Translate

onsdag 14 september 2011

"Nicke" Sjödin (1846-1921) Jansjö Näsåker

Uppfinnaren Nicke som var nära att skapa en egen Perpetum Mobile..

Trots att stugan i Jansjö var liten och trång för den barnrika familjen hade den uppfinningsrike Nicke utrymme för en egen snickarverkstad i nästan halva huset!
"Nicke" Sjödin 1846-1921

Verkstaden var ett kärt tillhåll för honom både dagar och nätter. Där höll han många hemligheter väl förborgade. Därinne ville han vara ostörd bland virke, spån och verktyg. De som tilläts komma in där var lätt räknade. Speciellt kärv var han när han höll på att utveckla någon av sina många underfundiga idéer.

Det har till exempel berättats att en av lapparna, som bodde i trakten på den tiden, blev utkörd ur verkstaden en gång. Lappen, som annars var god vän med Nicke, trodde denne hade blivit spritt språngande galen!

Nicke var en gång på äldre dagar nära att lyckas med sin egen Perpetum Mobile – ett evighetshjul.

Han hade byggt flera stycken som gick runt av egen kraft. Han hade väl fått dem att fungera några timmar på sin höjd, men en gång lyckades han få ett hjul att gå oavbrutet i ett helt dygn med hjälp av kvicksilver i små kanaler. Då blev Nicke eld och lågor!

Valdemar, dottersonen, har berättat hur han klädde sig i bästa kostymen och kammade omsorgsfullt sitt vita, långa skägg (det räckte nedom byxlinningen) för att bege sig till Härnösand och söka patent på sitt evighetshjul. När Nicke kommer utanför ytterdörren stannade hjulet. Det är inte svårt att föreställa sig hur ilsket besviken han blev då.

Nicke försökte sig också på att konstruera en sparkstötting med två korta medar och en lång i mitten. Hela sparken var av stål dessutom. Det blev aldrig så många exemplar, och modellen syns inte ha blivit någon succé. Tanken var onekligen god. Det har sagts att han skulle ha blivit ”frånlurad” idén till järnsparkens föregångare av sin egen syster och svåger.

Denne oförvägne, men fattige, tusenkonstnär byggde också många båtar av olika slag, och vidare ansågs han vara en duktig skidfabrikant. Hans skidor var både långa och breda och folk tyckte de var lättåkta och starka, något som dagens skidåkare bara kan le åt. Det torde tarvas tre, fyra av nutidens plastskidor i bredd innan de uppnår samma bredd som Nickes…


Av Bertil Nordin, barnbarnsbarn till Nicke.

Ett varmt TACK Bertil!


Från Magnus Johanssons hemsida hämtar jag dessa uppgifter om Nicke Sjödin:

Nils "Nicke" Johan Sjödin var född den 19 januari 1846 i Kläpp, Ådals-Liden sn. Han gifte sig den 27 oktober 1872 i Ådals-Liden sn med sin kusin Andrietta Helena Göransdotter (dotter till Göran Göransson (1818-1873) och Aurora Filipsdotter (1813-1880). Hon var född den 6 april 1850 i Näsåker, Ådals-Liden sn. Nils Johan var först landbonde i Prästbordet (Nybruket), Ådals-Liden sn. 1882 blev Nils Johan torpare i Omsjö, Ådals-Liden sn. Slutligen flyttade de 1890 till Jansjö nr 1, Ådals-Liden sn, där han först var arbetare och sedan arrendator. Andrietta Helena dog den 25 maj 1910 i Jansjö av brännskada. Nils Johan dog den 19 februari 1921 i Jansjö av lunginflammation.

Barn:

Emma Helena Sjödin, född den 22 juli 1873 i Nybruket, Ådals-Liden sn.

Karl Oskar Sjödin, född den 4 juli 1876 i Nybruket, Ådals-Liden sn, död där den 27 juli 1876.

Karolina Sjödin, född den 27 januari 1878 i Prästbordet, Ådals-Liden sn. Hon gifte sig den 6 mars 1908 i Ådals-Liden sn med Erik August Eriksson. Han var född den 13 januari 1880 i Fängsjö, Ådals-Liden sn. Erik August var först arbetare i Fängsjö nr 1, Ådals-Liden sn. Mellan 1914 och 1916 är han skogsarbetare i Jansjö nr 1, Ådals-Liden sn. Därefter är han skogsarbetare i Prästbordet, Ådals-Liden sn. 1918 blev han skogsarbetare i Rå nr 2, Ådals-Liden sn. Makarna lever 1930 i Rå.

Andrietta Sjödin, född den 17 mars 1879 i Nybruket, Ådals-Liden sn.

