Translate

fredag 12 augusti 2011

Vitbergets krononybygge och Vitbergsbodarna i Resele.

                                      Vitbergets krono-nybygge


Vitbergets nybygge (tidigare Hvitberget)  är ett gammalt krono-nybygge på Reseleskogen som jag hörde talas om när jag var liten. I mitten av 1970-talet besökte jag första gången det då öde nybygget. Vi gick en stig från Stugusjön till Vitberget ca 2-3 km, en stig som fortfarande finns kvar. Det stora tvåvåningshuset stod då fortfarande ensamt kvar på platsen, men bara några år senare revs huset. Numea går en väg upp till platsen för nybygget och skogsavverkningarna har förstört de sista resterna av Vitbergets krononybygge. 

Lite historik: Vitbergets nybygge ägdes och anlades 1826 av ett par bönder, Lars Westin Västerå och Lars Månsson Vignäs, Resele. Vitberget beskattades som 4 ½ seland och platsen fick 40 skattefria år.

År 1824 kom dalkarlen Påhls Lars Andersson f  1781 med hustru och två barn till Hvitberget och några år senare, år 1833, kom f.d. fältjägaren, Mats Staaf f (1792-1874)  med hustrun Kerstin Larsdotter (1795-1867) och barn  från Lith i Jämtland och bosatte sig i Vitberget. (Resele A1:4 1826-1835 sid 152) 
AD. Resele-AI-4-1826-1835-Bild-159-sid-152

Mattias Staaf flyttattest 8 jan. 1832
" Till Hvitberget kom från Lith i Jemtland under de oroliga tiderna i detta århundradets början en desertör född i Elfdalen i Dalarne. Han hette Mathias Staf, var så godt som nygift och hade med sig hustru och barn. Första vintern lifnärde sig flyktingarne mest med skogsråttor. Längre fram i tiden gick han en gång fram till bygden och besökte kyrkan på söndagen, men fogade slumpen så, att han just den dagen efterlystes för att straffas derför att han lämnat fanan. Men gubben vidtalade sina bekanta att icke röja och utlemna honom, hvilket de också lofvade och höllo, så att han oantastad fick anträda sin färd till hemmet i skogen." / Citat från "Saga och sanning i Resele" av A. Nyberg 1899

Mattias (Mats) Staaf flyttade till Kroksjön i Resele efter en kort tid på Vitberget. / Not. I Resele A1:5 (1836-1847) sid. 114 Hermansjö finns familjen med f.om 1836.

Mattias Staafs son Magnus f 1826 övertog så småningom krononybygget på Vitberget. Han uppförde ett nytt boningshus och övriga gårdsbyggnader. Magnus föräldrar blev inhyses hos sonen. Magnus Mattson Viklund flyttade så småningom till Gåsnäs i Resele, och istället flyttade torparen Erik Löfgren f 1842 med familj till Vitberget.

En syneförrättning utfördes den 12 juli 1861, när Magnus Mattsson (Viklund) bodde på Vitberget.




År 1872 skedde Laga skiftet i Vitberget. Vid denna tidpunkt var Vitberget uppdelat på sex ägolotter av bönder i Resele.  Efter Laga skiftet började flera av delägarna att sälja ut sin skog till skogsbolag,men säljarna gjorde vissa förbehåll, bland annat fritt användande av mulbete, andel i den gemensamma fäbodplatsen (Vitbergsbodarna), användning av den tillhörande sågen i Vitberget och kostnadsfritt få ta nödigt timmer till underhåll av fäbodhusen.

Skogsbolagen, som nu ägde Vitberget, fortsatte att arrendera ut Vitbergets nybygge till skogsarbetare.  År 1883 kom arrendatorn Erik Nilsson Lundin f 1849 med familj till Vitberget från Skorped. Familjen bodde många år på Vitberget. Dottern Anna Maria f 1883 gifte sig 1900 med skogsarbetaren Erik Peter Andersson  f 1871 i Hällås, Resele. Familjen bodde först i Hällås och senare på Vitberget fram till 1930/31 när de flyttade till Ållsjön, Ed sn.

Den sista familjen som bodde på Vitberget var arrendatorn Artur Hägglund f 1895 med familj. Familjen flyttade omkring 1940 och därefter blev det  f.d. krononybygget öde. Vitberget ägs idag av Holmen skog AB.

