talet, men återvände till Rå, Ådals-Liden, där han bosatte sig med hustrun Inga Dorotea Zachrisdotter 1854-1907 och fem barn.

Erik Olof Perssons föräldrahem i Moflo blev Näsåkers första hembygdsgård. Hembygdsgården brann tyvärr ner 1973, och med den även en del av Erik Olofs konstnärliga alster som bevarades i Hembygdsgården.

(Fotot är en del av en soffkarm, skapat av Erik Olof Persson. Privat ägo.)

Tillägg: Erik Olof Persson var även min mans farfarsfar.


4 kommentarer:

reneesfotoblogg sa...

Tror det fanns en träsnidare/möbelsnickare i varje socken förr. Har själv några möbler som "speglemakarn" har gjort. Han kallades så för att han främst gjorde pigtittare men han var duktig på det mesta. Jag har bl a en skänk, en pigtittare och ett klockfodral.

Anita sa...

Du har så rätt! Folk var jätteduktiga snidare förr. De flesta gjorde även sina egna möbler. Utomordentligt hantverk!

Ulrika sa...

Hej Anita! Idag har jag köpt tre snidade figurer märkta E. O. på loppis i Hälsingland. Via Instagram får jag info om att det kanske kan vara E. O. P. En figur har text med blyerts på baksidan - "Modern flicka från Bollstanäs". Jag skulle vilja maila bilder till dig, men hittar inte din adress!

Anita sa...

Hej Ulrika! Jag tror inte att det Erik Olof Persson från Ådals-Liden. Han brukade inte göra figurer på det sätt du beskriver och dessutom inte av motiv från Hälsingland. Jag tror att de var många på sin tid som höll på med detta hantverk, inte minst i Hälsingland. Hoppas du får svar på "gåtan". Lycka till! Anita