Kristina Sjödin, född den 8 april 1880 i Nybruket, Ådals-Liden sn, död där den 15 maj 1880 av diarré.

Kristina Sjödin, född den 8 mars 1882 i Nybruket, Ådals-Liden sn, död där den 30 september 1882 av kikhosta.

Mikael Sjödin, född den 29 september 1883 i Omsjö, Ådals-Liden sn.

Jonas Sjödin, född den 27 januari 1885 i Omsjö, Ådals-Liden sn, död där den 29 augusti 1886 av rödsot.

Maria Sjödin, född den 28 april 1886 i Omsjö, Ådals-Liden sn.

Georg Sjödin, född den 20 oktober 1887 i Omsjö, Ådals-Liden sn, död den 29 mars 1897 i Jansjö, Ådals-Liden sn.

Petrus Sjödin, född den 16 april 1889 i Omsjö, Ådals-Liden sn, död där den 15 september 1889.

Lovisa Sjödin, född den 7 december 1890 i Jansjö, Ådals-Liden sn.

Nils Sjödin, född den 6 januari 1892 i Jansjö, Ådals-Liden sn, död där den 24 januari 1892.


Uppdatering: "Nickes" bror skogspatronen J.P. Sjödin.

22 kommentarer:

Bertil sa...

Storyn bygger på flera muntliga berättelser från min kära mamma, som var född i Jansjö och barnbarn till Nicke.

Mormorsfar Nils Johan (Nicke) Sjödin (1846 - 1921) var för övrigt yngre bor till Jonas Petter Sjödin, som byggde det fina huset i Sollefteå där Café Petter inryms.

Cecilia N sa...

Som inflyttad till Ångermanland känner jag ju bara till en Nicke Sjödin. Månne de är släkt?

Cecilia N sa...

Och så satte jag mig och räknade.
13 barn. 7 dog innan de blev vuxna, varav en som tioåring.

Så mycket sorg.

Anita sa...

Cecilia: Nej, Nicke Sjödin från Röån är inte släkt med denne Nicke, vad jag vet..

Anita sa...

Beril nämner Nickes bror Jonas Petter Sjödin. Jonas Petter var född 1839 och blev en förmögen man på skogsaffärer. Jonas Petter skrev även ett par böcker "Familjekrönika 1 och 2" där han berättar om sitt liv.

Amelie sa...

Vilken trevlig berättelse! Kul att läsa om intressanta personer.
/Amelie

Anonym sa...

Ja, Petter Sjödin blev oerhört rik, ägde väl halva innerstan i Sollefteå, bland annat den stora nipa vid T3 och kraftverket som kallas Pettersborg där han hade ett stort snickarglatt hus, sedermera restaurang. Tyvärr nedbrunnet för några år sen. Kallades han verkligen Jonas Petter? Har jag aldrig hört.

Anita sa...

Anonym: Festligt, jag har precis redigerat ett gammalt inlägg om Pettersborg

http://smulansblog.blogspot.com/2006/03/ljuva-40-tal.html

där jag nämner att träpatronen Petter Sjödin ägde Pettersborg i många år. Jag är nästan säker på att det är samme Petter Sjödin som var bror med Nicke S. (dvs J.P. Sjödin), men kan inte verifiera detta ute på nätet. Ska fråga Bertil N.!

Anita sa...

Jonas Petter Sjödin var född 1839. Han dog 1931 i Härnösand.

Eftersom den Petter Sjödin som ägde Pettersborg överlät huset till kommunen i slutet av 1950-talet så kan det inte vara samma person. Vem är då Petter Sjödin som ägde Pettersborg?

Anonym sa...

Det kan inte vara omöjligt för en släktforskare att ta reda på mer om Petter Sjödin. Han hade ju flera barn, bland andra juristen Georg Sjödin, "advokaten som aldrig vann ett mål", som ägde ett fint hus här i stan (på Remsle) och testamenterade det till Svenska kyrkan. Det ägs av Sollefteå församling, kallas "Sjödinska villan" och används flitigt. Undras om inte pappa krösusen Petter Sjödin hade rötter i Resele. Det var nog han som uppförde Hemslöjdshuset vid Storgatan där Café Petter håller till.

Anita sa...

Anonym: Det är helt frivillgt för var och en, även för anonyma, att släktforska.

För övrigt kan jag hänvisa till Bertils första kommentar ang. Jonas Petter Sjödin och Hantverkshuset.

Anita sa...

Dvs Jonas Peter Sjödin f 1839:

http://www.adals-liden.net/Adalsliden_Lidgatu_familjer.htm#Jonas Peter Jonsson Sjödin (f. 1839)

Anonym sa...

