fredag 12 augusti 2011

(H)vitbergets krononybygge och Vitbergsbodarna i Resele.

                                           Hvitbergets krononybygge


Hvitbergets kronobygge är ett gammalt krono-nybygge på Reseleskogen som jag hörde talas om redan när jag var liten. I mitten av 1970-talet besökte jag första gången det öde nybygget. Vi gick en stig till Hvitberget från Stugusjön ca 2-3 km, en stig som fortfarande finns kvar. Det stora tvåvåningshuset stod då fortfarande kvar på platsen, men bara några år senare revs huset. Idag är nybygget i stort sett utplånat och skogsavverkningarna runt om nybygget har förstört de sista resterna av platsen.Resele Hfl 1832-1841

Hvitbergets nybygge ägdes och anlades 1826 av ett par bönder, Lars Westin Västerå och Lars Månsson Vignäs, Resele. Hvitberget beskattades som 4 ½ seland och platsen fick 40 skattefria år.

Mattias Staaf flyttattest 8 jan. 1832

År 1833 kom en fd fältjägare, Mats Staaf f 1792 (ursprungligen från Älvdalen i Dalarna) med sin familj från Lith i Jämtland och bosatte sig i Hvitberget. (Resele A1:4 1826-1835 sid 152) Året efter kom en annan familj, dalkarlen Påhls Lars Andersson f  1781 med hustru och två barn till Hvitberget. Det berättas att familjerna hade det mycket fattigt och fick livnära sig på bland annat råttor.

Uppdatering: Enl. ny uppgift flyttade Mattias Staaf till Kroksjön i Resele efter en kort tid på Hvitberget. / Not. I Resele A1:5 (1836-1847) sid. 114 Hermansjö finns familjen med f.om 1836.


Matts Staafs son Magnus f 1826 övertog efter en tid krononybygget på Hvitberget. Han uppförde ytterligare boningshus och övriga gårdsbyggnader. Magnus Mattson Viklund flyttade så småningom till Resele, och istället flyttade torparen Erik Löfgren f 1842 med familj till Hvitberget.

År 1872 skedde Laga skiftet i Hvitberget. Vid denna tidpunkt var Hvitberget uppdelat på sex ägolotter; bönder i Resele.  Efter Laga skiftet började flera av delägarna att sälja ut sin skog till skogsbolag, men säljarna gjorde vissa förbehåll, bland annat fritt användande av mulbete, andel i den gemensamma fäbodplatsen (Hvitbergsbodarna), användning av den tillhörande sågen i Hvitberget och kostnadsfritt få ta nödigt timmer till underhåll av fäbodhusen.

Skogsbolagen, som nu ägde Hvitberget, fortsatte att arrendera ut Hvitbergets nybygge till skogsarbetare.  År 1883 kom arrendatorn Erik Nilsson Lundin f 1849 med familj till Hvitberget från Skorped. Familjen bodde många år på Hvitberget. Dottern Anna Maria f 1883 gifte sig med skogsarbetaren Erik Peter Andersson  f 1871 i Hällås, Resele och familjen bodde i Hvitberget fram till 1930 när de flyttade till Ållsjön, Ed sn.

Gården på Hvitberget 1954.

De sista boende på Hvitberget var arrendatorn Artur Hägglund f 1895 med familj. Familjen flyttade omkring 1940 och därefter blev det  f.d. krononybygget öde. Idag ägs Hvitberget av Holmen AB.

Utanför lagården i Vitberget. Troligtvis 1950-tal

                                                 Hvitbergsbodarna


Ca 2-3 km söder om Hvitberget ligger Hvitbergsbodarna. Det var det fäbodställe som de delägande bönderna i Resele använde för sina mulbeten sommartid. Hvitbergets fäbodar användes fram till slutet av 1920-talet som sommarfäbod och fäbodarna är till stora delar bevarat än idag.

Tillägg: Det har funnits tre fäbodstugor på Hvitbergsbodarna. Följande bönder i Resele nyttjade bodarna: Erik Edfors Österå, Andreas Westin Västerå och Johan Edlund Vignäs. / Källa Lennart Westin.


Hvitbergsbodarna 1950-talet.

Hvitbergsbodarna 1950-talet.
Från Vitbergsbodarna 2009.


Ett varmt TACK till Hanna Lindström i Resele för kompletterande uppgifter och för de gamla korten från Hvitbergsbodarna! Jag hade glädjen att göra en utflykt till Hvitbergsbodarna igen i sommar tillsammas med bland annat Hanna. Tack även Lennart Vestin, Uppsala för de svart/vita korten från Vitberget.

10 kommentarer:

Solveig Nordin sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anita sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
reneesfotoblogg sa...

Något som inte har med ditt inlägg att göra: Har du sett artikeln i veckans Land om flickan som flyttade från Göteborg till dina trakter? Ett helt uppslag!

Anita sa...

Reneé: Det är lättare att räkna upp vilka tidningar och andra media som Jonna Jinton i n t e figurerat i! ,) En duktig och företagsam tjej som numera bor i Grundtjärn, på andra sidan Storsjön. Allt gott!

reneesfotoblogg sa...

....och idag hade hon ett uppslag i GöteborgsPosten.....

anita sa...

Renée: :)

Och Jonnas blogg har du säkert sett...

http://jonnajinton.se/

Farmor Ingegerd sa...

Hej
Tittar ofta in och läser din fina och intressanta blogg. Håller på att göra en egen släktforskningsblogg som inte är öppen än. Har scannat in en gamla foton, håller på än då det är många,vykort och annat från byar i och omkring Junsele mm.
Nu undrar jag en sak, vet du om man får använda fotona i Sollefteås bilddatabas i bloggen? Har hittat några intressnta foton som det skulle vara kul att få använda.
hälsningar Ingegerd

Anita sa...

Välkommen hit farmor Ingegerd! Så trevligt att du ska skapa en släktforskningblogg med gamla bilder. Meddela mig gärna när den ligger ute. :)

Visst får man använda Bilddatabasens bilder! Men det kan ju vara bra att skriva in var du tagit/lånat bilden. Det är ju alltid roligt att få veta.

Allt gott och lycka till med bloggen! Anita

Solveig Nordin sa...

Tack Anita för det här inlägget du gjort om Mats Staf och Vitberget, min morfars farmors far minsann. I en tidigare kommentar till inlägget, som jag bad dig Anita ta bort, redovisade jag uppgifter om att Mats skulle ha varit född i Falun, Stora Kopparberg. Men en annan ättling till Mats Staf ringde mig en kväll för några månader sedan och sa att hon hade andra uppgifter, att han skulle härstamma från Älvdalen, byn Gåsvarv har nämnts, så nu ses härstamningen över. Spännande! Har så många gånger funderat på vad som blev av alla Stafs ättlingar och tack vare din blogg fick jag veta en massa!! Hon forskar vidare och snart kan vi säkerligen få mer uppgifter.

Anita sa...

Spännande nya uppgifter Solveig! Nånstans har jag mer information om denne Staaf. Återkommer med en uppdatering om jag finner det. :) Kram!