I den här länken läser jag att "Krigssjukhusen upprättades med stöd av en lag om sjukhusvård vid krig eller krigsfara (1939:310 med kompletterande föreskrifter 1939:581, 634). Upprättandet av krigssjukhus ingick i 1937 års krigssjukvårdsplan. Krigssjukhusen var underställda Arméförvaltningens sjukvårdsstyrelse. Krigssjukhusen demobiliserades vid krigsslutet."
Min mamma och pappa träffades i Garnisonssjukhuset i Sollefteå under krigsåret 1943. Min pappa låg inkallad på I 21 och min mamma arbetade i köket på Garnisonssjukhuset. Min pappa tjänstgjorde en tid på Garnisonssjukhuset och där sammanflätades deras öden.
Jag har fått några foton av min mamma som är tagna från Garnisonssjukhuset i Sollefteå 1943. Min mamma och pappa finns med på några av korten.
Är det någon som har mer att berätta om Garnisonssjukhuset i Sollefteå? Huset står fortfarande på plats, men vilken funktion det har eller verksamhet som bedrivs där idag vet jag inte.
I 21 och Garnisonssjukhuset (t.hö) |
Garnisonssjukhuset, Sollefteå |
Garnisonssjukhuset och "Vita villan" |
Min mamma o pappa till vä. |
Min mamma längst t.hö. |
Uppdatering 2020.
Garnisonssjukhuset som det ser ut idag. Det har över tid varit olika verksamheter i byggnaden efter att sjukhuset upphörde 1961. De senaste åren har det varit en flyktingförläggning i byggnaden. I dagarna har det kommit ett beslut att Sollefteå åter igen ska få ett regemente. Kanske kommer byggnaden åter till militär användning?
31 kommentarer:
Hej Anita
Kan du säga var det där Garnisonsjukhuset låg någon stans. Låg det på I21's område eller var det på T3's område?
Min pappa var inlagd på något sjukhus i början av -50-talet och jag har totalt glömt vad det hette, men man kunde se det från en utsiktspunkt i slutet av Nipuddsvägen på andra sidan Ångermanälven öster om Sollefteå.
Hej från Evy
Evy: Garnisionssjukhuset låg på I 21:s område (Hågesta) dvs på södra sidan om älven. Möjligen hade också T3 på Nipanområdet (norr om älven) ett eget militärsjukhus??
Det gamla lasarettet låg efter Storgatan, ganska nära Ångermanälven, fram till 1960-61 när det nya och nuvarande sjukhuset i Rödsta togs i bruk.
Anonym! Jag ser gärna att du skriver vem du är om du vill göra stavningsrättelser!
För övrigt kan dina övriga uppgifter passera:
"Gamla lasarettet fanns kvar en bra bit in på 70-talet, långt efter det att det hade upphört som akutsjukhus. Sen revs det för att bland annat lämna plats för en ny skola.
Visst fanns det ett litet sjukhus även på T3. Eller sjukstuga, som var det rätta namnet.
Garnis på I 21 användes som kasern (D-kasern kallad) så länge regementet fanns kvar. Det var ju för resten där som Viola Widegren jobbade när hon försvann. Vad huset används till nu vete gudarna."
Det gamla lasarettsområdet delades mellan Spendrups bryggeri och Lillängets skola vid ett beslut av fullmäktige 1989.
Hejsan Anita !
Vilket glatt gäng det verkar ha varit som jobbade där.Kan det vara pappa som drar mamma på kärran?
Jag vet att svärmor Astrid berättade att hon jobbat på gamla lasarettet när hon var ung.Själv har jag jobbat på ett sjukhem som låg i närheten av gamla lasarettet.
Det var någon gång i slutet på 60-talet.Kommer inte ihåg vad sjukhemmet hette.
Mvh Marja-Lisa.
Marja-Lisa: Nej, det är inte mamma som sitter på vagnen. Min mamma står bl.a. till vänster i bild (i klänning och förkläde) där pappa står i mitten av två flickor. Flickan nr 2 fr.vä. runt bordet är också mamma.
Jag har legat på det gamla lasarettet ett par gånger i min barndom. Kanske medan Astrid arbetade där? ;)
Hej igen !
Han hade många flickor att välja på.
Astrid arbetade på lasarettet från nov-44-till maj- 46.Helt otroligt hittade jag ett intyg bland gamla papper.Där husmor Ester Persson har skrivt under.
Häls. M-L
M-L: Hm, Astrid arbetade på lasarettet ganska långt innan jag föddes. ;)
De här korten från lasarettet är också tagna för vääääldígt länge sedan ;):
http://hem.bredband.net/hashul/Sjukhuset.htm
Hej !
