lördag 5 november 2011

Träsnidaren Erik Olof Persson 1845-1931


Träsnidaren Erik Olof Persson är kanske inte lika känd i Näsåker med omnejd som sin släkting Zachris Persson i Lidgatu. Men minst lika duktig!

Erik Olof var som sin far Pehr Josefsson 1808-1892 en konstnärlig finsnickare i trä. Han gjorde möbler med vackert utsnidade figurer i form av bland annat rosor, djur och människor. Erik Olof Persson hade samma konstnärliga uttryck som sin mer kände släkting (Erik Olofs farmors bror) Zachris Persson i Lidgatu. Erik Olof Persson var även tremänning med konstnären Pelle Molin.
Erik Olof Persson föddes 1845 i Moflo Ådals-Liden. Han var son till träsnidaren, bonden och nämndemannen Pehr Josefsson 1808-1892 och hans hustru Caisa Greta Olofsdotter 1812-1898 i Moflo.

Erik Olof Persson utvandrade till Amerika vid ett par tillfällen under början av 1890-talet, men återvände till Rå, Ådals-Liden, där han bosatte sig med hustrun Inga Dorotea Zachrisdotter 1854-1907 och fem barn.

Erik Olof Perssons föräldrahem i Moflo blev Näsåkers första hembygdsgård. Hembygdsgården brann tyvärr ner 1973, och med den även en del av Erik Olofs konstnärliga alster som bevarades i Hembygdsgården.

(Fotot är en del av en soffkarm, skapat av Erik Olof Persson. Privat ägo.)

Tillägg: Erik Olof Persson var också min mans farfarsfar.


2 kommentarer:

reneesfotoblogg sa...

Tror det fanns en träsnidare/möbelsnickare i varje socken förr. Har själv några möbler som "speglemakarn" har gjort. Han kallades så för att han främst gjorde pigtittare men han var duktig på det mesta. Jag har bl a en skänk, en pigtittare och ett klockfodral.

Anita sa...

Du har så rätt! Folk var jätteduktiga snidare förr. De flesta gjorde även sina egna möbler. Utomordentligt hantverk!