Gården på Vitberget 1954.

Utanför lagården i Vitberget. Troligtvis 1950-tal

Ladugården Vitberget


 Uppdatering okt. 2022. Hvitberget.


Nedanstående notis har upptecknats av Herman Geijer under fliken "Underbara händelser" på Landsarkivet SOFI. 

Notisen antyder att Hvitberget har varit känd och bebotts under längre tid än som ovan beskrivits. Tack Harriet Boman som hittat denna notis.   




 Okt 2022. Uppdatering 2. För en tid sedan besökte jag Hvitberget igen. En väg har brutits upp ända upp till Hvitberget och en skogsav-verkning har gjorts på platsen. Platsen har växt igen och ingenting tyder idag på att Hvitberget varit en bebyggd boplats.      


                                             Vitbergsbodarna


Ca 2-3 km söder om Vitberget ligger Vitbergsbodarna (tidigare Hvitbergsbodarna). Det var det fäbodställe som de delägande bönderna i Resele använde för sina mulbeten sommartid. Vitbergets fäbodar användes fram till slutet av 1920-talet som sommarfäbod och fäbodarna är till stora delar bevarat än idag.

Tillägg: Det har funnits tre fäbodstugor på Vitbergsbodarna. Följande bönder i Resele nyttjade bodarna: Erik Edfors Österå, Andreas Westin Västerå och Johan Edlund Vignäs. / Källa Lennart Westin och Hanna Lindström.


Vitbergsbodarna 1950-talet.

Vitbergsbodarna 1950-talet.
Från Vitbergsbodarna 2009.

Ett varmt TACK till Hanna Lindström i Resele för kompletterande uppgifter och för de gamla korten från Vitbergsbodarna! Jag hade glädjen att göra en utflykt till Vitbergsbodarna igen i sommar tillsammas med bland annat Hanna. Tack även Lennart Vestin, Uppsala för de svart/vita korten från Vitberget.

Uppdatering juli 2019.

För ett par-tre år sedan rustades Vitbergsbodarna upp av ägaren Holmen skogsbolag. Nya fynd i form av hällristningar på sten har gjorts vid bodarna, stugorna har rustats upp och vallen har slagits. Lovvärt initiativ av Holmen! Under uppbyggnaden gjordes följande reportage i TÅ Allehanda okt. 2016:

"Gamla fynd undersöks och restaureras: "Det här är kanske de mest nordliga fäbodristningarna i Sverige" TÅ Allehanda.








4 kommentarer:

Farmor Ingegerd sa...

Hej
Tittar ofta in och läser din fina och intressanta blogg. Håller på att göra en egen släktforskningsblogg som inte är öppen än. Har scannat in en gamla foton, håller på än då det är många,vykort och annat från byar i och omkring Junsele mm.
Nu undrar jag en sak, vet du om man får använda fotona i Sollefteås bilddatabas i bloggen? Har hittat några intressnta foton som det skulle vara kul att få använda.
hälsningar Ingegerd

Anita sa...

Välkommen hit farmor Ingegerd! Så trevligt att du ska skapa en släktforskningblogg med gamla bilder. Meddela mig gärna när den ligger ute. :)

Visst får man använda Bilddatabasens bilder! Men det kan ju vara bra att skriva in var du tagit/lånat bilden. Det är ju alltid roligt att få veta.

Allt gott och lycka till med bloggen! Anita

Solveig Nordin sa...

Tack Anita för det här inlägget du gjort om Mats Staf och Vitberget, min morfars farmors far minsann. I en tidigare kommentar till inlägget, som jag bad dig Anita ta bort, redovisade jag uppgifter om att Mats skulle ha varit född i Falun, Stora Kopparberg. Men en annan ättling till Mats Staf ringde mig en kväll för några månader sedan och sa att hon hade andra uppgifter, att han skulle härstamma från Älvdalen, byn Gåsvarv har nämnts, så nu ses härstamningen över. Spännande! Har så många gånger funderat på vad som blev av alla Stafs ättlingar och tack vare din blogg fick jag veta en massa!! Hon forskar vidare och snart kan vi säkerligen få mer uppgifter.

Anita sa...

Spännande nya uppgifter Solveig! Nånstans har jag mer information om denne Staaf. Återkommer med en uppdatering om jag finner det. :) Kram!