Betr. JP Sjödin
JP Sjödins farfar kom fattig och eländig till Näsåker från Arbro.
Detta efter en tvist med sina föräldrar, alltså inte från Resele.
JP:s far Jonas var skräddare, men också i Stockholm utbildad hattmakare innan han blev bonde ock sedermera fjärdingsman.
JP själv var också skräddare innan han blev sjöman och där sydde segel några år.
En vinter frös hans skepp in i isen i Bottenhavet och han övervintrade i sitt hem i Kläpp där han motvilligt övertalades att stanna hemma mot att han fick halva hemmanet, där började storhetstiden. En fantastisk resa.
Lita på att Pettersborg bär hans namn

Hans Göran

Anita sa...

Hej Hans Göran!

Det var en tid sedan jag läste JP Sjödins böcker "Släktkrönika I och II", men jag känner igen de uppgifter du ger.

På nätet finns en uppgift att Sågverkspatronen Petter Sjödin skänkte Petterborg till kommunen 1958. Bertil N. (som du säkert känner) uppger att Petter Sjödin dog 1931 i Härnösand. Därför blev jag tveksam till att det var JP Sjödin som varit ägare till Pettersborg.

Bertil N. är tyvärr bortrest just nu, så han har inte kunnat svara.

Men nog låter det troligast att Petter Sjödin och JP Sjödin är synonyma i det här fallet!

Ha det bra!

Anonym sa...

Hur kan det vara troligast att dom är "synonyma" om Jonas Petter Sjödin dog 1931 och Petter Sjödin skänkte Pettersborg till Sollefteå stad i slutet av 50-talet?? Var det kanske arvingarna som skänkte?
Jag tycker mig minnas att Petter Sjödin levde i början av 50-talet när det började bråkas om kraftverksbygget.
Det finns en bronsbyst av honom uppe på Pettersborg med data om när han levde.

H sa...

Jag följde striden om Hemslöjdshuset på nära håll vid mitten av 70-talet. Som jag minns det var Jonas Petter pappa till Petter. Det var Jonas Petter som byggde Hemslöjdshuset som sin bostad i slutet av 1800-talet; det ritades av arkitekt Niklas Wahrgren, "tornstadens skapare" (han ritade ju bl a också Apotekshuset).
Huset på Pettersborg byggdes senare av hans son Petter Sjödin, som kallades direktör, och användes av honom som sommarbostad. Jag tror att den nipan kallade Appelbergsnipan tidigare.
Petter Sjödin donerade Pettersborg till Sollefteå stad, som också ägde
Hemslöjdshuset några år på 70-talet.
I mitten av 70-talet sålde staden Hemslöjdshuset till Ingrid Medin. Hon ville riva det men då ryckte Riksantikvarieämbetet ut och det vispades upp en proteststorm även kring det huset och inte bara kring Apotekshuset. Det var ett liv och ett kiv. Till slut sa byggnadsnämnden nej till rivning.
Ungefär så minns jag det.
Jag tror att Petter Sjödin och Georg Sjödin, juristen, var bröder.

Anita sa...

H: I den länk jag angav ovan om JP Sjödin (till Magnus Johanssons hemsida) så ser man att JP Sjödin hade 8 barn (i två äktenskap) bland dem två söner vid namn Peter f 1868 och Georg f 1875. Det låter troligt att det var sonen Peter (Petter) som ägde och donerade Pettersborg till Sollefteå stad.

Anita sa...

Om J.P. Sjödin:

http://smulansblog.blogspot.se/2011/09/skogspatronen-jp-sjodin.html

Karin Högberg sa...

Har efter 20 år återupptagit min släktforskning och kommit till morfars Lidgatu, Ådals-Liden. Du kan tro jag blev glad när jag hittade så mycket information om både Nicke Sjödin och hans äldre bror Jonas Petter Sjödin. Tusen tack för att du delar med dig!
Karin Högberg

Anita sa...

Tack själv för uppskattningen! Så roligt. Lycka till i fortsättningen.

Anonym sa...

Hej! Så kul att läsa så mycket information om uppfinnaren "Nicke Sjödin. Han var min morfars farfar. Min morfars far hette
Mikael Sjödin, född den 29 september 1883. Hälsningar från Charlotta Jonsson i Långsele.

Unknown sa...

Jag fick nyligen veta att Nicke är min fars farfars far 🤗 Min farfar var Harry Sjödin, som tillsammans med sin vän uppfann den första bandvagnen som kunde ta sig igenom både hård terräng, snö och vatten. Olyckligtvis ramlade min farfar på jobbet o bröt nacken, och hans vän ville inte gå vidare med deras uppfinning trots att Svemsla militären kille köpa upp deras projekt