Han valde rätt.Vet ej vilket år du är född,men en dams ålder ska man inte tala om.
Fick ej fram någon bild ?
Trevlig Helg. Marja-Lisa.
M-L: Jag är född -47 ;)och låg på lasarettet i mitten av 50-talet.
Kopierade du hela adressen? Den fungerar hos mig.
Garnisionssjukhuset finns i högsta grad kvar. Det står i all sin prakt på fd I 21 område. Efter att det varit sjukhus så blev det sedemera kasern, den så kallade D-kasernen. Jag har själv arbetat som officer i kasernen. Nu för tiden står det tomt. Bakom kasernen finns den så kallade Vita Villan som en gång i tiden var bostad för sjukhusets personal - främst sjuksystrarna. Där bodde bland andra Viola Videngren, hon vars öde vi fortfarnde inte känner till.
Erik Thorsell, Sollefteå.
Tack Erik för din kommentar! Jag har många gånger tänkt promenera in i området för att titta efter om det fd garnisonssjukhuset står kvar - och nu vet jag! Tack!
"Vita villan" har jag också hört talas om; även Viola Widengren. Ett tragiskt öde.
Hej Smulan!
Har du något foto på gamla lasarettet i Sollefteå? Jag har en teckning/målning av lasarettet, men jag hittar inte igen det nu. Jag föddes där 1942. Jag förmodar att dom rev byggnaden i samband med dom byggde nya på 1960-talet.
Mvh Martin B
Hej Martin! Det blir ett nytt inlägg och foton! ;) Allt gott!
Thorsell: Viola W hette Widegren, utan n i mitten, Widengren är en helt annan släkt, den som Majken Ritzén här i Näsåker född Widengren i Sollefteå tillhör. Samma som Widengrens grammofonaffär i stan. Fallet Viola är olöst men hon är ju dödförklarad för länge sen och föräldrahemmet nere i Västerbränna står kvar med lagård och allt. Men jag vill passa på och fråga Thorsell hur det är med gamla Markan. Och Soldathemmet. Dom låg ju ganska nära Garnis.
Hej! Å Anita vilka underbara bilder:))) Nu har jag lagt till din blogg under favoriter så jag kan gå in och kolla varje dag:))) Tack för att du delar med dig av alla fina bilder:))
Må så gott Kram Sussi
Tack Sussi och välkommen hit!
Allt gott! Anita
Nu har jag frågat mamma och det var mycket riktigt "Garnis" som pappa var inlagd på. Han hade sår på tolvfingertarmen och fick ligga inne länge. Då vi barn var små så gick mamma ofta till nipan så vi skulle vinka till pappa långt där bort. Var väl ett sätt att hålla honom verklig för oss, då barn glömmer väldigt fort.
Mamma mindes också väldigt väl den tråkiga historien med Viola W. och hade en del åsikter i frågan och även olika teorier som visst gick som skvaller då när det begav sig.
På henne lät det som om hon var väl insatt i Violas förhållanden.
Det är spännande att höra om gamla företeelser och byggnader och hoppas att mina personliga minnen inte misstolkas. Du kan ta bort dem om de inte passar :D
Evy: Så roligt att du berättar! :) Det du berättar om din pappa bekräftar att "Garnis" även vårdade "civila" patienter. Magsårspatienter fick dessutom ligga inne väldigt länge förr, precis som din pappa gjorde.
Jag har läst lite om den tragiska berättelsen om Viola W. och alla spekulationer kring hennes död. Vet du vilket år hon försvann?
Hej igen Anita.
Nej pappa räknades nog inte till de civila då han var anställd på T3 som mekaniker.
Vilket år detta med Viola hände vet jag inte men enligt nätet så försvann hon 5 dec 1948. Mamma säger att hon packade sina saker för att åka hem över jul men aldrig kom hem. Enligt mamma så ville hon inte åka hem men kände sig väl ändå tvingad. Hon hade väl en mamma likväl som en pappa. Hon trivdes väldigt bra på sitt arbete och bodde även där.
Sedan går teorierna isär. Mamma ville gärna tro på detta att hon till slut inte orkade åka hem utan for åt annat håll för att aldrig kunna hittas igen. Den andra teorin är den att hon åkte hem och sedan fanns misstankarna där om familjens brott mot sitt barn.
Jag hoppas för denna Violas skull att det är det förstnämnda som stämmer.
Hej igen från Evy
Markan revs för många år sedan. Det fanns planer på att renovera/iståndsätta Markan men det ansågs för kostsamt. När ny värnpliktsmatsal byggdes så inymdes där även en Marka. Soldathemmet står kvar och inrymmer nu Sollefteå Amatörteater. Soldathemmet har aldrig tillhört I 21 utan ägdes och drevs av Härnösands stift.
Thorsell: Fast nog hade Soldathemmet en militär chef. Du minns kanske när rustmästar Näsberg basade där.
Vad har hänt med I 21:s bageri, Bullgarien, då? Det låg ju också nära Garnis.
Evy: Visst kom Viola hem till byn Västerbränna i Helgum sent på söndagskvällen den 5 december. Hon ville inte åka men hennes stränge pappa Carl tvingade henne. Hon var bara 17 år och fick ett par örfilar av honom när hon kom hem. Det har han själv sagt i polisförhören. Violas styvmor Agnes har berättat samma sak. Hon blev vittne till misshandeln.
Det är helt riktigt att rustmästare Sigvard Näsberg var föreståndare för Soldathemmet, men det var han så att säga på sin fritid. Han och hans familj bodde många år i en lägenhet i Soldathemmet. Jag har för mig att hans fru Gunnel också var anställd av stiftet. Sigvard avled i augusti 2009 - 86 år - en riktig herdesman. Huset som regementbageriet var inhyst i finns fortfarande. Det ägdes under många år av överfuriren Eric "Putte" Westlin. Han har sålt huset men bor kvar. I bageriets fd lokaler huserar nu en flyttfirma.
Garnisonssjukhuset fanns i byggnaden, som ligger mitt i den här bilden: Garnis. Byggnaden låg strax utanför I21s kasernområdes inhägnad, längs vägen som på den tiden gick upp till Vemyren och vidare till Tjärnmyren.
Byggnaden användes som kasern och jag gjorde lumpen där 1968-1969.
Tack för sattelitbilden Hasse! Jag ska ta mig tid en dag och promenera in i området och titta! ;)
Ps. Gjorde du möjligen lumpen tillsammans med Kenneth Eriksson?
Nej, jag tror inte vi gjorde lumpen tillsammans.
@ Erik Thorsell fredag, 18 februari, 2011
Är du säker på att Viola bodde i den sk vita villan?
Jag har fått för mig att hon bodde i det som i dag är Önsta pizzeria.
Jag har nämligen sett en bild på en av Violas väninnor ståendes i dörröppningen till elevhemmet och det ser inte ut som vita villan.
Enligt uppgift som vi har fått av en herre som forskat kring Wiola och hennes försvinnand så bodde hon på soldathemmet nuvarande Sollefteå Amatörteater och tog där i mot ett samtal från sin far som krävde att hon skulle komma hem.
Telefonkiosken där hon skulle ha tagit imot samtalet finns kvar.
@ Micke
Soldathemmet var väll Soldathem redan på Violas tid? Jag tvivlar på att tjejerna bodde i det huset, möjligen att dom lånade telefonen där då det inte fanns så många telefoner.
Jag är nästan helt övertygad om att Viola bodde i det som i dag är Önsta pizzerian. I tdiningen Husmodern nr 28 1949 finns det en bild som föreställer en av Violas kamrater i dörröppningen till det hus där dom bode. I dörröppningen finns det en lampa där jag urskiljer siffrorna 27 Önsta Pizzeria har 127. Till höger om tjejen finns det ett stort fönster.
Dörröppningen där tjejen står är borta i dag, likaså fönstret men man kan fortfarande se tydliga spår efter åtminstånde dörren.
Den igenmurade dörren är till vänster om dagens entré och går inte att missa.
Hej! Intressant att hitta den här bloggen, och vilka fina bilder! Jag heter Anna-Maria och är journalist. Jag ska skriva en artikel om Viola Widegren, och är tacksam för alla uppgifter jag skulle kunna få. Det verkar ju som om flera av er här på bloggen har minnen från den tiden, alternativt vet vem som kan ha det. Snälla, hör av er till mig! 0733-62 61 72.
Hälsningar Anna-Maria
"Viola W. försvann i december 1948. Under 1949 gick både militär och civila skallgång efter henne och dykningar gjordes i Faxälven efter henne i november 1949 då vattenståndet var ovanligt lågt. Även under 1950 gjordes dykningar och olika eftersökningar. Fjärrskådare uttalade sig om var hon skulle finnas eller var hennes kropp skulle vara nedgrävd. Många rapporter kom att hon synts runt om i Sverige och även i utlandet, t.o. m. i Kanada. År 1973 preskriberades fallet då 25 år hade gått utan att klarhet hade kunnat vinnas." / Resumé av B. Moström
Skicka en kommentar